Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутати засекретиха обсъждането на заемите на ББР

Поискахме от новото ръководство повече да няма политически кредити, заяви Румен Гечев след заседание на икономическата комисия

Илияна Кирилова
Министърът на икономиката Емил Караниколов и тримата изпълнителни директори на ББР Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов.

Депутатите от икономическата комисия в парламента засекретиха представянето на новото ръководство на държавната Българска банка за развитие. На заседанието днес тримата изпълнителни директори заедно с принципала на банката - министърът на икономиката Емил Караниколов, бяха поканени да представят стратегията си за управлението и развитието на финансовата институция. Председателят на комисията Петър Кънев, депутат от БСП, обаче обяви, че заседанието ще бъде закрито за журналисти и други представители на обществеността, тъй като ще се изнасят данни, които са търговска тайна.

Така и самите народни представители внесоха дан в непрозрачната работа на ББР, която през годините постоянно сътворява скандали с раздадени държавни пари на фирми, свързани с политици и крупни бизнесмени.  Създадена, за да предоставя кредити на малки и средни фирми с кратка бизнес история, които се смятат за рискови от търговските банки, ББР през годините отпусна заеми за стотици милиони на фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия червен депутат Георги Гергов и на бизнесмена Румен Гайтански.

Последният съмнителен заем бе на стойност 75 млн. лв., отпуснат почти във вихъра на COVID-пандемията на фирма за събиране на вземания, за да купи необслужвани портфейли от две търговски банки. Именно заради него с поста си се прости главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, както и един от изпълнителните директори Румен Митров.

В ръководството обаче остана като изпълнителен директор Николай Димитров. Новите назначения в управителния съвет са Живко Тодоров (финансов директор на ПИБ преди това) и Панайот Филипов - доскорошен шеф на Агенцията за експортно застраховане.

"Казахме на новото ръководство, че не искаме да виждаме никакви политически кредити повече. Трябва да се прекъсне пъпната връзка на банката с каквито и да е политически лица. Досега видяхме, че тя е банка за развитие, но за развитие на определени фирми", заяви след заседанието депутатът от БСП Румен Гечев. Той обясни, че депутатите от икономическата комисия са поискали ББР да се отчита пред тях на всеки три месеца. "Очакваме повече заеми за нови продукти и технологии. ББР повече трябва да мисли не за печалбата, а за развитието на българската икономика", каза още Гечев.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на ББР, не пожела да коментира какво се случва със скандалния многомилионен заем, даден на колекторската фирма. "Документацията е предадена на прокуратурата, Чакаме да се произнесе", каза той пред журналисти. Според него няма нищо нередно в дейността на банката, параметрите й били отлични. 

Той не знаел кои са фирмите на депутата Делян Пеевски, за да прецени дали са получили кредити от ББР.  "Няма забрана кои юридически лица да получават заеми и кои не. Не е работа и на министъра на икономиката, въпреки че е принципал, да одобрява кредити. Това трябва да го прави Надзорният съвет, който после ме уведомява", каза Караниколов.

Министърът не знае нищо и около слуховете, че ББР може да участва в капитализацията на Първа инвестиционна банка. ПИБ трябва да набере капитал от 160 млн. лв., за да изпълни изискванията на Европейската централна банка след проведените миналата година стрес-тестове. Това остана последна пречка пред България да влезе в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков съюз. През март Комисията за финансов надзор одобри проспекта на ПИБ за набиране на капитал през фондовата борса. Банката предлага 25 млн. акции на стойност 5 лв. за акция. При положение, че пазарната цена на една акция е около 2 лв. очакванията са за слаб инвеститорски интерес. Появиха се предположения, че в капитализацията ще се включи ББР, която ще придобие дял в търговската банка. Процедурата по набиране на капитал е в ход и се очаква да приключи до края на юни.

Още по темата