Quantcast
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

31 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри новите енергийни тарифи - в сила от 1 юли. Новините не са радващи за битовите потребители. Топлата вода ще поскъпне спрямо юни,  токът също, макар и с неголям процент. Само за газифицираните абонати ще има намаление  - природният газ поевтинява за пореден месец,  сега с над 6%.

Колкото до парното и топлата вода, от енергийния регулатор отново ни убеждават, че поскъпването от 1 юли е намаление, защото не трябвало да се гледа ценовата промяна спрямо юни, а на годишна база.  Така погледнато, сметките ни за топлоенергия щели да са по-ниски от предния отоплителен сезон, обясняват председателят Иван Иванов и  колегите му.  Средно за страната топлото поскъпва с 20% спрямо миналия месец, но КЕВР настоява, че има над 12% намаление спрямо миналогодишната тарифа. 

 

Токът за битовите абонати и малките фирми поскъпва с между 1 и 4 процента от днес, а инж. Иванов подчерта, че това увеличение е дори по-малко от инфлацията.   По-конкретно увеличенията са: ЧЕЗ -  2,72%, EVN – 4,12 %, ЕНЕРГО-ПРО –  1,05 %

Всъщност при предното разглеждане на електротарифите в регулатора се предвиждаше символично поевтиняване на тока. Но заповед на ресорният министър Теменужка Петкова промени ситуацията. Петкова нареди на регулирания пазар да се продава и електроенергия от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", чиято цена е висока.

 

Ето какви са новите цени на топлинната енергия за битовите потребители за периода 1 юли 2020-1 юли 2021 г.:

„Топлофикация София“ - 82,09 лв./MWh,

„ЕВН Топлофикация“  – 87,85 лв./MWh,

„Топлофикация Плевен“ – 72,66 лв./MWh,

„Топлофикация Бургас” – 71,06 лв./MWh, 

„Веолия Енерджи Варна” - 84,16 лв./MWh,

„Топлофикация – Враца“  - 79,15 лв./MWh,

„Топлофикация ВТ“ - 87,26 лв./MWh,

„Топлофикация-Разград“ - 85,73 лв./MWh.

 

„Топлофикация Русе“ – 75,94 лв./MWh,

„Топлофикация - Перник“ - 73,30 лв./MWh,

„Топлофикация Сливен“ - 75,34 лв./MWh ,

„Топлофикация - Габрово“ ЕАД - 99,16 лв./MWh.

Към статията във в. СЕГА