Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: ГЕРБ не контролира МВР, то е на Пеевски

Гражданите правилно са разигравани пред Догансарай, реши вътрешният министър и отказа да приеме оставката на бургаския полицейски шеф

12 Юли 2020Обновена
БГНЕС

Поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на шефа на областната дирекция на МВР в Бургас заради разиграването на граждани пред Догансарай се оказа театър. Вчера, след като протестното плажуване на брега в парк Росенец приключи, вътрешният министър Младен Маринов обяви, че няма да приеме оставката на старши комисар Радослав Сотиров.

"Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж „Росенец“. Говорих с кмета и директора на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров", посочва Маринов, цитиран от Дарик радио. "При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов", допълва той.

Вчера местните власти в Бургас не допуснаха законно съгласувания протест на граждани, които искаха достъп до плажа на Доган. Въпреки че ДПС бе поискало разрешение да провежда масово мероприятие след организаторите на плажуването, полицията и общината в Бургас пуснаха привържениците на Доган до сараите му, а другите граждани бяха разигравани няколко часа, като се стигна и до сблъсъци. В крайна сметка кметът на Бургас Димитър Николов, който се представи в ролята на омиротворител, отведе протестиращите до плажа по обиколен маршрут, където те стигнаха под полицейски ескорт.

След няколко часа протести, в които се стигна до сблъсъци и арести, полицията допусна протестиращите по обходен път към плажа в парк Росенец.

След успокояването на страстите в Росенец, премиерът Борисов поиска оставката на комисар Сотиров, който веднага я подаде. Сега обаче, след решението на Маринов действията на полицията в Бургас, която на практика обслужи плана на ДПС с погазване на законовите процедури, остават безнаказани. Вместо това премиерът Борисов и цялото ръководство на МВР повтарят, че полицията образцово е изпълнила задълженията си да опази обществения ред.

Организаторите на протеста обаче не се отказват от битката си и ще подадат сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законно организиран протест, обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура един час там и повтаря пред медиите, че поведението на полицията е грешка. По закон, когато става въпрос за такива мероприятия, полицията е длъжна да се съобразява с неговите разпореждания, а те го игнорираха като муха", коментира той пред Би Ти Ви. Той направи очевидния извод, че "полицията умишлено ни заблуди".

"ГЕРБ не контролира МВР. То очевидно се контролира от Делян Пеевски. Трябва да се провери дали тези хора не са действали по план да предизвикат етническо напрежение с разделянето на двете групи. Това беше план и той е на Пеевски", заяви още Христо Иванов. "Когато Борисов се криеше и видя, че кордонът се скъса и планът на Пеевски не успя, почна да ми звъни по телефона и да търси начин да излезе от ситуацията като се иска оставката на шефа на полицията", разказа той. Иванов е категоричен: "Младен Маринов трябва моментално да бъде изхвърлен от това министерство". Той коментира още, че никога не си е представял, че "НСО ще се държат като лична охрана на мафиотски бос".

Христо Иванов говори с премиера Борисов:

Hristo Ivanov обяснява на Boyko Borissov реалността: - Страх Ви е от Доган, страх Ви е от Пеевски и цял народ го знае. Вижте в 2 мин как трябва и как може да се говори на Борисов - с познаване на закона, без страх от уж все могъщия, но всъщност много уплашен премиер, и с увереност, че истината е на наша страна. P. S. Преди това Христо е повален на земята от някакви ченгета, навярно съвсем случайно. #ОСТАВКАМУТРИ

Posted by Emil Jassim on Saturday, July 11, 2020

 

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

Потенциален служебен премиер изненадващо подаде оставка

27 Март 2024