Quantcast
Българската проверка по "Барселонагейт" е прекратена | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Българската проверка по "Барселонагейт" е прекратена

В Испания разследването срещу премиера Бойко Борисов продължава
 El Periódico
Къщата на Борислава Йовчева в Барселона.

Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за "Барселонагейт". Това показва проверка на "Сега" в електронния регистър на преписките. Постановлението за отказ е от 12 май. Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък "Сега" потърси говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той обеща да провери, но след това повече не отговори на телефона си. 

Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В началото на май регистърът на преписките показваше, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган, без да се споменава кой е той - дали е МВР, антикорупционната комисия КПКОНПИ, НАП или друга институция. Излиза, че преписката е прекратена само ден след като "Сега" публикува тази информация. Скоростта, с която спецпрокуратурата провери "Барселонагейт", е рекордна, като се има предвид например, че проверката за апартамента на финансовия министър Владислав Горанов стои на трупчета в спецобвинението от март 2019 г.

Законът казва, че досъдебно производство се образува, когато има законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление. Отказът да бъде образувано разследване се контролира от по-горната прокуратура, в случая - спецапелативната.

По "Барселонагейт" има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на проверката се губят.

В Испания обаче разследването, водено срещу Борисов, продължава. "Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация."

Това отговориха от полицията на въпросите на "Сега" дали са искали съдействие от българските власти за разпита на Борисов или на други лица. От българската прокуратура също не отговориха на въпроса дали Испания е поискала помощта им за показанията на Борисов. Не е ясно дали премиерът е дал обяснения и по прекратената вече българска преписка.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента.

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Четирима от "Ливърпул" са номинирани за футболист №1 на ФИФА

25.11.2020

152
Меси: Уморих се аз да съм обяснение за проблемите в "Барса"

19.11.2020

386
Двукратен олимпийски шампион спря с футбола

16.11.2020

237 1

Коментари

Калпазанче

Разбойници,разбойнички, 

от вси страни сплотете се! 

Каскета ний да назначим, 

властта с пари да осребрим! 

Напред другари смело, 

към наш'то крадливо дело!

Непримирим

Напред другари смело, 

към наш'то крадливо дело! 

Напред другари смело,

да браним наш'то прасе дебело! 

Калпазанче

👍

KTP

Е то защо беше борбата за овладяване на Прокуратурата, м? 

Е, овладя я. Какво ни интересува нас някакво разследване в Испания, Той тука си има Прокуратура, има си Главен прокурор... всичко ще се покрие, забави и забрави... 

3biri

Бих казал, на кой му пука за разследването в България - то е ясно. Слънцето може да залезе само на запад.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Грешката е в нашата МЪДРА конституция...

Всички прокурори трябва да са РАВНИ

(иначе казано без да имат началник)

и само съдът да има право да РЕШАВА

(дали има или няма престъпление),

защото сега РЕШАВАТ началниците им

(по-горните прокуратури и гл. прокурор)...

 

Всички горни инстанции да се премахнат

и забравят като лош сън от прехода...

 

 

valldi

У нас е прекратена. Очевидно е защо. Май имаше запис "Ти си го избра" . Даже по-скоростно прекратяват от случая "Ало, Ваньо". Явно тези са по-експедитивни. Но в Испания случая не е приключен. Там дано прокоратурата е истинска.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

От дописката не се разбира какво е прекратено. Имаме прехвърляния на милиони евра между български граждани. От офшорки към кухи фирми. Това ли е прекратено?

Тартамут

ЗАКРИВАЙ!

mochila

Впрочем къщата в Барселона се продава. Дали е опит за замитане на следите?

https://otupor.com/%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-2-950-000-%D0%B5%D0%B2/

Epikur

 

  А когато във връзка със скандала между Мая Манолова и Валери Симеонов бях написал че правосъдието у нас е до гуша в л--ната, както  и някои други думи, модераторите тук ми изтриха коментара. Вероятно като оскърбителен, или съдържащ неприлични думи. Всъщност неприличните думи бяха от един забележителен филм "Усещане за жена", по-точно буквално същите каза в речта си Полковник Слейд(Ал Пачино). Добре, сега няма да ги употребя, само ще си ги помисля.

mi6osp.

Разследването е прекратено, защото няма данни, че няма престъпление. 

Efraim Efraimov

Ядат ми се дренки брей...

МААМУЙ дрян... и тоа път нищо...

радо_сарбов

"Издъхна един от създателите на мощната строителна фирма Агромах, сега Громахолд - бизнесменът Методи Бачев. Масиран инфаркт е причината за внезапната смърт на Бачев, който претърпял планова операция  в столичния институт "Пирогов", пише struma.com."

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Масивен инфаркт, след претърпяна планова операция за корекция на носа?

☺️

PlaNed
снимка на PlaNed

Случва се, като не иска да яде гъби!

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

За това, плановите операции, само с доверен анестезиолог.

☺️

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Същия, мир на праха му.

bay Dragan

Всичко е в ръцете Му. НС, прокуратура, съд, медии, корупционна комисия, контраразузнаване... Стиснал е и кесията с парите и на когото иска раздава. 

Какво друго очаквате да прочетете ?

Miranda
снимка на Miranda

Днес Бойко Борисов ще участва в "Панорама".

idunno

Ми запаси се с повечко дамски консумативи и засядай от сега. Ние гледаме други канали по това време

Miranda
снимка на Miranda

Бе то и аз не помня откога не съм гледала Панорама, но ще ми е интересно какво ще го питат и как ще отговори. Определено ще го гледам.

АСЕН ИЛИЕВ 22
снимка на АСЕН ИЛИЕВ 22

ТАМЪН ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ РЕСУРСИ ЗА ПРОВЕРКА НА КОМПЛЕКСА В ЦЕНТЪРА НА БАНКЯ :)  ...ЧУХ ЧЕ БИЛ ПРИПИСАН НА ДЪРЖАВАТА ;)

Чичo
там отлево има едно копче, "caps lock" пише на него, даже и идиоти би трябвало да могат да го прочетат, ама явно, че не.
Чичo
"Барселона гейт" e чугунска химера, какво му е чудното, че е оттекла?
Дано понамалеят простотиите по този "повод".

Влез или се регистрирай за да коментираш