Quantcast
Фермерката от Странджа спечели делото: Чума не е доказана! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фермерката от Странджа спечели делото: Чума не е доказана!

Заразените животни оживяха, а Ани Петрова победи на последна инстанция
102 693
 Фейсбук
Ани Петрова разчиташе на голяма политическа подкрепа, включително на БСП и депутата Кристиян Вигенин.

Ани Петрова от Болярово, която показа чутовна воля и не допусна стадото й да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка. С решение от вчера Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че заразата не е доказана.

През есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, обикновени хора и опозиционни партия я подкрепиха. Тези вълнения бяха част от големия скандал, свързан с избиването на животни в Странджа заради чумата. През цялото време стопанката твърдеше, че стадото й е здраво, а медийни кадри свидетелстваха за това. Впоследствие битката се пренесе на събедния терен, за да се стигне до дело във ВАС, което завърши в полза на стопанката - заповедта от есента на 2018 г. е отменена. 

Най-важната част от решението на ВАС гласи: "Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (...) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение". Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли - септември 2018 г. Пък и... представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Ключови думи:

Ани, Болярово, чума, Странджа, ВАС

Още

3 машини с разминавания в хеш кода са установени на изборите

30.11.2021

Обновена

3113
ВАС окончателно обяви строежа на Алепу за незаконен

16.11.2021

1216
Съдът подкрепи ЦИК за казуса с машинните разписки

16.11.2021

1411