Медия без
политическа реклама

Гешев: Чистим България от бизнесмени, които замърсяват

Прокуратурата може да разследва, както осемте джуджета, така и 10-те малки негърчета, увери главният прокурор

01 Юли 2020Обновена

Главният прокурор Иван Гешев предупреди в профила си в Туитър, че няма да допусне страната ни да бъде сметище. "Чистим България от бизнесмени, които замърсяват. Чистим България от хора, които са правили престъпления, независимо дали са политици, олигарси", заяви шефът на държавното обвинение по-късно пред журналисти. Поводът е разследване на специализираната прокуратура, което откри в района на бивше ТКЗС край Червен бряг голямо количество отпадъци с неизяснен произход.

"Има време за всяка работа под небето, има време за разбиране, съединяване, има време за война, мир, цитатът е много дълъг. Във фазата на война с престъпността сме", добави Гешев.

Преди две седмици станало ясно, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци и се установи, че е възможно част от тях да са заровени. На място са наблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови, той като има данни, че незаконно заровените отпадъци може да свързани с фирми на бизнесмените и с незаконната дейност на уличените като участници в организирана престъпна група, съобщава БНТ.

Заради риск за здравето на хората, районна е отцепен. Възможно било част от отпадъците да са радиоактивни и на място има екипи, които постоянно да замерват радиоактивността.

По-късно прокуратурата обяви, че в хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б, са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями. При действията днес били установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На местопроизшествието са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда.
В огледа на местопроизшествието участвали полицаи, пожарникари, хора на ДАНС, ДАИ, експерти от АЕЦ - Козлодуй, МОСВ, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци. Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на с.
Рупци, общ.Червен бряг, обл. Плевен, пишат още от държавното обвинение.

"Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени", пише Гешев в Туитър.

ГЕШЕВ В ПАРЛАМЕНТА

Главният прокурор представи днес в Народното събрание годишния доклад на държавното обвинение за 2019 г. "В България добрата новина е лошата новина. Добрите новини трябва да бъдат повтаряни. По същия начин, както се тиражират лъжата и полуистината, които не отговарят на истината", обърна се Гешев към депутатите, след което изложи няколко идеи за по-добро правосъдие. Сред тях бяха промени в Наказателния и Наказателно-процесуалните кодекси. "Ако у нас се изисква една единица доказателства, в останалия ЕС се иска 0,1% доказателства", обоснова се той.

След парламентарното заседание Гешев коментира и оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото EVN. По негови думи съдът е бил подложен на натиск от страна на медиите, "включително мрънкане в посолствата". "Ако престъпникът Брендо си основе два сайта, трябва ли да не го обвиняваме. Или ако престъпникът Тото Риина има медии...?", попита Гешев.

На въпрос дали ще провери данните в разследването на Антикорупционния фонд за ресторант "Осемте джуджета" и бившия емблематичен следовател Петьо Петров - Еврото, главният прокурор отговори, че прокуратурата не се притеснява да разследва нито 8 джуджета, нито 10 малки негърчета.

Още по темата