Медия без
политическа реклама

"Постоянство" полетя към Марс

30 Юли 2020Обновена

Роувърът "Perseverance" ("Постоянство") тръгна към Марс днес в 14.50 ч. от Кейп Канаверал, Флорида, носен от ракетата "Атлас". Роувърът трябва да достигне кратера Йезеро на Марс на 18 февруари следващата година. Мисията на роувъра трябва да продължи минимум 1 марсианска година, т.е. 687 земни дни.

Това е уникална експедиция, въпреки че досега НАСА изпрати на Марс 4 марсохода - роувърите Sojourner, кацнал на Червената планета през 1997 г., роувърите Spirit и Opportunity, кацнали се през 2004 г. и Curiousity - през 2012 г.

Интересна новост е, че този път превозното средство ще си има "колега" – хеликоптера "Ingenuity" ("Изобретателност"), но дори и това не е най-важното.

Важното е, че роувърът, който се отличава с по-добър дизайн на колелата от предшествениците си и по-добър комплект за събиране на проби от скалите и почвата на Марс, ще търси свидетелства за микробен живот. Пробите ще се складират на Марс и ще се пренесат на Земята при следваща мисия.

Ще се изпитват и методи за производство на кислород в атмосферата на Марс, ще се търси подпочвена вода. Роувърът има размера на лек автомобил, но тежи малко по-малко - 1050 килограма.

Защо НАСА избра за кацането кратера Йезеро?

Кратерът Jezero е кръстен на село и община, разположени в Република Сръбска, образувание в Босна и Херцеговина. Поради тази причина името на кратера е Йезеро /Езеро/, а не Джезеро, примерно. Неслучайно кратерът се казва Езеро. Учени вече установиха, че този кратер, с диаметър от около 49 км, е бил делта на древна река. Затова и Jezero бе избран за място за търсене на маркери на живота - делтите и на Земята са място, в което живеят огромно количество организми. Ако животът веднъж е съществувал близо до повърхността на Марс, следи от него биха могли да бъдат уловени в слоевете на делтата.

Разбира се, ако животът някога е съществувал на Марс, той вероятно не се е развил отвъд едноклетъчния стадий, казват учените. Това е така, защото кратерът Jezero се е образувал преди повече от 3,5 милиарда години, много преди организмите на Земята да станат многоклетъчни. Ако животът някога е съществувал на повърхността, еволюцията му е била спряна от някакво неизвестно събитие, стерилизирало планетата. Това означава, че марсианският кратер би могъл да служи като своеобразна капсула на времето, запазваща признаци на живота, какъвто някога е съществувал и на Земята

We’re going back to Mars! Our newest rover is named Perseverance, and will be launching soon for its seven-month journey to the Red Planet to search for sign...

 

Ключови думи:

Марс 2020, Постоянство