Медия без
политическа реклама

Компроматният скандал с Борисов заинтригува и западни медии

Авторитетното издание „Гардиън” описа аудиозаписа и снимките, с които беше свързан българският премиер

25 Юни 2020

Скандалът с аудиозаписа, на който се чува глас, наподобяващ премиера Бойко Борисов, продължава да печели внимание извън страната. Сега от историята се заинтригува и авторитетното британско издание „Гардиън”.

В публикация от 25 юни вестникът съобщава, че българският евродепутат Елена Йончева е поискала да бъде разследван записът, тъй като говорещият в него казва, че тя ще бъде „изгорена”. Споменава се и позицията на самия Борисов, че записът е фалшификат, както и думите му, че не иска разследване, тъй като няма такова нещо като лоша реклама. Посочва се още, че записът е публикуван малко преди да бъдат разпространени и снимки на спящия Борисов с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато. Разказва се и реакцията на премиера по повод снимките – твърдението му, че са нагласени, както и нападките му срещу президента Румен Радев, че го следи с дрон.

България е определена в материала като най-бедната и корумпирана страна в ЕС, като за доказателство изданието се опира на данни на „Прозрачност без граници”. Самият Борисов е описан като бивш бодигард на комунистическия водач на България Тодор Живков, а правителството му – като замесено в поредица от корупционни скандали през последните 10 години. Като пример за такъв скандал се дават обвиненията към премиера, че е въвлечен в международна схема за пране на пари, за което писа испанският вестник El Periodico, позовавайки се на разследване на каталунската полиция.

От „Гардиън” преразказват част от това, което се чува на записа, погрешно определяйки споменатия в него Александър Манолев като икономически министър на България. В тази връзка, споменават и скандала с еврофондове, ползвани неправомерно за строеж на къщи, както и медийните обвинения към Йончева, че нейни близки също са били замесени. Британското издание обаче изцяло пропуска частите от записа, които най-много развълнуваха обществеността у нас – вулгарните изрази по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, както и заканата да бъде употребена държавната финансова инспекция срещу частна компания.

Обширно е цитирана Елена Йончева, която споделя страховете си от чутото: „Чуваме как на записа се говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и да се споменава моето име като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, който вероятно принадлежи на българския министър-председател, казва, че ще смаже собственика на една компания ... Проблемът е, че тук не става въпрос само за мен и за една компания, проблемът е в начина, по който се управлява тази страна.”

Още по темата