Quantcast
"Биволъ": Няма следи от монтаж в снимките компромати за Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Биволъ": Няма следи от монтаж в снимките компромати за Борисов

Има обаче промени във времето, в което са правени, твърди изданието, което се позовава на своя експертиза
Обновена
29 898
Една от снимките, пуснати анонимно в публичното пространство.

Няма фотомонтажи или фалшифициране с "Фотошоп" в анонимно разпространените снимки компромати за премиера Бойко Борисов. Това сочи техническа експертиза на фотосите, поръчана от електронните издания „Биволъ” и “E-вестник”. От „Биволъ” не посочват на кого са възложили експертизата.

Проверени са общо 9 снимки – в 3 от тях няма абсолютно никакви промени, а в останалите 6 се виждат изменения в метаданните – текстове, в които се съдържат времето на заснемане, видът на апарата, с който са направени, и други параметри. Целта е „да се заблуди за времето, по което са правени”, твърдят от „Биволъ”. Те са заснети в периода 2017-2019 г.

Според електронното издание възможно е фотосите да са аранжирани, както твърди Борисов, но това би означавало, че на три пъти през 2017 и 2019 г. в спалнята на премиера в резиденцията са внесяни около 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, евентуално и пистолет с неговата марка, и всичко това трябва да е минавало през охраната. „Такава аранжировка може да се направи само с участие на охраната от НСО – която Борисов е избирал лично, дори и назначавал свои хора там”, обобщават от „Биволъ”.

ИЗМЕНЕНИЯТА

Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с „Фотошоп” – пропорционално е намален размерът на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналния на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст, уточняват от „Биволъ”. Тази снимка е направена на 13 август 2017 г., неделя. Метаданните обаче са променени, така че да се вижда дата на заснемане 4 август 2021 г.

Други две снимки са направени през септември 2017 г. На едната от 25 септември 2017 г., понеделник, се вижда нощното шкафче с отворено чекмедже с пачки банкноти по 500 евро. При нея името на файла е променено спрямо оригиналното от „Айфона”. Втората, която показва в близък план отвореното чекмедже, е направена 9 секунди по-късно. В метаданните датата обаче е коригирана на 22 юли 2024 г. От 12 декември 2017 г. има една снимка, на която вероятно е изменено името на файла.

Четири снимки са направени през януари 2019 г. Първата, на която се вижда стаята в общ план, е от 4 януари 2019 г., петък. Метаданните обаче са изменени, така че да показват дата на заснемане 7 април 2021 г. Втората, направена 18 секунди след предишната, също е изменена, за да показва дата 26 ноември 2021 г. На нея се вижда в едър план разтвореното чекмедже и неговото съдържание – две пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато. Третата снимка е направена след още 12 секунди, но е изменена, за да показва дата 9 март 2014 г. Тя показва цялото шкафче, отворено с парите и кюлчетата, а отгоре – пистолет и две дистанционни. В четвъртата, отново показваща съдържанието на чекмеджето, няма никакви изменения.

От 6 февруари 2019 г. има една снимка, която е редактирана така, че да излезе сякаш е правена на 3 май 2013 г. Чаршафите на оправеното легло са сменени. Пистолетът е на същото място, има промяна в тубичките с кремове. На земята отново има бутилка с вода и бутилка уиски „Чивас Ригал”.

МНЕНИЕ ОТ “КУХНЯТА” НА НСО

Участието на хора от НСО в изтеклите снимки е невъзможно. Охраната не се движи в пространството, което се приема като лично на премиера. Това заяви бившият началник на службата ген. Димитър Владимиров пред bTV.

Той обясни, че в домовете се канят най-близките хора, а от охраняваното лице зависи дали поканените ще бъдат записани или ще минат инкогнито. „Момчетата са верни и трудно може да се предположи, че някой може да изнесе информация“, коментира той твърденията, че заради служители от НСО изтичат данни.

Той се обяви против държавната охрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС. „Това не е контингентът на хората, които трябва да се охраняват от НСО. Първо, те нямат право на такава охрана – единият не ходи на работа, другият е почетен председател на ДПС. Могат да си наемат частна фирма“, изтъкна ген. Владимиров.

По отношение на новото звено в МВР, дублиращо НСО, той заяви, че президентът и вицепрезидентът трябва да останат под охраната на службата, а изпълнителната власт – на вътрешното министерство. И разкри, че прокуратурата е успяла да привлече 34 души от НСО за охраната на главния прокурор.

Още

НСО не казва докога ще вози Борисов

09.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

10608
Гешев поиска закон за лобизма заради адвокати-депутати на подсъдими

30.09.2021

Обновена

1385
Хора от бюрото по защита мигрират към НСО, за да пазят Гешев

29.09.2021

4899