Медия без
политическа реклама

България чака от ЕС 30 млрд. евро до 2027 г.

България ще може да разчита на значително увеличено европейско финансиране за новия програмен период в светлината на кризата с коронавируса. Европейската комисия предлага пакет от 16,7 млрд. евро за финансиране на оперативните прогпрами и селскостопанската политика у нас в мноногодишната финансова рамка 2021-2027 г., като извън тях страната ни може да разчита на 12,3 млрд. евро по новия план на ЕК за възстановяване от коронавируса. Вече е ясно и предварителното разпределение на  средствата по новите инструменти за финансиране на страните-членки след епидемията.

Това става ясно от публикувана на сайта на правителството презентация за рамката за финансиране в следващия програмен период, предложена  от Европейската комисия. Дебатите по нея тепърва предстоят, като постигането на съгласие се счита за ключово в условията на породената от ограничителните мерки икономическа криза. 

Парите по оперативните програми за новия програмен период ще бъдат чувствително увеличени - с 1,3 млрд. лв., уточниха от кабинета на вицепремиера Томислав  Дончев. За кохезионната политика - тук попадат европейският социален фонд, кохезионният фонд и фондът за регионално развитие, страната ни чака 8,8 млрд. евро през новия програмен период. За сравнение - бюджетът на тези фондове досега бе 7,5 млрд. евро. Преките плащания за селскостопанска политика през новия програмен период ще бъдат 4,98 млрд. евро, парите по фонда за развитие на селските  райони ще  са 2 млрд. евро. 

Само част от заложените пари по новия план на  ЕК за възстановяве на икономиките след коронавируса ще са под формата на безвъзмездно финансиране, уточняват от МС. От планираното за България 12,3 млрд. евро финансиране 9,2 млрд. евро ще са под формата на грантове, а 3,1 млрд. евро ще се предоставя като заемен ресурс. Основната част от парите - 6,1 мллрд. евро грантове и 3,1 млрд. евро заеми, ще са  по новия инструмент за възстановяване и устойчивост, по който страната ни трябва да изготви национален план за възстановяване. Парите ще могат да се ползват за изпълнение на реформи и публични инвестиции за възстановяване с акцент зелена икономика и дигитализация. Хоризонът за изпълнение на тези планове е по-кратък - до края на 2024 година.

692 млн. евро ще бъдат налични още тази есен за финансиране на проекти по текущите оперативни програми, свързани с мерките покрай коронавируса, а крайният срок за изпълнение е 2022 година. По Фонда за справедлив преход, който финансира мерки за прехода към нулева въглеродна икономика, за страната ни е определен пакет от 2 млрд. евро. 

От особена важност за България е постигането на съгласие по плана за възстановяване, така че да се продължат мерките, свързани с коронависура, изтъкват от кабинета. Оттам допълват, че по изчисления на ЕК приносът на България в европейския бюджет за новия програмен период се изчислява на 3,3 млрд. евро и по никакъв начин не може да се твърди, че страната ни ще бъде  донор в ЕС. България е една от четири страни с увеличени средства за кофезионна политика в периода 2021-2027, изтъкват още от МС.