Quantcast
Властта изведнъж се втурна да спира багерите при Рилските езера | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Властта изведнъж се втурна да спира багерите при Рилските езера

Прокуратурата пък се самосезира по случая, започна проверка и възложи разпити на икономическа полиция
Обновена
23 333
 Фейсбук

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от МОСВ.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място. Появиха се информации, че нареждането за спирането било дадено от премиерът Бойко Борисов, който казал на Томислав Дончев. Вицепремиерът пък написал писмо до екоминистъра за спиране, а накрая и Димитров издал съответния документ. 

Изненадващата активност на власттите, която прилича на "след дъжд, качулка", продължи и с Окръжна прокуратура – Кюстендил, която обяви, че се е самосезирала по повод публикации в медии относно наличие на строителна техника на територията на Седемте рилски езера. В редица от тях са споделени снимки на багер в близост до езерото Бъбрек и са изразени опасения от извършване на изкопни работи, съобщиха от прокуратурата. 

В рамките на надзора за законност, прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление - Дупница при Областна дирекция на МВР. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.

Строителните дейности край Седемте рилски езера, които притесниха природолюбителите се оказаха за прокарване на чакълени алеи в района, стана ясно ден по-рано от репортаж на bTV. 

Още в събота в социалните мрежи се появи снимка на багер край „Бъбрека”. Оказа се, че багерът не е един, а поне два и, че на терен има много повече тежки машини, включително и големи камиони, които изравят огромни коловози в размекнатата земя. 

„Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия.  През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък", каза в ефира на „Здравей, България" Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила". Пред БНР той уточни, че не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите.

"В района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут. Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", заяви още Андонов.

 Оказа се, че не става дума просто за укрепване на пътеките, а за полагане на широки алеи от чакъл, все едно край Езерата е градски парк, а не защитена природна зона. 

Проектът за рехабилитация на пътеките в парка е доста солиден като финансиране, става ясно от договора между парка и фирмата-изпълнител - "Юнайтид пропърти груп". От документите, публикувани от dnevnik, се вижда, че по контракта ще бъде платено 2 535 644 лв. без ДДС. Цената включва изготвянето на идеен проект за рехабилитация на туристическата пътека по маршрут горна лифтова станция - х. Рилски езера -  Сухия чал - ез. Бъбрека, ез. Сълзата-ез. Бъбрека, - ез. Близнака, - Трилистник - ез. Рибно, от всички страни - източен и западен бряг, - ез. Долно, - х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера, както и самите строителни дейности. Най-сериозното перо в договора е изграждането и маркирането на пътеките, като за един метър цената е 219 лв. без ДДС.  При 8570 метра това прави 1,880 172 лв. 

Доста скъпи според ценовата оферта са и информационните табели. За една информационна табела, размер 80 на 60 см. предложената цена от изпълнителя е 1491 лв. или за 22 табели - 32 813 лв. За сравнение направата и монтажа на едно дървено мостче с размер 4 метра на 1,8 м. ще струва близо три пъти по-малко - 460 лв. на бройка. 

Това не е единственият крупен договор на фирмата с "Национален парк Рила". "Юнайтед пропърти груп" спечели и трите обособени позиции за дейностите по рехабилитация в парка, изпълнявани по оперативна програма "Околна среда", като подписа още два договора с парка. Фирмата взе 4 198 416 млн. лв. без ДДС за проектиране и СМР на рехабилитация на туристическа пътека и съществуващ път в ПУ Белица и ПУ Якоруда - пътека от м.Семково (границата на защитената зона) до м.Поленица; пътят от м.Полени, както  и 29 781 лв. за изпълнение на дейностите „Рехабилитация на туристическа пътека в участък от х. „Скакавица“ до х. „Ловна“. 

Справка във фирмените регистри показва, че "Юнайтед пропърти груп" се управлява от Йордан Илиев, а едноличен собственик е роденият през 1998 г. Христо Янков. Преди време фирмата взе крупен договор от НКЖИ от 9 млн. лв. за доставка на релси и е свързана с бившия  депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев, писа "Капитал". Йордан Илиев е брат на Илия, а собственикът на дружеството - Христо, му е племеник.

 

Ключови думи:

багер, Рилски езера

Още

Багер разруши къща на писателя Димитър Димов

03.04.2021

Обновена

10018
МОСВ омаловажи щетите от туристите върху Рилските езера

24.08.2020

659
Джипове отново возят туристи до Рилските езера

22.08.2020

2360