Медия без
политическа реклама

Родители стягат нов протест въпреки обещанията на Фандъкова

Този път той ще е пред МС, а не пред "Московска"

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Родители обмислят организирането на нов протест, въпреки обещанията на столичния кмет Йорданка Фандъкова да стори нови детски градини и да промени така нормативната уредба, че да има възможност нови забавачки да се строят и на партерни етажи. Това става ясно от социалните мрежи, където вече тече допитване до родители за готовността им да излязат отново, но този път не на "Московска", а пред Министерския съвет.

Днес сутринта столичният кмет заяви пред Би Ти Ви, че предложенията за промени в наредби на министерството на здравеопазването и на регионалното развитие, свързани с правилата за строеж на детски градини и ясли, са готови и са налични за обществено обсъждане. Тя каза, че вчера е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е поискала промените в законодателството, свързано с проектирането и изграждането на детски заведения, да се реализират възможно най-бързо. "Целта е да могат да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да се строят нови сгради. Искаме да се променят правилата за отстояние на сградите и те да може да се правят в единия край при запазване достатъчно пространства за детски площадки. Така ще можем да увеличим броя на групите. Второто ни искане е да може детски градини да се отварят на партерни етажи на сгради, каквато практика е имало в България преди години", изброи Фандъкова. Тя показа проект за строеж на детска градина в "Дианабад", която при промяна на правилата би могла да се реализира.

Фандъкова за пореден път обеща, че очаква през август да бъдат готови още 1 500 места за деца. Зам. председателят на ГЕРБ съобщи още, че очаква днес Министерски съвет да гласува допълнителни 15 милиона лв. за строеж на градини в София. Според Фандъкова с тези пари ще могат да се построят още 7 нови детски заведения. "Парите ще могат да се използват от районни кметове, които имат готовност да започнат строителството. Такъв е район "Люлин", в който кметът има избран изпълнител", посочи Фандъкова. Готовност за строителство на нова сграда за градина с 8 групи имало и в "Манастирски ливади".

Като добър пример тя спомена и кметът на "Средец" Трайчо Трайков. В понеделник той съобщи във "Фейсбук", че е предложил сградата на ресторант "Синият лъв" в близост до Народния театър да се преустрои в детска градина. "Ролята на районните кметове е изключително важна. Те имат пълен картбланш да предлагат. Кметът на "Средец" има интересно решение. Може някоя и друга улица да не успеем да направим, но за мен е най-важно да има места за децата в детските градини", заяви Фандъкова.   

От реакциите на родители във фейсбук обаче личи, че изявленията на кмета не са били никак удоволетворяващи за голяма част от родителите. "Общи приказки по btv отново...И има два квартала “Манастирски Ливади”, в различни райони, но е много удобно г-жа Фъндъкова да се прави на ударена и да избягва темата. Особено когато самата тя живее в единия от тях и единствения, в който ще се строи градина. Ни ваучери, ни гък", казва майка. "То да беше само манастирски ливади. Моята щерка се бори за място в единствените 3 яслени ГРУПИ за цял район Оборище. ГРУПИ, не ясли", споделя друга. "Всяка година едно и също - точно след голямото класиране се надига глас... явява се някой по тв и обяснява колко много ще се строи и колко много места има. И така до следващото класиране. Моето дете трета година чака да бъде прието на държавна градина. Как не ги срам всеки ремонт или саниране да го броят за строеж на нова градина...", ядосва се трета.

"Давам срок на ПР-те на Кмета до края на работния ден. Да си оправите цифрите, които чухме в НАЦИОНАЛЕН ефир в Тази сутрин по бтв и всъщност представяйки НЕВЕРНИ такива, Вие поставихте г-жа Йорданка Фандъкова в положение да заблуждава обществеността!", написа и Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система. Цифрите, върху които според нея следва да поработят, са: 2800-те свободни места, към които ще се добавят 1500 в края на август, 16 000-те нови места за 10 години, както и строежа на 10-те детски градини в момента.

Родителите не приемат и аргументите за неотпускане на ваучери за неприетите деца. "Не е ли вярно, че планираните „допълнителни“ 1500 места наесен са всъщност бройките за деца със СОП и хронични заболявания, които ВСЯКА ГОДИНА се прехвърлят към „общата опашка“ чакащи? И че това прехвърляне НЕ касае яслените групи, а само детските градини?", питат още те. Както и "вярно ли е, че идеята за настаняване на градини на партери в новостроящи се офисни сгради всъщност е идея за частни градини, които строителите може, ако желаят, да предвидят?".

До спешните действия се стигна, след като на връх Деня на детето десетки родители излязоха с децата си на протест пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" срещу липсата на места в детските градини и яслите в София. Те настояха местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи, да подпомага с ваучери семействата, за чиито деца няма място. Причината бе, че и тази година след първото класиране в градините над 7900 деца останаха без места в общинските детски градини и ясли. По данни на протестиращите т.г. няма места за 42% от кандидатстващите. Затова те настояха за "ударно строителство" на детски градини при ясен график, равен достъп до образование на всички деца и анализ на ситуацията в столицата за 10 години назад. „Този протест е граждански.

 

ПРОТИВ 30 ДЕЦА В ГРУПА

Междувременно от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система обявиха, че са възмутени от предложението на кмета на община Пловдив Здравко Димитров, детските градини да имат право да приемат до 30 деца в група. Оттам смятат, че това предложение е не само в разрез с наредби на МОН и МЗ, но и опасно за здравето на децата и персонала в детските градини. От комитета са изпратили писмо до кмета и Общинския съвет на Пловдив, с което им обръщат внимание, че според чл. 60 от училищния закон и чл. 53 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование не се допуска съществуването на групи до 30 деца. "Също така трябва да отбележим, че според чл.10, ал. 5 от Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини, издадена от Министерството на здравеопазването, трябва да бъдат осигурени 4 кв.м. на всяко дете в занималнята и спалното помещение", казва от организацията. Оттам посочват, че са изискали становище от РЗИ- Пловдив за всяка една градина и всяка една група в град Пловдив, от което е видно, че в образователната инфраструктура на града не е възможно да има групи по толкова деца.

От комитета посочиха пред "Сега", че имат информация, че намерение за по 30 деца в група са изразили също и в Асеновград, както дори и в Столична община. Те обаче са категорични, че няма да позволят подобно препълване на групите. Според сегашните указания на МОН за отваряне на детските градина в една група следва да има не повече от 20 деца, в противен случай те следва да се разделят на групи.


ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Фандъкова съобщи, че от началото на епидемията Центърът за градска мобилност, който продава превозни документи за градския транспорт и събира парите от синя и зелена зона, е с 24 милиона по-малко приходи от заложените. Отделно трите транспортни дружества- "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен", са с намалени постъпления в размер на 15,5 млн. лв. Около 65% от софиянци, използвали наземния градски транспорт в София преди въвеждането на извънредното положение, са започнали да го използват отново, изчисли тя. При метрото процентът е още по-малък. "От 350 000 души, които ползваха метрото дневно, към момента около 150 000 са се върнали в него. Очакваме постепенно това да се преодолява. Имаме готовност да подпомогнем градския транспорт от общинския бюджет", заяви още кметът.   

  

 

Още по темата