Quantcast
Чешки милиардер е неизвестният инвеститор в ПИБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Чешки милиардер е неизвестният инвеститор в ПИБ

Карел Комарек е собственик на най-голямата лотарийна компания в Европа Sazka, искала да купи бизнеса на Божков
3 857

Чешкият милиардер Карел Комарек е неизвестният частен инвеститор, придобил една трета от новоемитираните акции на Първа инвестиционна банка. Това той е направил чрез семейната си фондация Valea Foundation.

От финансовата институция съобщиха, че днес финансовата операция е приключила. "Първа инвестиционна банка успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%", гласи съобщението. 

Така към 2 юли ПИБ увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв. Към 16,30 часа акциите на банката на БФБ поевтиняха с 1,55% до 2,540 лева за акция.

Както вече е известно ББР получи с правителствено решение 140 млн. лв., за да придобие близо 70% от емитираните нови акции на ПИБ на обща стойност 200 млн. лв. Те бяха емитирани на цена 5 лв. на акция, което двойно повече от цената, на която се търгуват старите акции на банката. Увеличаването на капитала на ПИБ бе обявено от правителството като отпадане на последната пречка пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. До това се стигна, след като през миналата година при стрес-тестовете на ЕЦБ установи капиталов недостиг в банката.

Другият инвеститор - Valea Foundation, е семейна фондация на Карел Комарек с инвестиции в Европа и САЩ. Името му изплува преди десетина дни, когато бившият хазартен бос Васил Божков съобщи, че водещата европейска компания в хазартния бизнес Sazka е искала да придобие 51% в компанията му "Национална лотария". По думите на Божков сделката се е провалила, защото инвеститорът е бил прогонен от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. От Sazka Group потвърдиха, че действително са имали интерес към бизнеса на Божков.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, посочва Пол Шмид, член на борда на Valea Foundation, цитиран от investor.bg.

Чехът Карел Комарек е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа, съобщава investor.bg. От декември 2017 г. той също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон. Списание Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара. Карел Комарек започва бизнеса си с нефт и газ в Чехия през 90-те години, веднага след нежната революция. През 2010 г. спира да прави бизнес с баща си и сестра си, за да ръководи собствена инвестиционна група. KKCG  инвестира в развлекателната индустрия, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. Комарек сформира групата Sazka през 2016 г. и бързо става най-големият собственик на лотария в Европа.

Ключови думи:

Карел Комарек, ПИБ

Още

ББР е била щедра и към Домусчиев и Румен Гайтански-Вълка

17.05.2021

13050
Директор в държавната ББР взима 31 000 лв. месечна заплата

12.04.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

22892
ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

02.10.2021

7424