Медия без
политическа реклама

Майката на обвинения в тероризъм: Снимките са просто поза

На тях е на 15 години, искаше да се покаже пред приятелите и много пъти съм му казвала да не го прави, споделя още тя

04 Юли 2020
Прокуратура

Майката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм зад граница, отрича той да е участвал в бойни действия в Сирия, предава БНР.

Синът ми не е терорист, категорична е майката на Мохамед Абдулкадер. Снимките, на които позира с оръжие, са от периода, в който семейството живее в Халеп. 21-годишният сега Мохамед тогава е на 15 години, а майката подава молба до българското консулство да бъдат изведени от Сирия. 

"Нищо няма, значи това са снимки на един тинейджър, който искаше да се покаже пред приятели. Едно дете, което е на 15 години, може ли да стреля, аз такова оръжие, което аз наистина не знам колко тежи, не знам какво е, толкова трудно излязохме от тази държава. Пристигнахме в България, записахме детето в училище, детето изобщо не иска да ходи натам. Искаме да си оправим живота. Аз, ако имах пари, ако беше терорист, ако беше това, в което всичко го обвиняват, нямаше да живея при сестра ми".

До този момент Анелия е била под карантина след завръщане на двамата от Турция. Най-голямата ѝ болка е, че не е успяла да подкрепи сина си в съда. 

„ Това са снимки, за да се покаже пред приятели. Аз също съм виждала тези снимки и много пъти съм му казвала да не го прави. А той ми отговаряше, че нямаме какво да крием”, обяснява тя пред Нова тв. Тя споделя, че Мохамед и много от сирийските деца са носели бронежилетки, не за да участват във военните действия, а за да бъдат спасени от евентуални изстрели и бомбардировки.

„Никога баща му не е искал детето да живее в Сирия или аз, и да гледаме този ужас”, заявява Анелия. Майката на Мохамед уточни, че семейството на 51-годишния Ахмет Абдулкадер, всъщност са сирийски туркмени, които са отбранявали семействата си, но след засилените атаки, са напуснали селото край Алепу, в което живеят. Тя отрече бащата на момчето да е ръководител на джихадистката групировка „Султан Мурад”.

21-годишният Мохамед Абдулкадер беше задържан в сряда след шумна спецакция в Бургас. "Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания", съобщи тогава държавното обвинение.

Събраните доказателства сочели, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

Задържаният е завършил спортното училище в Бургас. Три пъти е бил шампион по борба на България, разказва пред Би Ти Ви неговият бивш треньор. Преди години заминал за Сирия, при баща си, като казал, че отива да работи. Според неговата адвокатка, младежът бил шокиран от задържането и не можел да разбере защо е в ареста. 

Спецсъдът остави в ареста бившия шампион по борба с мотива, че може да се укрие или извърши престъпление.

Още по темата