Медия без
политическа реклама

Врътките на бъдещето 

"2017 г. ще бъде забележителна с това, че тогава ще се състои първото зачатие без участието на мъж. Експериментът ще се проведе в Австралия. Като материал за оплождането ще послужи изкуствена семенна течност, получена от стволовите клетки на една от майките. Мъжете постепенно ще станат ненужни от гледна точка на възпроизводството." Това пише списание "Форбс" през 2010 година, основавайки се на прогнози на футуролози. Списанието е направило тогава цял списък от събития, основани върху съвсем научни предвиждания на сериозни учени. Става дума за периода 2011-2020 г.  Разбира се, в списъка присъстват неща като "първата климатическа война", присъства и това как през 2016-а в магазините ще почне да се продава месо, отгледано в лаборатории от мускулни клетки. Обаче няма и дума за конфликт в Украйна или че Тръмп ще стане президент на САЩ.  
Нека кажем, че е твърде занимателно да четем днес такива предсказания - в тях има какво ли не - и успешно, и неуспешно визионерство. Както му е ред при всеки опит за надничане в бъдещето. В тях обаче освен опит да се надникне напред вероятно присъства и малко от естественото желание да се моделира това "напред". Вече знаем, че през 2017-а не се състоя зачатието без мъж. Опитите сигурно продължават, както би се произнесло прословутото Радио Ереван. На мен обаче ми направи силно впечатление фразата, която вероятно е проекция на потайния блян на всички радикални феминистични организации по цял свят: "Мъжете ще станат ненужни от гледна точка на възпроизводството". Фразата е показателна. Съсредоточих се върху нея не щото се уплаших поради своята бъдеща "ненужност", а защото това "пророчество" ме върна към джендърската тема. Пък тази тема така ни превъзбуди покрай прочутата Истанбулска конвенция, че занимавахме и Конституционния съд с нея. 
Вече в предишни текстове установихме, че началото на века с политическите си послания за толерантност и разширяване на либералните ценности доведе дотам, че основният враг и потисник на малцинства от етнически, полов и всякакъв друг тип бе идентифициран. Този враг се оказа 

белият мъж на средна възраст

 

Той изпъкваше в анализите, скечовете и анимациите като мачо, фукльо, задръстен консерватор и надут глупак. Този тип се превърна в любим обект за подигравка на кинематографии и шоупрограми до такава степен, че породи обратни електорални тенденция в някои части на САЩ, особено в онези, изпитващи икономически затруднения или уплах пред кризите на семейните ценности. В резултат на това сигурно дойде до голяма степен и победата на Доналд Тръмп на президентските избори. (Самият Тръмп лесно може да се идентифицира с персонажа, когото телевизиите подиграваха с най-голяма радост; така е и сега.)
Та "Мъжете ще станат ненужни от гледна точка на възпроизводството" е знаменателна фраза. Само че възникват още въпроси - ако те станат "ненужни за възпроизводството", за какво ли толкова ще бъдат (бъдем) нужни? 
- Да издоят кравата, да нацепят дървата? - Но за това ще има достатъчно автомати, ще има машини - то има и сега. 
- Да седят в Сената, да се боксират? - Че това жените го правят вече съвсем ефективно. 
Тогава какво остава?  
- За създаване на семейство, за доставяне на сексуално удоволствие? - Ала семейство или някакъв тип съжителство при тези тенденции ще може да се създава от всякакви джендърски конфигурации. А сексуалното удоволствие, с извинение, отдавна не е приоритет само на любовните услади между представители на двата основни срещуположни пола. Има какви ли не софистицирани, включително маркетингови заменители. 
Заключението е, че 

 

мъжете всъщност ще станат напълно ненужни

 

Така вероятно са видели бъдещето горецитираните футуролози, макар свенливо да не са го развили във въпросния текст. Обаче, ако мъжете станат ненужни и изчезнат - всъщност съвсем естествено продължение на нещата, смея да прогнозирам, без да съм признат футуролог, че и жените ще изчезнат. Като пол имам предвид. И не защото е неуместно Адам да го няма, а "реброто" му да джитка на воля по цялата планета (ако излизаме от Библията), а защото функционалното съществуване на два основни пола е биологически и еволюционно обусловен формат, а не интерпретация и цивилизационно инженерство.  
Казано простичко, ако няма мъже, няма и жени. Това не значи, че няма да има население на планетата. Вероятно ще има. Но няма да са представители на хомо сапиенс, а може би ангели. Или  дяволи. Кой знае. За първите бездруго се твърди, че са безполови. Преди да дойде обаче това време, имаме големи отговорности. Томазо Кампанела искаше да гледа в бъдещето и то да е светло и слънчево. Едва ли е провидял тъкмо Хитлер и Сталин в това бъдеще. Хитлер и Сталин също гледаха в бъдещето - а и милиони покрай тях трябваше да го виждат с техния поглед. Бъдещето обаче се врътна по друг начин. И слава богу. 
Авторът Робърт Блай в книгата си "Да бъдеш мъж днес" също се опитва да гледа в бъдещето - вижда ето това: "Несполуките на мъжете постоянно са нараствали от началото на индустриалната революция и днес тези несполуки са достигнали дълбочина, която не може да бъде пренебрегвана." 
Сигурно е прав. Ала бъдещето има тенденция да се врътка. Затова понякога то гръмко се смее на нашите врътки, включително тези на футуролозите.