Quantcast
Сираков дължи общински данък за акциите на "Левски" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Сираков дължи общински данък за акциите на "Левски"

Обновена
5 311
 БГНЕС
Наско Сираков

Новият собственик на "Левски" Наско Сираков ще трябва да плати данък към Столична община за придобиването на мажоритарния дял акции. Това стана ясно от отговор на кметството на запитване на "Сега".

По закон подобно придобиване подлежи на облагане с общински данък, дори и да става въпрос за безвъзмездно дарение, както публично беше обявено в случая. И дължимият данък съответно е към Столична община (б.р. - тъй като постоянният адрес на Сираков е в София), а не към НАП. 

"Съгласно Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), при придобиване на имущество като дарение се дължи местен данък. Данъкът се плаща от приобретателя (дарения), освен ако при прехвърлянето не е договорено друго. Съгласно чл. 47 от ЗМДТ данъкът се начислява върху оценката на дареното имущество към момента на прехвърлянето. Данъкът е в размер на 5% от оценката на дарението. Според чл. 31 ал. 1 т. 6 от ЗДМТ оценката на предприятия или дялове от тях се прави по пазарната им стойност или по счетоводни данни", потвърдиха от Столична община пред "Сега".

При това положение на Сираков ще се наложи да плати данък в много голям размер. Уставният капитал на "Левски" е 30 669 974 лв. Така номиналният капитал на неговия дял (86,6% от акциите) е в размер на 26 560 197,48 лв. И изискуемият общински данък от 5% трябва да е в размер на 1 328 009,87 лв.

Все пак има и вариант да се избегне плащането на толкова голям данък. Има вратичка, според която е възможно да е имало и споразумение за минимална сума (може да е дори 1 лв.) при процеса на джиросване на акциите. Тогава вече данъкът би бил символичен.

Наско Сираков засега отказва коментар за придобиването на собствеността на "Левски", както и за плановете си за клуба. Той е обещал, че ще внесе разяснения на пресконференция на 10 юни.

Още

УЕФА изостри съпротивата срещу идеята на ФИФА за световно през 2 г.

23.09.2021

69
Първата победа при Стоилов прати "Левски" на 1/8-финал

22.09.2021

Обновена

1294
КУПА НА БЪЛГАРИЯ, 1/16-ФИНАЛИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ

22.09.2021

Обновена

791