Quantcast
19-годишен младеж почина от COVID-19 във Велико Търново | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

132 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
19-годишен младеж почина от COVID-19 във Велико Търново

Новите регистрирани случаи на коронавирус в България са 270, съобщава Единният информационен портал Coronavirus.bg. Взетите проби през изминалото денонощие са 5582, което означава, че положителните резултати са 4,8%. Общият брой на направените PCR тестове от началото на пандемията е 267 045, а потвърдените случаи са вече са 11 690, от които 4988 активни. 

Починали са нови девет души с потвърдена инфекция, като смъртните случаи са вече 383. Сред тях е и най-младата жертва досега - 19-годишен младеж без съпътстващи заболявания. Младежът е починал в болницата във Велико Търново, съобщи местната РЗИ. Участвал е в абитуриентски бал, вдигнал висока температура на 7 юли. Починал е от двустранна бронхопневмония. По време на баловете в града имаше взрив на заразени абитуриенти и учители.

Младежът, абитуриент от СТроителния техникум, е бил и диджей, като е водел партита в едно от нощните заведения в града.

Д-р Стефан Филев, директор на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново коментира, че момчето било докарано при тях в тежко състояние. "Положихме всички усилия, за да го спасим. Дайте идея - как да убедя младите хора, че спазването на дистанция, ограничаването на контактите, носенето на маски не са ограничение на свободата, а спасение от вируса!", каза лекарят.

Починали са също мъж на 79 г. със сърдечно заболяване, хронично белодробно и хронично бъбречно заболяване, жена на 79 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 65 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 82 г. със сърдечно заболяване, хронично белодробно и хронично неврологично заболяване, мъж на 79 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 50 г. със сърдечно заболяване, мъж на 79 г. със сърдечно заболяване и  хронично неврологично заболяване, мъж на 82 г. със сърдечно заболяване.

Най-много новозаразени са регистрирани в област Благоевград - 55 души или почти 1/5 от всички положителни проби. На второ място е област Русе с 34 потвърдени носители на вируса, а на трето - София-град с 29. Останалите нови случаи по области са както следва:

Бургас - 9, Варна - 27, Велико Търново - 1, Враца - 7, Габрово - 10, Добрич - 11, Кърджали - 6, Кюстендил - 8, Ловеч - 2, Пазарджик - 5, Перник - 5, Плевен - 2, Пловдив - 24, Силистра - 5, Сливен - 3, Смолян - 8, София - 8, Стара Загора - 4, Търговище - 1, Хасково - 2, Шумен - 1, Ямбол - 3. За последното денонощие не са регистрирани нови заболели в областите Видин, Монтана и Разград.

"Не се предвиждат нови ограничителни мерки заради коронавируса. На този етап системата е устойчива, а огнищата, които възникват, са контролируеми - заяви късно снощи пред БНТ новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който вчера посети болниците в Разлог и в Благоевград. - В областта, а и в страната има достатъчно легла. Недостигът на кадри и натовареността на хората, работещи в здравеопазването обаче е големият проблем."

Проф. Ангелов допълни, че здравното министерство има готовност да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но липсват обучени хора, които да работят там. Той допълни, че "няма точна цифра", при която мерките ще се затягат.

"За да вземем ограничителни мерки, трябва цифрите да започнат да растат и ние да не можем да се справим с това заболяване - уточни здравният министър. - Към настоящия момент нещата изглеждат контролирани по отношение на бройките в национално ниво, по отношение на процент на заболели, отнесени към 100 000 души население, по отношение на свободни легла, по отношение на оборудването на държавата с лични предпазни средства, с консумативи за лечението на това заболяване, наличието на дезинфектанти, така че ние сме подготвени, системата е готова."

90 души достигна общият брой на заразените с COVID-19 в дома за стари хора "Възраждане" в Русе. От новообявените случаи в социалното заведение 32 са при обитатели на дома, а един е при социален работник от институцията, съобщи местната РЗИ. Така инфектирани с коронавирус в дома вече са 83-ма от настанените и 7 души от персонала.

