Медия без
политическа реклама

Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов

Да се провери не става ли дума за неизбежна отбрана, настоява в молба до главния прокурор адвокатът на осъдения

Снимка: Архив

Делото за убийството на студента Андрей Монов трябва да бъде възобновено. За това настоява адвокатът на Джок Полфрийман, който беше осъден за престъплението на 20 години затвор.

Адвокат Калин Ангелов е сезирал главния прокурор Иван Гешев с искането си. Според адвоката видеозаписите от фаталната нощ на 28 декември 2007 г. дават допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото. Веднъж вече Софийската градска прокуратура отхвърли искане за преразглеждане на това основание.

Адвокатът твърди, че е възможно вещото лице, което е изследвало записите, съзнателно да е дало невярно заключение. Той смята още, че е възможно прокурорската проверка да установи, че свидетели, приятели на пострадалите, са лъжесвидетелствали пред съда по делото за убийството. Напомня и че във видеоматериалът се виждат много хора, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност.

В процеса за убийство, по което е осъден австралиецът Джок Полфрийман, се оглеждат най-лошите страни от българското правосъдие.

Анализът на адвоката сочи, че Полфрийман е опитал за помогне на човек, нападнат от компанията на Монов. По време на пробождането австралиецът се оттегля от мястото на престъплението, преследван от групата на пострадалите. Това изключва престъплението да е по хулигански подбуди и поставя въпроса за неизбежната отбрана, пише още в искането до главния прокурор, за което Полфрийман съобщи във Фейсбук.

Полфрийман беше окончателно осъден през 2007 г. Миналото лято той бе освободен предсрочно, след като излежа 12 години в затвора. Последва истерия срещу състава на апелативния съд, постановил освобождаването. В нея се включи и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Той поиска Върховният касационен съд да възобнови делото по предсрочното пускане, макар че законът да не предвижда такава възможност. Цацаров не беше правил подобно искане за друго освобождаване за целия си 7-годишен мандат. Преди дни ВКС отхвърли тази молба като недопустима.

Христо Монов, баща на Андрей Монов, обяви на пресконференция днес, че няма нищо против делото да бъде възобновено. Искам Полфрийман да се върне за още една нощ в затвора, каза той, цитиран от "24 часа". Христо Монов допълни, че ще продължи с обществения натиск и призова съдиите, пуснали предсрочно Полфрийман, да подадат оставки.

Още по темата