Медия без
политическа реклама

Прокуратурата пусна нова порция от чата на Бобоков с Пламен Узунов

Съветникът на президента отрече да има контакти във Върховния административен съд

22 Юни 2020Обновена
ПРБ

Спецпрокуратурата пусна поредна порция доказателства по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Става дума за негова онлайн комуникация с лице, записано в контактите му като "Prezident-Pl.Uzunov". Прокуратурата обяснява, че това е Пламен Узунов, който в момента е секретар на президента Румен Радев по правните въпроси и антикорупция. Разпространените от прокуратурата разговори са по три теми - за неуважена молба за българско гражданство на руснак, за молба до МВР на български гражданин от либийски произход за заличаване от масивите на министерството и за проверка на собствеността на "Майбах"

“Комуникацията им може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода януари - май 2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава", обяснява прокуратурата. 

Избирателно огласените доказателства са събрани по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. А междувременно Бобоков се яви в националното следствие заедно с адвоката си Ина Лулчева, за да даде показания. 

Първият разговор е от 22 януари 2019 г. Тогава Бобоков изпраща до "Prezident-Pl.Uzunov" снимка на неуважена молба на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. Искането му е от август 2017 г. Интервюто с руснака е на 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата му заради възражение от ДАНС.

С втората поредица от съобщения Бобоков праща на Узунов личните данни на български гражданин от либийски произход. Праща и номера на заявление до директора на националната полиция за заличаването на данните му от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на Бобоков съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от МВР при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от "Prezident-Pl. Uzunov" съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" уведомява П.Б., че колата е с марка "Майбах" и е собственост на фирма за отдаване на автомобили под наем.

Прокуратурата е възложила цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР. От Министерството на правосъдието и от президентството са изискани всички материали по случая, съобщава прокуратурата.

По-рано стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е наредил пълна проверка на дейността на прокурора Николай Николов от Окръжната прокуратура в Русе за 3 години назад. Обвиненият бизнесмен Пламен Бобоков призна, че е лобирал за избора на Николов за окръжен прокурор. "Да, аз съм писал тези есемеси. Лобирал съм по изключение за един изключително отговорен и честен човек, това се случва за пръв път". Това призна в интервю за Би Ти Ви Бобоков, след като в петък прокуратурата разпространи негова кореспонденция.

На 4 декември 2019 г. Прокурорската колегия гласува за окръжен прокурор на Русе и избира със 7 гласа конкурента му Георги Георгиев. За Николов има само една бюлетина - на Георги Кузманов.

Проверката на Николов трябва да приключи до 10 юли и ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, обясняват от пресслужбата на Гешев. Ще се проверява и евентуалната връзка на прокурора с Бобоков или негови фирми.

Николов се проверява и за нарушение на етичния кодекс. 

Проверка заради Бобоков тече и във Върховния административен съд. Председателят му Георги Чолаков е наредил вътрешна проверка по разпространената от прокуратурата информация за комуникация между "Prezident-Pl. Uzunov" и Бобоков. Това обявиха от кабинета на Чолаков днес. От разпространените в петък доказателства, събрани по делото "Боклукгейт" стана ясно, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение. Става дума за делото за освобождаването на танкера "Бадр".

Проверката трябва да установи "всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията", казват от съда.

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. "Нямам  никакви притеснения", каза той в петък.

Прокуратурата огласи в петък два разговора на Бобоков, открити при изследването на информацията, събрана от електронните устройства на бизнесмена. Единият е точно размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27 декември 2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща поредица от съобщения на бизнесмена. Те гласят: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано". В отговор Бобоков пише: "Разбрах". На същия ден в 16.20 ч обвиняемият получава от "Prezident-Pl. Uzunov" и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: "Това ще е в оригинал". На 3 януари "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща на Бобоков линк към решение на Върховния административен съд от дата 2 януари 2019 г., което е идентично с текста, изпратен от "Prezident-Pl. Uzunov" още на 27 декември 2018 г. Справка в системата на ВАС показва, че става дума за делото за освобождаването на либийския танкер "Бадр".

 

Спецпрокуратурата вкара и президентството в скандала "Боклукгейт". Тази вечер съветникът на Радев Пламен Узунов бе уличен в търговия с влияние.

От президентството обявиха, че не могат да коментират обвиненията, защото "президентската институция не е разследващ орган". "Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск", изтъкнаха от прессекретариата на Румен Радев. И допълниха: "Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар."

Междувременно се появиха  съобщения, че държавното обвинение ще направен повторен опит да вкара в ареста Пламен Бобоков. Досега това не му се отдаде след като съд обяви, че той си е внесъл определената от самата прокуратура гаранция по делото за отпадъците 1 млн.лв парична гаранция и не позволи задържането му под стража. Държавното обвинение обаче се готви да оспорва това съдебно определение и да продължава да твърди, че това не било станало в срок и пред апелативен съд.

НЯМАМ СПОМЕН

Съветникът на президента Пламен Узунов отрече да има контакти във Върховния административен съд, чрез които получава решения още преди да бъдат публикувани или дори подписани. В интервю за bTV той обяви, че не помни от къде се е сдобил с въпросното постановление на ВАС за освобождаването на либийския танкер "Бадр", което впоследствие изпраща на Пламен Бобоков. "В тази организационна дейност при мен попадна въпросното решение. Нямам спомен кой ми го изпрати. Едва ли само до мен е стигнало", коментира Узунов.

Той обясни, че през 2018 г., когато избухва скандала със задържането на либийския кораб, е включен в екип, който да проучи целия казус. Случаят е изключително криминален с фалшива ипотека и множество престъпления, извършени от длъжностни лица. Когато назряваше този скандал, президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. В този момент съм контактувал с много хора - разследващи журналисти, срещал съм се с много хора, в това число съм разговарял с бизнесмени, които имат български интереси в Либия. 

Узунова също така отрече да има каквото и да било влияние във Висшия съдебен съвет, за да може да лобира за назначаването на прокурор в Русе. Той също така обяви, че няма спомен да е проверявал собствеността на автомобили по молба на Бобоков. Според тези атаки са срещу президента, а той е само средството, но е катерочен, че няма да се откаже от поста на секретар, ако това не бъде поискано от Румен Радев. "Процесът се води в медиите", оплака се Узунов, който на няколко пъти подчерта, че се защитава в качеството си на свидетел, а не на обвиняем.

"На 18 юли бях призован да се ява в качеството на свидетел в спецпрокуратурата. С мен беше проведен разговор, като от прокуратурата желаеха всичко да мине дискретно с оглед моята длъжност, на което аз се съгласих. Впоследствие установих, че прокуратурата е разпространила своята интерпретация на откритите скрийншотове. След като доброволно предадох мобилния си телефон. Дискретността беше молба на прокуратурата. В момента, в който иззеха мобилния ми телефон, ме уведомиха, че трябва да отидем до дома ми за претърсване и изземване. С голямо учудване установих, че там, където живея, чака полицейски бус, патрул и два мотора. Беше пълно с полиция. Съжалих следователя, на когото му беше неудобно и твърдеше, че не е искал съдействие от МВР и се наложи той да ги отпрати. В този момент започнаха да прииждат медии", разказа още Пламен Узунов.

 

ПРЕЗИДЕНТСТВОТО: ПРОКУРОРСКИ ВНУШЕНИЯ И ИНТЕРПРЕТАЦИИ

"Получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента". Това пък обявиха от президентството по случая.

"Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация", посоиха още от "Дондуков" 2.
Според Президентството, "тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни зкорупция в особено големи размери".

Още по темата