Същевременно апелативната прокуратура във Варна разпореди общонадзорни проверки в домове за стари хора в региона. Такива ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старчески домове на територията на окръжните прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Проверките следва да бъдат насочени към установяване на мерките, предприети към момента, както и за предприемане на нови и допълнителни за ограничаването на заразяването с COVID-19. Ще бъде събрана и информация за броя на наличните болнични легла, както и за необходимостта от разкриване на допълнителни в болничните заведения предвид усложняването на епидемичната обстановка.

В проверките ще участват регионалните здравни инспекции, регионалните дирекции за социално подпомагане, областните дирекции на МВР, както и областните управители на територията на апелативния регион.

Стана ясно също, че е постъпил сигнал от главния държавен здравен инспектор с конкретни данни за установени нарушения в дом за стари хора във  Варна. Проверки са направени още през нощта на 30 срещу 31 юли. 

Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление - нарушени мерки в дом за стари хора "Св.Георги" (Варна). Започнато е досъдебно производство по член 355, ал. 2 от НК под надзора на Районната прокуратура във Варна. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Става въпрос за възникнало огнище в дом "Св.Георги", където от първите направени 10 проби, 9 бяха положителни.

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Взетите проби през изминалото денонощие са 5582, което означава, че положителните резултати са 4,8%.

 

Не означава това! Процентът е неверен. Поне докато не се каже колко от тези 5582 проби са първи проби на случайни граждани. В лабораториите пристигат само проби. И се отчитат открити заразени. Но никой не знае (или не казва) колко са втори, трети, та дори четвърти проби на вече изследвани лица.

Вишински

Добре бе, пич. Приеми, че процентът не е такъв. Че е 4 процента. Или 1. Или 10. Все тая. Това какво значение има за броят заболели хора? За денонощието заболяват 250 човека. Точка. Край. Това е абсолютна величина. Ако ще да са открити с 1000 теста, ако ще - с 10 000. Открити са и са болни. С колко точно теста е така маловажно, че думи не стигат да се изрази това. Намисли си едно число, дето да те устройва и го прилагай. Дано това да промени нещо. Малко избива на фетишизъм.

vetka
Не заболяват 250 човека. Хиляда пъти да повтаряте тая лъжа , истина няма да стане. PCR положителен не е равно на болен. Точка.
HUMANOID
снимка на HUMANOID

По мои наблюдения на цифрите и всички статистики за Ковид-19,

стигнах до следните изводи и заключения:

 

България

100% = 7 000 000  популация

0,09% = 6 319 излекувани от ковид-19

0,006% = 389  умрели уж от ковид-19

 

Испания

100% = 46 714 997 е популация

0,3% = 150 000 излекувани от ковид-19 

0,06% = 28 447 умрели уж от ковид-19

 

Планетата земя

100% = 7 809 320 722 популация

0,13% = 10 300 000  излекувани от ковид-19

0,01% = 685 815 умрели уж от ковид-19

Дзопино

мейл - имаш ли данните за седмицата за област добрич - от кои градове са били инфектираните? 

ако предпочиташ ми прати мейл като преди

Дзопино

супер си

Su38

В допълнение.

Не е известно, колко от тези положителни резултати са от пулове и дали след положителния резултат в пула са правени повторни изследвания на всички лица. По този начин може наведнъж да се обяват или колкото са пула проби за положителни. Не казвам, че е така, просто, че е възможно и нямаме никаква представа.

Освен това отношението на положителните резултати към извършените проби е добра характеристика, но изпълнението е калпаво и води до грешни резултати. Тези 270 случая, обявени за вчера, не са резултати само на вчерашни тестове! Затова по-коректно число е това отношение за по-дълъг период. За целия месец юли то е 5,4%. Т. е. имаме си константна определяемост на "заразените", ако изключим "особеностите" на пробовземането и документирането. За целия период на "заболяването" този процент е 11690/267045*100=4,4%

galia2

Какво точно искате да докажете с изчисляването на средния процент положителни проби за целия период - 4.4%. Има ли някакъв смисъл този показател? 

