Медия без
политическа реклама

БСП вече иска и оставка, и спешен отчет от Гешев

От левицата се надяват главният прокурор да се е оттеглил преди изслушването какво е свършил за 8 месеца

22 Юли 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Антон Кутев

БСП открито се обяви за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Досега партията заобикаляше темата, която е едно от исканията на хилядите протестиращи всеки ден. Самият главен прокурор няколко пъти даде да се разбере, че изобщо не възнамерява да си тръгне доброволно. 

В сряда левицата обяви, че е внесла предложение в парламента главният прокурор Иван Гешев да отчете пред парламента какво е свършил от началото на мандата си през януари. Предстои предложението на БСП да бъде гласувано в пленарната зала. Под искането за парламентарното изслушване са се подписали над 70 народни представители, обясни на брифинг в парламента депутатът Антон Кутев.

"Главният прокурор трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите за държавата през този период – от януари до юли, включително. Този доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание. Предложението включва докладът да бъде разгледан в зала", обясни Кутев.

По думите му целта на процедурата е да бъдат изяснени правомощията на ръководителя на държавното обвинение, както и да стартира дебат по темата. "Говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как? Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?", даде примери Кутев. Именно на тези въпроси социалистите очакват отговори от Иван Гешев.

Като се има предвид, че депутатите от управляващата коалиция всячески го бранят, вероятността да допуснат подобно изслушване е малка. 

Кутев посочи още, че в левицата се надявали евентуален отчет на главния прокурор да постави началото на поредица от действия, които да поставят на политическо и публично обсъждане правомощията на прокуратурата и взаимодействията и с действащото законодателство.

И Антон Кутев, и колегата му Крум Зарков заявиха, че докато изслушването стане факт, се надяват Иван Гешев да не е главен прокурор.

"Предлагаме парламентът да не се прави, че не чува какво се случва навън", каза Зарков. Той допълни, че предстои да се види дали и другите парламентарни групи намират смисъл "главният прокурор да дойде да докладва и да отговори на въпросите какво той направи в последните 7-8 месеца, за да стигнем дотам, че практически всички, в това число не само политически сили и институции, адвокати и юристи, да настояват за неговата оставка".

Още по темата