Медия без
политическа реклама

Ще се целуват ли с маски Ромео и Жулиета?

Театрите вече могат да отворят залите си, но непосредствената цел на повечето от тях е да привлекат публика на открито

Снимка: БГНЕС
След като останаха затворени и празни в продължение на близо 3 месеца, театрите вече имат право да посрещат публика, макар и с ограничения.

Със заповед, издадена на 26 май вечерта, здравният министър Кирил Ананиев позволи отварянето на всички зали за изкуства и култура в България. Това беше договорено по-рано през деня на среща между него, културния министър Боил Банов и представители на изкуствата. Разбира се, пространствата ще трябва да функционират при спазване на определени противоепидемични мерки - в залите е позволено да се настаняват зрители до 30% от капацитета им, а при представления на открито - 50% (т.е. през място), за да се спази все още необходимата дистанция. 

На срещата присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който изрази опасения за колегите си: "Говорим за сценични изкуства – театрални и читалищни сцени. Има един друг проблем – ако за публиката могат да бъдат взети конкретни мерки и тя да влиза един по един с отстояние от 2 метра, с маски и са през стол, не може да кажем как ще опазим колегите си на сцената. Ние зададохме въпрос на Международната федерация на артистите, които и до ден-днешен не са ни дали отговор какви мерки може да предприемем".

Той подчерта, че актьорите не могат да бъдат задължени от директорите на театрите да излязат на сцената и всеки от тях ще трябва да подпише декларация, че играе на собствен риск. А ако не желаят да играят, няма да търпят наказания за това решение. "Ромео и Жулиета не могат да играят с маски. Творците на сцената са най-незащитени в този случай", допълни председателят на САБ. Мутафчиев напомни и че всеки театър сам ще прецени кога да отвори салоните си, но не бива да се забравя, че преди това трябва да продаде достатъчно билети за спектаклите си. 

В този контекст е и подготовката на различните столични сцени за летния артистичен сезон, след като последните 3 месеца вратите им останаха затворени, а актьорите - в принудителен отпуск. В очакване на заповедта от Театър "Българска армия", който (за разлика от други) не е организирал никакви онлайн активности през карантината, нито бе планирал досега събития на открито, заявиха пред БГНЕС, че се готвят да посрещнат публиката в салона си с разтоварваща програма от хитови комедийни спектакли. В следепидемичния афиш на първо място стои "Черна комедия", а за по-нататък са предвидени представления на "Арсеник и стари дантели", "Ножица-трепач", "Много шум за нищо",  "Секс, наркотици и рокендрол", "Колко е важно да бъдеш сериозен", "Да разлаем кучетата".

"Армията" обаче ще се присъедини към театралните трупи, които изнасят част от дейността си на открито. На сцена в "София тех парк" актьорите ще представят "Кафе с претенции". 

С два спектакъла под открито небе се завръща и Младежкият театър "Николай Бинев" - "Специални поводи" (10 юни) и "Нордост" (23 юни). Билети се продават на касата на "Дондуков", но двете представления ще бъдат играни на откритата сцена в парка "Заимов" по покана на Театър "София". 

Последният стана първи сред българските театри, който заработи след извънредното положение. Инициативността на директора Ириней Константинов и привилегированото местоположение на Театър "София" в парка доведоха до първото театрално представление с публика от 8 март насам. То се състоя на 15 май във вътрешния двор на театъра, а 40-те места бяха разпродадени за часове. Театър "София" обяви програма за целия юни, строи се и по-голяма сцена O2PEN пред главния вход на сградата.

В "задния двор" ще бъдат и първите спектакли на Народния театър. "Театър зад театъра" ще предложи моноспектакли и представления с двама актьори като "Даскал", "Караконджул", "Бонбон", "Контрабас", "Г-н Ибрахим и цветята на Корана", "Любовникът" и "Шърли Валънтайн" - именно за да се избегнат рисковете за актьорите при масови репетиции и представления, за които намекна Мутафчиев. 

През август пък Народния ще посрещне публиката си в традиционното лятно издание на "Театър пред театъра" с по-мащабни продукции. Засега оттам не са заявили планове да отворят залите си за публика.

Сатиричният театър пък обяви преди десетина дни планове да играе на открито в двора на близкото 6-о ОУ "Граф Игнатиев". 

Още по темата