Su38

Естествено, че има. И тя е видна за всички.

galia2

За мен не е видна. Може ли да поясните защо изчислявате средния процент от началото на периода и как го интерпретирате. 

volegna
снимка на volegna

4,377539366024454377539

Su38

Ами погледнете резултатите по месеци, по седмици, вижте как се е движело това число и имат ли те сериозни разлики с интегралното число и ще си обясните, какво съм казал. Казвам го вече за 150-ти път и ми омръзна да повтарям азбучни истини. Не Ви карам да вярвате, ако искате, вгледайте се в числата, вижте какво ви казват. Не е нужно някой да Ви го смила и предъвква.

galia2

Вие почти всеки ден правите един и същ коментар, с който нещо намеквате. Затова ми е интересно какво точно се опитвате да докажете.

Su38

Limitations of PCR Testing
 PCR testing alone may be limited as a diagnostic tool
o Still need culture for testing for drug/antibiotic susceptibility and genetic typing
 Post treatment diagnosis may be challenging
o PCR detects dead organisms that may be shed for weeks after the patient stops showing symptoms. Unclear regarding persistence of infection. Detecting dead organisms at this stage may have no clinical relevance
 PCR results should not be used as the sole basis of a patient treatment management decision. All results should be interpreted by a trained professional in conjunction with review of the patient’s history and clinical signs and symptoms

False positive results can arise from:
 Detecting contaminants introduced during specimen collection, transport or processing
 Detecting organisms representative of normal flora near specimen collection site, acid fast bacilli in water and contaminants in lab
 Mislabeling
 Specimen mix-up

Interpreting Results
 Negative result
o A negative result means that there is no evidence of DNA or RNA of the target organism in the specimen tested. If no other etiology is identified and a specific infection is still clinically suspected, additional specimens should be collected and tested
 Positive result
o A positive result indicates detection of DNA or RNA and confirms infection, but does not necessarily mean viable organism of interest is present or that the patient is contagious

Su38

Results from IgG/IgM tests three weeks after symptoms started suggested that if 1000 people had antibody tests, and 50 (5%) of them really had COVID-19 (as we might expect in a national screening survey):

- 58 people would test positive for COVID-19. Of these, 12 people (21%) would not have COVID-19 (false positive result).

- 942 people would test negative for COVID-19. Of these, 4 people (0.4%) would actually have COVID-19 (false negative result).

If we tested 1000 healthcare workers (in a high-risk setting) who had had symptoms, and 500 (50%) of them really had COVID-19:

- 464 people would test positive for COVID-19. Of these, 7 people (2%) would not have COVID-19 (false positive result).

- 537 people would test negative for COVID-19. Of these, 43 (8%) would actually have COVID-19 (false negative result).

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тези 270 случая, обявени за вчера, не са резултати само на вчерашни тестове! Затова по-коректно число е това отношение за по-дълъг период. За целия месец

 

И това число няма да е коректно. Коректно ще е само числото, което показва броя открити заразени от първа проба. На мой познат направиха четири теста, три от които бяха положителни. Последният - отрицателен. Но трите му положителни теста са сложени в общия кюп като "открити случая". А той всъщност беше един случай.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Не виждам как ще стане. Пробите са анонимни. Маркират се с някакво число, което стои срещу съответното име в някакъв списък. Списъкът не отива в лабораторията, тъй като голяма част от пробите не се вземат в самата лаборатория . Логично е, ако на някой пробата му излезе положителна, да потърси второ мнение, най-често другаде, където пак го броят за първа проба. Технологията дава неограничени възможности за манипулация на резултатите. А кому е изгодно това, е съвсем друг въпрос.

galia2

Но трите му положителни теста са сложени в общия кюп като "открити случая". 

 

Това ваше допускане ли е? Или някой е казал, че това е процедурата? 

