Quantcast
Съдът на ЕС отпуши делото за конфискация от Цветан Василев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът на ЕС отпуши делото за конфискация от Цветан Василев

Ще продължи и процесът за отнемане на имущество от Христо Бисеров
6 025
 Снимка: БГНЕС
Цветан Василев се намира в Сърбия. Той е задочно подсъдим за източването на КТБ. Заради това обвинение стартира и процедурата по конфискация срещу него. Съпругата и дъщеря му имат обвинения за пране на пари.

След като процесът за конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев стоя на трупчета 2 години, ще тръгне отново. Това се вижда от електронното деловодство на Софийския градски съд, който се занимава с казуса. Процесът по гражданския иск на комисията за конфискация, сега КПКОНПИ, беше образуван в през март 2016 г. Ответници са Василев, съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми. Искът е за 2.2 млрд. лв. През март 2018 г. обаче съдът спря делото, защото реши да попита Съда на ЕС в Люксембург дали като позволява отнемане от хора, които не са осъдени, българският закон за конфискацията не противоречи на правото на съюза. През март т.г. Люксембург отговори, че правото на ЕС не пречи на делото за конфискация.

Точно преди делото да бъде спряно заради питането до Люксембург, градският съд отдели в нов процес иска на КПКОНПИ срещу една от свързаните с Василев фирми - Empreno Ventures Ltd. Така в делото "майка" остават исковете на комисията срещу останалите 26 ответници.

След решението на Съда на ЕС през март антикорупционната комисия съобщи, че веднага ще поиска възобновяване на петнадесетте дела в страната, които са били спрени в очакване на отговорите по казуса "Василев".

Градският съд ще възобнови и делото за конфискация срещу бившия зам.председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров, съпругата му и доведения му син Ивайло Главинков. От тях КПКОНПИ иска общо 1 980 475 лв. Срещу Главинков, майка му и управляваната от него фирма - "Солари Елов дол" има още едно дело за конфискация. Този иск е за над 4 млн. лв., като КПКОНПИ търси от тях равностойността на фирмени дялове, наличности по банкови сметки, давани от него заеми на фирми, спечеленото от продажба на акции.

През септември м.г. Софийският окръжен съд прекрати делото, а КПКОНПИ беше осъдена да плати 157 500 лв. на Главинков за адвокатско възнаграждение, както и 7000 лв. за разноски за защитата на фирмата му. Сега Софийският апелативен съд възобновява казуса и го връща на долната инстанция, която да го продължи. Определенията за присъдените разноски са отменени.

Бисеров и Главинков станаха "клиенти" на КПКОНПИ, след като в края на 2013 г. получиха куп обвинения от прокуратурата - за пране на пари, недеклариране на валутни ценности, укриване на данъци, подаване на невярна декларация. После обвинението за пране на пари беше оттеглено, а до съд стигна само данъчната част от процеса срещу Бисеров и той в крайна сметка бе окончателно оправдан. След това и Бисеров, и Главинков осъдиха прокуратурата за незаконното обвинение.

Още

Божков: Връщам се преди изборите

12.06.2021

Обновена

40077
Сърбия отново отмени решението за екстрадиция на Цветан Василев

19.05.2021

Обновена

3592
Делото за конфискация срещу Васил Божков е спряно

17.05.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

16394