Quantcast
Български изтребители са вдигнати заради руски бомбардировачи | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

74 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Български изтребители са вдигнати заради руски бомбардировачи

Румънски, български и турски изтребители са били вдигнати във въздуха и са проследили полета на руски бомбардировачи над Черно море, съобщи първо ТАСС.  Според румънското министерство на националната отбрана, четири руски самолети са прелетели близо до въздушното пространство на НАТО. 

"Няма нищо извънредно, че български изтребители са били вдигнати заради руски бомбардировачи над Черно море", каза по-късно днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той уточни, че не за първи път има такава ситуация. “В изпълнение на мисията Еър-полисинг мисля, че ние свикнахме с тази нова нормалност“, коментира адмирал Ефтимов пред комисията по отбрана на парламента.

Румънските, българските и турските ВВС са изпълнили задача по въздушна охрана, казва Констатин Спину, цитиран от Agerpres. Той подчертава, че руските машини не са влезли в натовско въздушно пространство. Представителят на румънското МО допълва, че те са навлезли в зона, в която другите страни имат право да поискат идентификация.

Задачата по въздушната охрана е изпълнена под командването на НАТО. В нея са участвали последователно два румънски МиГ-21, два български МиГ-29 и два турски F-16.

Руските машини са били два бомбардировача Ту-22, съпровождани от два Су-27. 

Според публикация във Фейсбук страницата на Командването на военновъздушните сили на НАТО (AIRCOM), самолетите на въздушната охрана на НАТО от Румъния, България и Турция са били във въздуха поради руска въздушна дейност в близост до въздушното пространство на алианса. Първоначално два самолета на румънските ВВС са излетели към два руски бомбардировача Ту-22, придружени от два изтребителя Су-27. "НАТО е решен да защити въздушното си пространство и изпрати ясен сигнал за своята способност да реагира", подчертават от Алианса. "Бойните самолети денонощно са в готовност да излетят в случай на неясни ситуации в близост до неговото въздушно пространство.", дабавят от НАТО.

ИЗТРЕБИТЕЛИ F-16

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че засега не се очертава забавяне в доставката на новите изтребители F-16 Block, които България закупи от САЩ и “Локхийд Мартин“ за над 2 млрд. лева. “Ако това е пандемията на този етап, корпорацията засега не е засегнала своята производствена дейност дотам, че да препланира. Всички подизпълнителски договори се сключват навреме. Така че на този етап, ако пандемията се управлява по начина, по който вече се управлява, и няма втора вълна, засега имаме уверение, че ще се спазят сроковете“, каза той. Според плана първите машини трябва да дойдат през 2023 г., а последните два през 2024

Към статията във в. СЕГА