Quantcast
Съдят Google за $5 млрд. заради тайно следене на потребители | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Съдят Google за $5 млрд. заради тайно следене на потребители

855
 Pixabay

Срещу корпорацията "Гугъл" (Google) е внесена жалба във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния с обвинение, че използва своя браузър в режим "инкогнито", за да проследява активността на потребителите в интернет.

Съдебният иск е "за най-малко $5 млрд.", като жалбата е конкретно срещу поделението на Alphabet Inc. То е обвинено в тайно събиране на информация за всичко, което хората гледат онлайн, както и за интернет адресите, на които го правят, независимо, че са в режима "инкогнито" на Google. По този начин софтуерният гигант нарушава законодателството за подслушване и поверителност.

Заведеният общ иск има за цел да предостави на всеки потребител, участващ в делото, поне по $5000 обезщетение. И той като съдебният иск включва милиони потребители, Google може би ще трябва да плати до $5 млрд., ако загуби делото.

Според жалбата корпорацията използва частната информация на американски граждани и научава за техните приятелства, хобита, любими храни, навици за пазаруване и дори за "най-интимните и потенциално смущаващи неща", които се търсят онлайн. Според обвинението фирмата събира тези данни чрез Google Analytics, Google Ad Manager и други приложения и приставки за уебсайтове, включително приложения за смартфони, независимо дали потребителите кликват върху поддържаните от Google реклами.

"Google не може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон“, се казва в оплакването.

Ключови думи:

Google, САЩ, съдебно дело

Още

Американският посланик в Москва ще се върне в САЩ за консултации

20.04.2021

96
САЩ предупредиха авиацията за опасност от въздушни удари над Украйна

17.04.2021

19804
Facebook вече се поддържа от 100% възобновяема енергия

16.04.2021

98