Quantcast
Гешев напомни, че депутатите нямат право да го питат по дела | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев напомни, че депутатите нямат право да го питат по дела

Главният прокурор е готов да се яви на изслушване в парламента още в началото на август
Обновена
4 844
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев

Депутатите одобриха предложението на БСП, с което се иска от главния прокурор Иван Гешев да изготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г. Той им върна, че ще се яви на изслушването, но депутатите нямат право да го питат за конкретни казуси.

В подкрепа на проекторешението, внесено от социалистите, гласуваха 179 депутати, само един беше против, без въздържали се.

Фактът, че отчетът трябва да обхваща такъв период означава, че постъпването му в парламента може да се очаква най-рано през септември. Тогава вероятно и главният прокурор ще го представи пред депутатите.

От ГЕРБ не възразиха на предложението на социалистите, а дори призоваха останалите парламентарни групи да го подкрепят. Само настояха от проекта на решението да отпадне фразата, че Народното събрание "възлага на" главния прокурор да изготви въпросния доклад. "Народното събрание не може да възлага на независимата съдебна власт и на който и да е неин представител изготвянето на доклади", обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, като се позова на конституцията на страната.

Антон Кутев от БСП обяви, че докладът трябва да е само част от един по-широк диалог за промени в правомощията на прокуратурата, в който да се включат още президента Румен Радев и Конституционният съд. "Ние трябва да стигнем до някакво общо съгласие докъде може да стига прокуратурата и откъде нататък има червени линии, които не бива да прекрачват", изтъкна Кутев.

Макар и да е в отпуск до 9 август Гешев веднага прати писмо на шефката на парламента Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията си да представи дейността на прокуратурата пред народните представители, информира пресслужбата му. В писмото на Гешев се цитира решение на Конституционния съд от 2017 г., когато по искане на Сотир Цацаров бе постановено, че главният прокурор не може да докладва на парламента как се развиват конкретни разследвания, а Народното събрание не може да изисква доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. 

От писмото на Гешев става ясно, че той няма да представи в парламента нищо повече от суха статистика. Главният прокурор обяснява, че статистиката в прокуратурата се събира и обобщава с периодичност - първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата за първата половина на годината ще е готова в началото на август и тогава може да бъде представена в парламента. Ако депутатите искат доклад за деветмесечието, той може да им бъде даден в началото на октомври.

Междувременно стана ясно, че Пленумът на Висшия съдебен съвет, който би могъл да разгледа евентуална дисциплинарна процедура срещу Гешев, излиза във ваканция до 24 септември. 

 

 

Още

Изслушването на Минеков се обърна на скандал за милиционери и Дарвин

08.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4459
ВСС разпредели 9 млн. лева бонуси за натоварени съдии

08.12.2021

2158
Новата КПКОНПИ ще разследва всички видни политици

06.12.2021

Обновена

5957