Медия без
политическа реклама

Съдът разби обвинението, че Бобоков е получавал тайна информация

Гаранцията на бизнесмена, разследван заедно с президентския секретар Пламен Узунов, бе намалена от 1 млн. лв. на 10 хил. лв.

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Делото за престъпния сговор бе отделено от първото дело срещу Бобоков - "Боклукгейт", по което обвинен е и брат му Атанас Бобоков. По първото дело Пламен Бобоков има наложена гаранция от 1 млн. лв., а брат му е в ареста.

Спецсъдът намали на 10 хил. лв. гаранцията от 1 млн. лв., наложена от прокуратурата на бизснесмена Пламен Бобоков по обвинението му, че е участвал в престъпен сговор с президентския секретар Пламен Узунов. Това съобщи "Дневник".

Бобоков бе обвинен по това дело на 9 юли, след нахлуването на прокуратурата и бюрото за защита свидетелите в президентството. Новото разследване бе отделено от делото "Боклукгейт".

Събраните до момента доказателства не стигат за извода, че Бобоков умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Събрани са убедителни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Това пише в определението на съдия Ангелина Гергинска, с което "Сега" разполага. Става дума обаче да данни от открити източници, а не за секретна информация.

Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София той се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. Освен това в периода от май до август 2019 г. чрез 21 деяния склонил Пламен Узунов да наруши служебните си задължения, за да набави за себе си облага - своевременното получаване на достоверна информация за случващото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била необходима за вземане на решения, свързани с икономическите му интереси в тези държави. С тази информация той не можел да се сдобие по правомерен начин, твърди обвинението. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по служба. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция сред гражданите и застрашаване на националната сигурност чрез разкриване на оперативния интерес на Служба "Военна информация".

Новинарска информация от БТА за Либия и държави в Близкия изток и Африка е причината Пламен Бобоков да бъде привлечен като обвиняем за търговия с влияние.

Съдът отчита, че са събрани голям обем доказателства, разпитани са много свидетели, назначени са експертизи, изискани са справки. 

За престъпния сговор съдът приема, че може да се направи обосновано предположение, че Бобоков е извършител. "Данни за наличието на сговор (постигане съгласие, съгласуваност на волите) между Бобоков и Узунов за извършването на най-малко две престъпления, за които да е предвидено наказание повече от три години лишаване от свобода, се установяват в достатъчна степен. Този извод съдът прави от кореспонденцията им във връзка с уточняване собствеността на танкера, разменената кореспонденция във връзка с криминалистичната регистрация на чужд гражданин. Получаването на тази информация, безспорно е факт, който дава преднина във всяко едно отношение.

Магистратите обаче посочват, че Узунов е имал възможност да "забързва" процедури, но Бобоков в най-добрия случай е искал предварителна информация. "Според съда обаче в най-добрия случай комуникацията От друга страна именно отношенията му с Узунов, с оглед служебното положение, което заема и възможността му да се възползва от него с цел "забързавена" на процедури, от които обвиняемият има интерес, индикират за желанието му в най-добрия случай да разполага с предварителна информация". На пръв поглед има основание в обвинението, но тепърва предстои събирането на допълнителни доказателства, които от своя страна биха могли да потвърдят или разколебаят обвинителната теза, допълва съдът. "Допълнителна конкретика и анализ на събраните до момента доказателства не следва да се извършва, тъй като това е правомощие на съда, който ще гледа делото по същество, в случай че обвиняемият бъде предаден на съд", пише още в определението си съдията.

Липсват данни за разгласяването или използването на тези данни от страна на Бобоков, пише още съдът. И допълва, че Бобоков има бизнес интереси в Либия и Украйна, чийто почетен консул е. Съдът подчертава, че получената информация, изготвена от Служба Военна информация на МО е "ежедневен обзор на преведена информация от открити чуждестранни източници". "Действително тази информация е верифицирана за достоверност със сили и средства на службата, и представлява неин аналитичен продукт и следователно това е информация достъпна до всички граждани, но с по-голяма степен на достоверност", обяснява съдът. От службата свидетелстват, че въпросната информацията не е секретна и е събрана от явни източници.

Съдът подчертава, че за да има престъпление по служба, трябва да има и настъпили "вредни последици", което в случая "също не в изискуемия обем".

Затова и според съда гаранцията е подходяща мярка за Бобоков, но прокуратурата не е определила правилно размера й и 10 хил. лв. са достатъчни в случая, за да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или осуети предприетата спрямо него наказателна репресия.

Още по темата