Медия без
политическа реклама

47% от хотелите се канят да намалят цените за лятото

НФСБ предлага компенсация за концесионерите на плажове

07 Май 2020
Илияна Кирилова

47% от хотелите у нас изразяват готовност да намалят цените за летния сезон, отбеляза в ефира на bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. "Ще видим различни маркетингови стратегии и трикове. Туризмът ни стои стабилно", категоричен е той.

По негови думи 14% от местата за настаняване отчитат същите посещения спрямо миналата година. Драганов подчерта, че към момента има ограничения за груповите пътувания, но не и за индивидуалните. "Днес в страната работят 5860 хотела. Инфраструктурата не е отнесена от цунами. Имаме запазена база и персонал. Кафемашините са на същото място", посочи той.

Драганов отчете, че българите регистрират около 20 млн. пътувания годишно. Според него обаче бизнесът ще трябва да се спасява от съдебни дела. Той даде пример с Австрия, където гражданите съдят хотелите, защото са допуснали някой да се зарази с коронавирус. А британци завели дела за 800 млн. евро срещу Испания, защото били недоволни от храната.  

По повод идеята на правителството плажните принадлежности да бъдат безплатни през предстоящия летен сезон, Драганов коментира: "Ето защо казваме, че кризата е полезна за туризма. Години обясняваме, че в съседните страни има безплатни чадъри и шезлонги. У нас няма да бъдат безплатни при тези договори и условия. Всички чадъри и шезлонги в туризма са безплатни. Това искахме и от държавата да го направи. Може да се случи, но трябва да внимаваме от институционалната корупция. И миналата година министерството навлезе в териториите, започна да говори против българския туризъм и нанесе щета".

След почти 3 часа заседание управляващата коалиция излезе с половинчати решения по отношение на справянето със социално-икономическата криза, породена от извънредното положение от коронавируса.

Според Драганов туристическите ваучери, които управляващите предлагат, не работят в предложения вид, тъй като не е ясно кой ще ги издава, раздава и как ще се ползват и това може да породи корупция и измами  - примерно да се отчита, че ваучерите са използвани, без да е така. 

 

ПЛАЖНИ ТАКСИ

НФСБ предлага компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите. Това заяви председателят на партията Валери Симеонов пред Нова тв. „Това е мярката, която Националният фронт за спасение на България внесе със специален законопроект. В него е заложено задължителното освобождаване на плажните съоръжения от каквито и да е такси срещу компенсация на концесионната такса или на наема. Концесионната такса ще бъде по-ниска. Нашето предложение е тя да се намали с 50%”, уточни той.

Още по темата