Медия без
политическа реклама

Прокурорски трудови колективи подкрепят Гешев

Спецпрокуратурата: Радев нарушава клетвата си

13 Юли 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
За да отговори на президента, Гешев събра прокурорските шефове от цялата страна.

Прокурорски колективи се мобилизираха да подкрепят началника си Иван Гешев и да размахат пръст на президента Румен Радев, който поиска оставката му. След асоциацията на прокурорите и камарата на следователите, първа се включи Специализираната прокуратура.

Ние спазваме законите и магистратската си клетва, но се съмняваме, че президентът спазва своята. Това се казва в декларация на спецпрокуратурата в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев и срещу държавния глава. Декларацията беше разпространена от прокуратурата, без да става ясно кои прокурори поименно са я подписали.

Свръхпрокурорска активност в подкрепа на Гешев имаше и покрай избора му за главен прокурор. Тогава прокурорските декларации бяха като писани под индиго. Подкрепа дойде и от МВР, ДАНС и академичната общност.

Сега спецпрокурорите твърдят, че президентът е нарушил клетвата си с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата". 

Магистратите и служителите от Апелативната прокуратура във Варна също побързаха да заявят подкрепата си за шефа. "Прокуратурата не репресира президента на Република България. Той е единственият в държавата който се ползва с имунитет срещу наказателно преследване за действията си", се казва в декларацията им, която копира почти дословно думите на Гешев. Подкрепа за Гешев дойде и от Районната прокуратура в Панагюрище, както и от окръжната и районната прокуратура в Пазарджик.

"Притеснени сме от посланията на президента, с които се нарушават принципите за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, и които са в разрез с конституционното му задължение да олицетворява единството на нацията", включи се и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

И Апелативната прокуратура в София не закъсня: "Атаката на президента срещу главния прокурор се осъществява точно когато прокуратурата предприе активни действия за разкриване на тежки престъпления, свързани с крупни посегателства върху икономическите и финансови устои на държавата от страна на лица, считани доскоро за недосегаеми. И още нещо - господин Гешев получи при избора си пълната подкрепа на всички български прокурори и продължава да я има и понастоящем, в работата си като главен прокурор."

"От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана", каза президентът на 9 юли и призова "Мутри, вън!".

Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.

След това президентът настоя и за незабавната оставка на Гешев и на премиера Бойко Борисов.

Според спецпрокуратурата с искането за оставка влиза в разрез с принципа за независимост на съдебната и изпълнителната власт. 

"Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално "обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи. Ако не искаме да се озовем на погрешен път, не следва да забравяме,че демократичният идеал не дефинира демократичната реалност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните влияния между нейните идеали и нейната действителност, както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно съществуване", пишат прокурорите.

Според тях изявлението на президента е опит да въздейства върху магистратите, които претърсиха кабинети в президентството по делата срещу президентските съветници. От декларацията не става ясно каква е била ролята на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, чийто служители също участваха в действията в президентството миналата седмица.

В петък Гешев събра шефовете на прокуратури от цялата страна за свое изявление в Съдебната палата, по време на което даде да се разбере, че на Радев ще бъде повдигнато обвинение.

Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на и обслужващите го политически формации.

 

Ключови думи:

Иван Гешев, Румен Радев

Още по темата