Медия без
политическа реклама

Борисов няма да иска проверка на скандалния запис

Остава въпросът кога премиерът е използвал вулгарните реплики, за да бъдат използвани във фалшивия според него монтаж

15 Юни 2020Обновена
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов няма да иска проверка на изтеклия запис, за който се твърди, че е записан негов телефонен разговор с неизвестен събеседник. В него човек с глас, приличащ на този на премиера, прави вулгарни оценки на председателката на парламента Цвета Караянчева, разказва как шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, надсмива се на чужди премиери и нарежда проверка на "Еврохолд", защото се дразни от собственика й. Макар в записа да има данни за сериозни престъпления, според Борисов той му прави реклама.

"Няма лоша реклама, каквото иска да говорят, да обясняват”, заяви той, цитиран от БГНЕС, след като направи инспекция на пътя Ботевград - Мездра. Борисов не смята изобщо да се занимава с него. И обясни на репортерите, че като бил в Давос, им показали как изглеждат материали, монтирани с дийпфейк. Когато записът излезе, премиерът обяви, че това не е неговият глас, а и ставало дума за събития от различни дни. Но в Давос той разбрал, че все пак репликите трябва да се произнасяни, а след това се монтирали така, че да навредят. Преди 9 години той даде подобно обяснение за разговора "Ало, Ваньо", пуснат от "Галерия". Тогава твърдеше, че гл.редактор Явор Дачков го държал дълго на телефона една късна вечер, "за да ме запише как говоря". Две години по-късно той призна, че разговорът "Ало, Ваньо" е реален, липсвала само една псувня по адред на Първанов. Днес остава висящ въпросът кога Борисов е казвал "тъпа кърджалийска п@тка", "вкарах им го в д@парата с 200" и пр.

"Сега" потърси Сийка Милева, говорител на главния прокурор, с въпрос дали прокуратурата ще направи проверка на записа - кой го е направил, ако е реален, или кой атакува премиера, ако е монтаж. Милева обеща да провери и да отговори по-късно. 

"Колкото искат политически проекти да си правят. Ние си правим нашия от тук - от Ботевград - Мездра", коментира Борисов заявките за нови проекти, визирайки тази на Васил Божков. За него той заяви: „Божков да се върне да си плати данъците”.

"Редно ли е да даваме пари, а платежоспособните българи да отиват в Гърция. Хората трябва да рекламират, те трябва да поемат ангажимент. Избирайки други туристически дестинации, българите протестират", коментира още премиерът. „Решили сме днес да отворим границите. Ето един прекрасен пример българите да подкрепят туристическия бранш, а не да протестират срещу българския туристически бранш, избирайки други туристически дестинации. Това е протест. Браншът трябва да привлече половин милион българи, които ще отидат да си изхарчат парите в Гърция. Туристическият бранш трябва да каже на хората – елате, хотелите са ни по-хубави, по-чисти, по-сигурни. Редно ли е да даваме пари, а българите, платежоспособните, да отиват в Гърция. Ние даваме пари – ето 60/40, но диалогът е с хората – те трябва да рекламират”, посочи още премиерът.

"Обещали сме на хората да разширим пътя Ботевград – Видин и вече го правим на пълни обороти. Модернизирането му е от изключително значение за Северозападна България. Само за няколко дни е свършена много работа. Изграждането на целия път ще струва половин милиард лева, но това ще промени и ще помогне много за развитието на района. До 2-3 месеца ще се работи по всички лотове. Толкова е красиво, но тук са само скали и дерета и за строителите е трудно. Вярвам, че работниците ще се справят бързо, защото в последните години в България се изградиха много пътища и вече имат голям опит", написа във фейсбук премиерът Борисов.

Още по темата