Quantcast
Коронавирусът предизвиква шест основни заболявания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Коронавирусът предизвиква шест основни заболявания

Обновена
77 674
 Илияна Кирилова

Коронавирусът причинява шест основни форми заболявания , съобщи "Скай Нюз", позовавайки се на изследване на Кралския колеж в Лондон.

Учените са анализирали данните за симптомите, наблюдавани при 1600 пациента в САЩ и Великобритания. Оказва се, че наличието на определени симптоми може да показва тежестта на бъдещото протичане на болестта. Отделени са шест различни групи.

Първите три форми са охарактеризирани като условно леки, доколкото при тях едва 1,5% до 4,4% от пациентите са се нуждаели от респираторна поддръжка.

Сред симптомите на първите две "грипоподобни" форми се отбелязват главоболие, кашлица, болки в гърлото и възможна загуба на обоняние. При първата форва също така човк може да изпитва мускулна болка и болки в гърдите. При втората пък се появява повишена температура, дрезгавост и загуба на апетит. А при третета форма - "стомашно-чревна", коронавирусът причинява основно диария и загуба на апетит.

Следващите форми британските учени определят като тежки. Четвъртата предизвиква постоянно неразположение, повишаване на телесната температура, главоболие и болки в гърдите, загуба на обоняние, кашлица и дрезгавост. Петата дублира тези симптоми, като добавя дезориентация, загуба на апетит, болки в гърлото и мускулите.

Най-тежката, шеста форма събира почти всички изброени симптоми, включително главоболие, загуба на обоняние и апетит, кашлица, висока температура, хрипове и болки в гърлото, отпадналост, дезориентация, болки в мускулите, задух, диария и стомашни болки.

Изследването отбелязва, че повечето пациенти от шести тип се нуждаят от хоспитализация, а сред заболелите от първата, най-лека форма в болнеца попадат едва 16%. Според специалистите това изследване на формите на заболявания от коронавируса ще стане пробив в борбата с епидемията и ще помогне да се определят рисковете при развитието на усложнения при пациентите.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

По-големите деца са по-склонни да разпространяват Covid-19 в едно домакинство, отколкото по-малките деца и възрастните, сочи ново проучване сред 5 706 пациенти с коронавирус в Южна Корея. За него съобщава „Блумбърг“, цитиран от БГНЕС. Изследователите са проследили и тествали близо 60 000 души, които са имали контакт със заразени хора и са установили, че средно 11.8% от контактите в едно домакинството са тествани положително за Covid-19, според по-ранно проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Сред хора, които са живели с пациенти на възраст между 10 и 19 години, 18.6% са тествани положително за вируса в рамките на около 10 дни след откриването на първоначалния случай - най-високата скорост на предаване сред изследваните групи. Деца по-малки от 10 години разпространяват вируса с най-ниска скорост, въпреки че изследователите предупреждават, че това може да се промени, когато училищата се отворят отново. Изследването идва на фона на засилващ се дебат за това дали, кога и как училищата трябва да възобновят учебните часове. Работещите родители по света се мъчат да балансират собствената си дистанционна работа с допълнителното усложнение от затварянето на училищата. Има силен натиск върху политическите лидери в това отношение. В САЩ администрацията на Тръмп заплаши да задържи федерални средства за местните училищни администрации, които не успяват да отворят отново. В същото време честотата на вируса се повишава отново, дори на места, където смятат, че са потушили огнищата, и много учители се страхуват да се върнат в класната стая. Данните сочат, че процентът на инфекция сред децата също може да бъде далеч по-висок от 2%.

 

Още

Маските отпадат от летища и полети в ЕС от 16 май

11.05.2022

1856
Над 130 000 са активните случаи на COVID-19

10.05.2022

Обновена

1857
Брюксел препоръча наесен ваксиниране на деца срещу ковид

27.04.2022

Обновена

1207