Медия без
политическа реклама

Прокуратурата нареди проверка на строежа в Св. Влас

От компанията "Диневи Груп" твърдят, че всичко им е изрядно

08 Юни 2020
Биволъ

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на изсичането на боровата гора над морския курорт Св. Влас, където в момента се строи хотелският комплекс “Венид Еко Вилидж”. Преди дни разследване на сайта "Биволъ" и "Зелени Закони" разкри, че част от апетитния имот изненадващо е изключена от защитената зона по “Натура 2000”, след като върху него били издигнати на груб строеж осем ваканционни къщи.

Проверката трябва да се извърши от Министерството на околната среда и водите и от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Тя следва да установи дали строителните дейности се извършват в съответствие на издадените строителни книжа и актове. Освен това трябва да се изясни дали поземления имот попада в обхвата на защитената зона „Емине - Иракли“.

"ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството - собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове", пише още в съобщението на прокуратурата. Изискани са от министъра на земеделието и административни преписки - по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ.

Става дума за терен от заменките, признати от ЕК за схема за държавна помощ, показва разследването на "Биволъ". През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. Преди година фирмата "Венид ООД" активира плановете си за екоселище и получава 9 разрешения за строителство за проект “Венид Еко Вилидж” от община Несебър. Справка в търговския регистър сочи, че едноличен собственик на въпросното дружество е "Диневи груп" на братята Динко и Йордан Диневи, които развиват мащабен туристически бизнес по Черноморието и най-вече в Св. Влас.

13.5 декара от апетитния имот обаче попадат под защитата на "Натура 2000". Този проблем трябва да бъде решен с проект на заповед, пуснат за обществено обсъждане от екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро на 24 април 2020 г. Със заповедта въпросните площи ще бъдат изключени от защитената зона.

В позиция до в. "Сега" компанията "Диневи груп" заяви, че е научила от пресата, че 13.5 декара от парцела им попадат под защита. "И това е абсолютно невъзможно с оглед на факта, че разполагаме с конкретни документи, оборващи тази теза", твърдят от компанията. "Купили сме терена с утвърден от РИОСВ-Бургас ПУП-ПРЗ. Тоест, държавата е позволила жилищно застрояване на парцела, преди да бъде закупен от нас, а РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона", категорични са бизнесмените.

"Диневи груп" се разграничават и от замените, чрез които е придобита земята: "Теренът, на който строим е закупен от нас през 2008 г. от частната фирма „Белведере Резорт“ при перфектно спазване на закона, без никакви заменки и изцяло на пазарни цени. В този смисъл, въпросите дали теренът е придобит чрез заменки трябва да се насочат към предишния собственик, а не към нас. Ние сме спазили перфектно закона и това е вън от съмнение – при всяка покупка на имот адвокатите ни гледат „под лупа“ всеки документ". От "Диневи Груп" казват още, че община Несебър им е предоставила всички изисквани от закона разрешения за строителство на екоселището, което е стартирало тази година.

Още по темата