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

И още нещо. Какъв процент от заболелите се нуждаят от хоспитализация. То и обикновения грип може да вкара някого в гроба, но не предизвиква такава истерия.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Пробите са анонимни. Маркират се с някакво число, което стои срещу съответното име в някакъв списък. Списъкът не отива в лабораторията, тъй като голяма част от пробите не се вземат в самата лаборатория . Логично е, ако на някой пробата му излезе положителна, да потърси второ мнение, най-често другаде, където пак го броят за първа проба.

 

Да, точно така! Лабораторията получава проба, изследвая и вика "положителен". Това е абсолютно видно от официалните съобщения : от направени х броя теста, открити У броя положителни. Но каква е практиката : правят ти първи тест - положителен ; след няколко дена ти правят втори тест - пак положителен ; влошава ти се състоянието и отиваш в болница ; лекуват те ; после ти правят тест да видят дали си излекуван - може да е пак положителен ; после още един - отрицателен, излекуван си. Те ти 5 броя теста, от които 3 положителни

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А колко са реално болните ? Велика тайна.

 

Реално болните би трябвало да са тези, които са в болница. От сводката е видно, че са 788 души, от които 42 в тежко състояние.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

И 42-ма души напълниха интензивните в цялата страна?

Вишински

Реално болните са т.нар. "активни случаи". Разликата между заразените и тези, които са оздравели и/или починали. Това е най-важният статистически показатели. И няма абсолютно никакво значение, дали са установени с 10000 или със 100000 теста. От това нито болните ще станат по-болни, нито здравите по-здрави.

Вишински

Когато отидеш на преглед заради упорита хрема, а се окаже, че е рак - от какво се водиш, че си хоспитализиран: от хрема или от рак? Ако се стигне до летален изход - как смяташ, кое ще е причината? Хремата?

vetka
Ама че глупост. Ако постъпиш в болницата с перитонит от спукана жлъчка , оперират те по спешност за да ти спасят живот , успоредно с това ти пуснат всички изследвания вкл. PCR , и след два дни вече си спасен от сигурната смърт на перитонита /ще лежиш поне още няколко дни в болницата/ и ти пристига резултата - PCR положителен , кое е било риска за летален изход ? Нищо незначещият тест /менте/ или реалната смъртна заплаха в която си бил ? И едното и другото са факт при налична хоспитализация ?
KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Не виждам как ще стане. Пробите са анонимни. Маркират се с някакво число, което стои срещу съответното име в някакъв списък. Списъкът не отива в лабораторията, тъй като голяма част от пробите не се вземат в самата лаборатория 

Това не е вярно. Лабораториите  получават заедно с пробите и след това съхраняват личните данни на пациентите, както  и резултатите от направените изследвания. Но не е тяхно задължение да сравняват имена и да правят анализи колко изследвания са правени на един пациент. Има си други учреждения за това. Но дали се прави, никой не казва. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Приемам корекцията. Може би анализите все пак се правят, иначе би било жалко и безотговорно, но данните не са публични и поради това се създава възможност да се чете евангелието като дявола.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това ваше допускане ли е? Или някой е казал, че това е процедурата? 

 

Така се поднася официалната статистика : Дават общия брой на тестовете и общия брой на откритите положителни без да уточняват на кого колко теста са направили. И няма начин да не е така, защото ако приемем, 267 000 са само първи тестове, то общият брой тестове (втори, трети и т.н.) трябва да е три пъти по-голям. Но не е. Казват

 

Общият брой на направените PCR тестове от началото на пандемията е 267 045, а потвърдените случаи са вече са 11 690

galia2

Дават общия брой на тестовете и общия брой на откритите положителни без да уточняват на кого колко теста са направили. И няма начин да не е така, защото ако приемем, 267 000 са само първи тестове, то общият брой тестове (втори, трети и т.н.) трябва да е три пъти по-голям. 

Повторните тестове на един човек се включват в общия брой на тестовете. Но новите случаи не се дублират.  Потвърдените случаи са 11 690 различни лица.  

Aniki

По тази тема могат да се изказват всички които искат. Ако желаеш да си слагаш филтри - твоя работа, но с призивите си за цензура дотук

Страници