Медия без
политическа реклама

Джеймс Пардю: В България има фалшива демокрация, като в Путинова Русия

Елитът трябва да обърне внимание на въпросите, повдигнати от улицата, вместо да се опитва да ги заглуши, смята бившият американски посланик

Личен архив
Джеймс Пардю е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България между 2002 и 2005 г. През 90-те години Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение за мир в Босна. Като представител на Вашингтон води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време Косовската война. Той е американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение. Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има звание полковник.
- Ваше превъзходителство, каква информация получавате в САЩ за новата политическа криза в България?

- Демонстрациите показват, че желанието за истинска демокрация остава силно в духа на българския народ. Голяма част от населението иска легитимно, отчитащо се, демократично правителство вместо еднопартийно управление, ширеща се корупция и прекомерно влияние на олигарси. Също така днес в България липсва свобода на печата. Не можете да имате реална демокрация без свободна, независима, настойчива преса, която да държи отговорни официалните лица.

Днешна България се управлява от вид фалшива демокрация, каквато може да се види в Путинова Русия. Настоящият политически елит в България трябва да обърне внимание на въпросите, повдигнати от улицата, вместо да се опитва да заглуши или да избяга от посланията, отправени от демонстрациите.

Неотдавнашното изявление на посолството на САЩ (в София - б.р.) за ролята на мирните протести в условията на демокрация е отлично резюме на американското виждане за правото на хората да изразяват чрез демонстрации своите искания към правителството. Публичните протести в демокрациите възникват, когато инструментите на правителството не отговарят на очакванията на обществото.

 - Какви според Вас са приликите и разликите между сегашните протести и предишните?
 
- Сегашните протести отразяват общественото разочарование от състоянието на демокрацията и върховенството на закона в България. Окуражен съм от участието в протестите на множество млади хора, които виждат своето бъдеще увредено от липсата на демокрация и върховенство на закона.
Онова, което липсва в момента в България, е истинска политическа алтернатива на сегашния режим. Партията на министър-председателя Борисов фактически разруши политическата опозиция. Не се е появил ясен лидер или организирано политическо движение, които да предложат ясна алтернатива на водачеството на ГЕРБ. Без организирана опозиция политическите игри ще продължат. Надеждата е демонстрациите да произведат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България.
 
- Кои от Вашите оценки от времето, когато бяхте посланик в България, остават валидни и досега?
 
- Когато работех в София, говорех за равнището на корупция и влиянието на организираната престъпност в България. Много от тези теми остават, но се развиха и нови. Съществува обаче разлика между положението през 2002-2005 г. и сега. Например, в онези години българите имаха избор между известен брой съревноваващи се политически партии. Няколко важни политически лидери се конкурираха за обществена подкрепа. Медиите бяха много по-разнообразни и независими от правителството по онова време.
 
- Какво според Вас пречи на истинската промяна в България?
 
- Няколко фактора пречат на истинската промяна. Днес България е общо взето еднопартийна държава без жизнеспособна политическа алтернатива, която отправи предизвикателство към настоящия режим. Както отбелязах, на нацията липсват свободни и независими медии, които да търсят отговорност на официалните лица. Дълготраен и много среиозен проблем са слабостите на върховенството на закона. Без здрава и независима съдебна система е трудно да се постигнат чужди инвестиции и други ползи от демокрацията.
 
Демокрацията винаги е работа в развитие, а развитието често е трудно. В дългосрочен план съм оптимист за България. Демонстрациите са важен индикатор, че народът иска промяна. В крайна сметка те ще придвижат системата напред, но и доколкото западните демократични институции в Европа останат силни.
 
- Защо Америка, която говори за върховенството на закона и срещу корупцията на високо равнище в България, е толкова нерешителна да назове имена на корумпирани политици като нежелани персони в САЩ? Досега тя посочи само едно българско име - на слабоизвестен съдия, и то заради подозрение, че е свързан с русофили?
 
- Важно е ясно да се каже на българите, че Съединените щати знаят много за състоянието на демокрацията в България и кой я подкопава. Назоваването на съдията е само един публичен елемент. В действителност българският народ трябва да извърши реалната промяна в националната политическа структура. САЩ могат да помогнат, но крайната отговорност остава на българите.
 
САЩ не носят отговорност публично да назовават имената на всички българи, които подкопават демокрацията в страната. Българите ги знаят и българите трябва да им държат сметка.
 
САЩ имат интерес да държат извън нашата страна корумпираните официални лица и свързаните с престъпна дейност. На въвлечените в такива дейности индивиди се е отказвал - и аз съм сигурен, че ще продължи да им се отказва, - достъп до САЩ. Но в повечето случаи не е уместно да се дава разгласа на всяко от тези национални решения. 
 
- Знае ли се в САЩ кой е олигархът Делян Пеевски и каква роля има в България? Може ли такава личност да получи американска виза?
 
- САЩ са напълно наясно за Делян Пеевски, неговата медийна активност и неговото влияние върху български политици. В момента съм частно лице и повече не изпълнявам държавни функции. Нямам информация за визовия статус на Пеевски, но дори и да знаех, не бих го разкрил.

- Имат ли доверие САЩ на премиера Бойко Борисов, след като заплашиха да наложат санкции заради изграждането на втория етап на газопровода "Турски поток", чието продължение през България се нарича "Балкански поток"?
 
- Вашингтон отдавна се безпокои от растящата европейска зависимост от руската енергия и нейния потенциал да засили руския политически натиск над Украйна и другаде. В крайна сметка липсата на енергийно разнообразие и зависимостта могат да се отразят на трансатлантическата сигурност. България е важен елемент на това безпокойство. 
 
Убеден съм, че България има национален интерес да използва различни източници на енергия и да бъде енергийно независима. Не е в национален интерес България да продължава да е зависима от руската енергия. Русия има силно влияние в България в наши дни и голяма част от това влияние идва от отношенията в сферата на енергетиката. Премиерът е глава на правителството и следователно отговаря за решенията на правителството, включително за енергетиката.
  
- Имате ли доверие на президента Румен Радев, който даде старт на сегашните протести с призива "Мутри, вън!"
 
- Президентът Радев е конституционно избран президент на републиката и остър политически съперник на премиера Борисов. От опит знам, че между силен президент и премиер винаги съществува напрежение, но Радев и Борисов доведоха напрежението до високо равнище. За мен е неясно как започнаха демонстрациите, но естествено президентът Радев се стреми да ги използва.
 
Демонстрациите може би са запалили по-дълбоко желание за промяна в България, което е извън контрола на сегашните политически лидери. Крайният изход от демонстрациите е несигурен. Надявам се те да произведат борбено политическо движение и ново поколение български лидери за бъдещето.
 
България има богатства и човешки талант. Страната има повече от една личност, способна да придвижи нацията напред към по-светло и демократично бъдеще. Тепърва трябва да се появи следващата група политически лидери, но съм сигурен, че ще се появи.

Още по темата