Quantcast
МЗ остави 5000 души с непълна пенсия | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МЗ остави 5000 души с непълна пенсия

Още не е факт обещаното удължаване на срока на ТЕЛК решенията, от които зависят и инвалидните пенсии
1 619
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Около 5000 българи получават непълна пенсия за този месец заради забатачена промяна в сроковете на медицинските им експертизи. Проблемът засяга хора с инвалидни пенсии, за които действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК бе продължено до 13 юли заради извънредното положение. Тъй като липсва ново удължаване на срока, Националният осигурителен институт ще им изплати част от пенсията, която обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.

От института декларираха днес готовност да изплатят сумите за пенсии и добавки за останалата част от месец юли на пенсионерите от посочената група, в случай че бъде приет и влезе в сила нормативен текст, който предвижда удължаване на действието на съответните експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК след 13 юли.

Удължаването на срока трябваше вече да е факт - здравният министър Кирил Ананиев го обеща след протест на майките от "Системата ни убива" още на 19 юни. Тогава МЗ официално обяви, че срокът на валидност на всички ТЕЛК решения ще бъде удължен до 30 септември. "По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. За целта гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории", обясни министърът пред протестиращите. Министерството трябваше да предложи необходимите за това законови промени, но това така и не стана.

ПРОБЛЕМИ

Майките настояваха за отсрочката, тъй като се притесняват от заразяване, докато събират документите за ТЕЛК по различни здравни институции. "Проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи. Да, но тези документи не са шофьорска книжка. Това са  десетки изследвания по различни болници, където има най-голяма опасност от заразата Covid-19", обясни преди месец пред БНР Вера Иванова от инициативата.

ЗАКОНЪТ

По закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които срокът е изтекъл по време на извънредното положение, продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна, т.е. до 13 юли. Не е предвидена отсрочка обаче за решения, чийто срок изтича след 13 май - за тях пациентите по сегашната разпоредба отново трябва да се излагат на риск и да обикалят болниците.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

13521 12
Протестиращи строшиха прозорци на офис на ГЕРБ в София

21.11.2020

Обновена

6640 60
Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

30.10.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

15727 12

Коментари

inventus

Нарочно ги моткат тези работи ! Чакат ги да измрат и да им се махнат от главите. Ние нищо не можем да направим но казват че Господ чува кога пищят сиромаси. Ще им се въздаде на тия които ги мъчат...даже и ще им се притури!

Влез или се регистрирай за да коментираш