Quantcast
Природозащитници излизат на протест срещу строежа на Алепу | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Природозащитници излизат на протест срещу строежа на Алепу

4-етажната бетонна сграда, маскирана като укрепително съоръжение, възмути даже лидера на НФСБ Валери Симеонов
Обновена
4 372
 Бетономорие

Поредният нагъл строеж на българското Черноморие извежда отново природозащитниците на протест в центъра на София. Тази вечер в 18:30 часа коалицията "За да остане природа в България" и сдружение "Балканка" свикват флашмоб пред парламента. Както "Сега" писа, вчера група "Бетономорие" съобщи във "Фейсбук", че на плаж Св. Тома при Алепу се вдига 4-етажна бетонна сграда. Строежът е започнал уж за укрепване на брега, но плановете на инвеститора включват и изграждане на курортен комплекс. Както обикновено, институциите обявиха, че всичко е законно и сградата не е сграда.

"Управляващите казват, че това е укрепване на бряг и всичко е законно! А всъщност се строи огромен хотел на брега на морето, където е забранено, в зона от Натура 2000 и на ръба на защитената територия Блато Алепу", възмущават се организаторите на днешния флашмоб. Строежът като никога обедини на едно мнение природозащитниците и лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото, обяви Симеонов, възмутен от становището на бургаската ДНСК, че всичко е законно. „Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Оттам-нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора“, заяви депутатът. Според него трябва да се разследва този, който е издал разрешението за строежа. 

По-рано днес районната дирекция на ДНСК-Бургас обяви, че всичко на обекта е по план и няма отклонение от издадените строителни книжа. "Първият eтaп oт cтрoeжa прeдcтaвлявa изгрaдeнaтa cтoмaнoбeтoнoвa кoнcтрукция. Тoвa e пoдпoрнa cтeнa, кoятo придържa вcички зeмни плacтoвe зaд нeя. Втoрият eтaп oт рaзрeшeнoтo cтрoитeлcтвo прeдвиждa изгрaждaнe нa cгрaдa в изтoчнa пocoкa oт изгрaдeнoтo пoдпoрнo cъoръжeниe. Дo мoмeнтa нe ca зaпoчнaти дeйнocти пo втория етап", заяви началникът на дирекцията инж. Милeн Нeнчeв.

Ненчев каза още, че чeтиритe нивa, кoитo ce виждaт нa мяcтoто, нe били прeдвидeни зa cгрaдa. "Caмo пo ceбe cи тoвa прeдcтaвлявa укрeпитeлнo cъoръжeниe. Тaкa e oтрaзeнo в прoeктa – eдинcтвeнo и caмo cтoмaнoбeтoнoвa кoнcтрукция. Oбeмитe, кoитo виждaтe, нe прeдcтaвлявaт cтaи, a нoceщa кoнcтрукция c цeл пoдпирaнe нa зeмнитe плacтoвe, кoитo ca зaд нeя. Чacт oт пoмeщeниятa, кoитo ca фoрмирaни, бихa мoгли дa ce изпoлзвaт кaтo някaкви oбcлужвaщи пocтрoйки, нo тe щe бъдaт изцялo пoд зeмятa. Cлeд кaтo бъдe зaвършeн и втoрият eтaп oт прoeктa, вcичкo тoвa, кoeтo виждaтe в мoмeнтa, щe бъдe пoд нивoтo нaд тeрeнa - пoдзeмнo", обясни той.

"Разрешителното за строеж е издадено на 10 септември 2018 г. от кмета на Созопол Панайот Рейзи. Курортът ще бъде терасовиден и ще почва на 30 м от морето, буквално в самото свлачище. От "Главболгарстрой" обясниха, че ваканционно селище ще се прави, защото иначе нямало как да се изплати инвестицията за укрепване на свлачището - 1 млн. лева",  разкри разследване на "Капитал" от януари 2019 г. На мястото, на което се лее бетон в изобилие и расте поредният луксозен комплекс на първа линия, е снимана последната сцена от култовия български филм "Орекстър без име". 

"Чувствам се в страната на Алиса, където дюните не са дюни, горите не са гори, работата на багерите по степи и дюни е преминаване, а от днес и четириетажните хотели на плажа са противосвлачищни съоръжения", коментира във "Фейсбук" природозащитникът Тома Белев. Той припомня, че половината от съседното селище "Св. Тома" е застроено върху територия, в която е забранено вскакво строителство.

НАПРЕЖЕНИЕ

Хотелът-крепител на свлачища не е единственият повод за протеста тази вечер. Другият повод е проектът за промени в закона за биологичното разнообразие, подготвен от бившия екоминистър Нено Димов в ущърб на европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000" и внесен в НС от сегашния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. "Промените в закона целят да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони като инструмент за опазването им. С тях вече ще могат да се планират действия, които ги увреждат", посочват от коалицията "За да остане природа в България". Екоминистерството така и не разбра за 20 години, че "Натура 2000" е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавна работа, коментират природозащитниците.

Още

Собственикът на Алепу вилидж разбрал от медии, че строежът е незаконен

14.02.2022

2353
НФСБ си смени името и махна Валери Симеонов

05.12.2021

37192
Собственикът на незаконния строеж край Алепу отказва да го събори

17.11.2021

2825