Медия без
политическа реклама

София се сети да се заеме с липсата на билети за градски транспорт

Талончета ще се продават в тотопунктовете и пощите, а до зареждането им - и от контрольорите

Илияна Кирилова
Шофьорите от градския транспорт няма да продават билети още дълго време, призна кметът Йорданка Фандъкова.

Столичната община ще се пробва да реши проблемите с продажбата на билети и карти за градския транспорт, които самата тя сътвори през последните месеци. След като в социалните мрежи се появиха няколко сигнала и видеа за конфликти между контрольори и хора, пътуващи без билет с пояснение, че няма откъде да си купят, от кметството обявиха, че проверяващите започват отново да продават талони от 1.60 лв. Това ще продължи, докато общината снабди с билети около 200 тотопункта и пощи на територията на София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

"Планирахме да възстановим продажбата на билети от водачите в градския транспорт, но ръстът на заразените го прави невъзможно на този етап. Възложила съм на директора на Центъра за градска мобилност да разшири местата за продажба на билетикато включим още 200 пункта на спортния тотализатор и пощите. Докато това стане, билети ще се продават и от контрольорите", съобщи Фандъкова във "Фейсбук".

С нейна заповед в началото на епидемията шофьорите в градския транспорт спряха да продават билети, а за сметка на това за периода на извънредното положение това започнаха да правят контрольорите. От десетина дни обаче те вече не продават билети, а само проверяват и глобяват, въпреки че достъпът до водачите продължава да е забранен. В понеделник bTV излъчи репортаж как пътник в тролейбус №9 е бил закопчан с белезници, след като е хванат да се вози без билет. Пътуващият разказал, че по маршрута му до спирката, на нея и в самото превозно средство е нямало откъде да се снабди с билетче. Затова се качил нередовен, като имал намерение да слезе след 1 или 2 спирки и да си купи талонче. В тролея обаче попада на контрольори, които искат да му продават билет за глоба от 30 лв. Стигнало се до сблъсък, в края на който пътникът е задържан.  

Проблемите с билетите обаче започнаха още преди кризата с COVID-19. През февруари бяха демонтирани автоматите за продажба на билети в трамваите и тролеите, като обяснението бе предстоящото въвеждане на тикет системата, която всъщност се очаква да заработи към края на годината. Положението с продажбата на билети в София се усложни още повече след затварянето на "Лафка", които дотогава бяха основен партньор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Въпреки непрекъснато намаляващите места за продажба на билети първоначално от ЦГМ дадоха да се разбере, че не възнамеряват да търсят начини за облекчаване на положението. През май директорът на центъра Димитър Дилчев призна, че не се мисли по въпроса как да бъде увеличен броят на местата, откъдето софиянци могат да си купят билет. Общественият превоз в столицата ще разчита на съществуващата мрежа поне до края на годината, без да отваря нови центрове или да търси други варианти за продажби, стана ясно от думите му. В момента ЦГМ има 270 билетни пункта, които заедно с още 300 други павилиони и магазини обслужват почти 2-милионния град. В началото на тази седмица най-после се видя, че в общината все пак са прогледнали за проблемите, които сами създадоха на гражданите. Не е сигурно обаче дали включването на 200 тотопункта и пощенски клонове в дистрибуторската мрежа ще ги решат изцяло.   

Още по темата