Quantcast
Държавата се отказа от част от конфискацията срещу Цветан Василев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Държавата се отказа от част от конфискацията срещу Цветан Василев

3 474
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сотир Цацаров

Антикорупционната комисия КПКПОНПИ се е отказала от иска си за 356 млн. лв. срещу три от компаниите, ответници заедно с Цветан Василев по делото конфискация. Това съобщи "Свободна Европа", като цитира определение на Софийския градски съд.

Електронното деловодство на съда в момента не работи, но от съда потвърдиха пред "Сега", че КПКОНПИ вече няма претенции към InterV Investment, "Вива Телеком България" и БТК. Според "Свободна Европа" става дума за над 108.9 млн. лв. от InterV Investment, над 124.9 млн. лв. от "Вива Телеком България", 2163 лв. от БТК и повече от 62.5 млн. евро "остатък от продажната цена в размер на 330 000 000 евро във връзка с продажбата на капитала на InterV Investment".

Общият иск на КПКОНПИ срещу Цветан Василев, семейството му и 24 свързани с него 24 дружества, беше за 2.2 млрд. лв.

Още в понеделник "Свободна Европа" е пратила въпроси на КПКОНПИ, на които до петък вечерта не е получила отговор. Днес и "Сега" попита комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, за оттегления иск и още чака отговор.

Според бившия мажоритарен собственик на КТБ и основен подсъдим за източването на 206 млн. лв. от банката Цветан Василев намаляването на претенциите на държавата по делото за конфискация срещу него е "шамар за КПКОНПИ". Той е сигурен, че оттеглянето на част от исковете на държавата по делото му за конфискация е свързано с предстоящата сделка за БТК, цитира го "Свободна Европа".

 

Още

КПКОНПИ ще плати рекордните 250 000 лв. разноски по загубено дело
КПКОНПИ установи несъвместимост при най-новия член на СЕМ

29.09.2021

Обновена

2915
Вторият ешелон в служебния кабинет излезе по-богат от министрите

14.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

16623