Quantcast
КПКОНПИ е осъдена за отказани данни какви бонуси плаща | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ е осъдена за отказани данни какви бонуси плаща

Мълчанието по Закона за достъп до обществена информация е недопустимо, напомни съдът на Цацаров
6 798
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ще трябва да даде отговори как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците, или да мотивира отказа си да предостави тази информация. Административният съд в София отмени мълчаливият отказ на Цацаров да даде данни на "Сега" за бонусите, раздадени на служителите на КПКОНПИ, както и на членовете на комисията за 2018 и 2019 г. В края на м.г. "Сега" потърси информация от комисията и за съдебно-деловодните разноски, които КПКОНПИ е била осъдена да плати по делата, които е загубила. Тъй като исковете на комисията за конфискация са за големи суми, когато не издържат в съда, за сметка на данъкоплатците остават солени такси и разноски. 

"Сега" поиска информация и за обезщетенията по Закона за отговорността на държавата, които комисията е осъдена да плати заради незаконните си действия. Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев веднъж отказа тази информация, но след двугодишна съдебна сага комисията беше принудена да я предостави на "Сега". Тъй като след съдебните решения КПКОНПИ предостави информация за стар период, "Сега" поиска и актуалните данни, както и информация за бонусите и разноските.

КПКОНПИ първоначално отговори, че тъй като търсената информация е много, си удължава с 10 дни 14-дневния законов срок за отговор. Но след като и новият срок изтече, отговори не дойдоха. И "Сега" прати казуса в съда.

Пред магистратите юрисконсултът на комисията твърди, че търсената информация е публична и е публикувана, поради което не подлежи на предоставяне на по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Съдия Калина Пецова обаче напомня в решението си, че съдебната практика е абсолютно единодушна, че формирането на мълчалив отказ по заявление по ЗДОИ е недопустимо и винаги е основание за отмяната му и връщане за произнасяне. "Мотиви в тази насока са излагани многократно и като цяло се свеждат до това, че мълчанието по ЗДОИ е недопустимо. Органът дължи произнасяне, като при преценка, че не следва да предостави информацията, следва да се мотивира", обяснява съдията. И връща преписката на Цацаров.

Ако КПКОНПИ не спазва това изискване на Закона за достъп до обществена информация, как ли спазва законовите изисквания, когато използва репресивния си правомощия, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, който води делото срещу мълчаливия отказа на комисията.

Решението на съда е от 17 юли. Отговор от КПКОНПИ и до днес няма.

ПРАКТИКА

"Сега" води дело и срещу мълчаливия отказ на външния министър Екатерина Захариева да предостави информация за това какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата, или са пратени в задграничните мисии "по изключение".

Колегата й правосъден министър Данаил Кирилов пък отказва да изпълни съдебно решение да предостави на "Сега" бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страсбург осъди България заради съдебно решение на Цацаров

15.10.2020

12801 11
Бивша заместничка на Цацаров стана шеф в съда в Пловдив

13.10.2020

421
7200 медици на първа линия получават бонуси от 1000 лв.

Коментари

mitkomm

В тази държава на власт ли си, можеш да си правиш каквото си искаш.За теб не важат закони и съдебни решения, ценности като морал, чест, достойнство отдавна са излезли от телата им.Водещото се оказа келепира, забогатяването и далаверата, с цената на всичко!Е, как да върви напред тази държава...Убеден съм, че има и честни хора, но те са смачкани и никой не им дава да вдигнат глава.Там девиза е "Щом не си с мен, значи си против мен".Трявба да се реже до здраво, трябва да се промени системата, Избирателния закон кардинално и да започнем да градим от начало, в противен случай- нищо добро не ни чака.Козметичните промени изобщо не ни вършат работа- започваме на чисто, ако успеем!

Светозар

"Данаил Кирилов пък отказва да изпълни съдебно решение" 

„Даниел Кирилов, както и предшественичката му Цачева могат да бъдат министри само на планетата на маймуните.“,  23.07.2020, д-р Тони Филипов - reduta.bg/бойчето-си-отива-преговор-на-материал/

Влез или се регистрирай за да коментираш