Медия без
политическа реклама

Започва масово тестване за коронавирус в България

Постигането на колективен имунитет е твърде далеч, показват засега пробите в Разлог, Ивайловград, Банско и Дългопол

15 Апр. 2020Обновена
БГНЕС

След като някои общини обявиха собствени инициативи за тестване на широки обществени групи, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че започва масово тестване на българските граждани за коронавирус.

Досега тествахме хората със съмнения за заболяване, както и хората, свързани с тези лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България, обяви Ананиев в джипа на премиера Бойко Борисов. Двамата пристигнаха в Банско.

Имаме 20 000 PCR теста, очакваме още доставки и дарения. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване, обяви Ананиев. И то вече се извършва, уточнява премиерът Борисов.

По пътя здравният министър обяви, че според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към момента България има най-ниска заболеваемост от Covid-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на трето място след Словакия и Латвия.

Към момента в няколко общини беше предприето по-масово тестване - Разлог, Банско, Дългопол и Ивайловград. В огромното мнозинство от проверените не е открита заразата, но и хората с антитела са кът.

В Ивайловград, където вземането на проби започна във вторник, всичките 35 резултата са отрицателни, но и в нито един жител не са открити антитела. До вчера в Банско 28 от общо 334 изследвани дадоха положителни проби, трима са с активна инфекция. По-рано при 186 теста 8 бяха с антитела. В Дългопол на първия ден от пробите съотношението бе 90:1. Това означава, че все още е рано за постигане на колективен имунитет. 

Кампаниите ще текат и след Великден. Навсякъде най-напред се проверяват рисковите групи - лекари, полицаи, общински служители, които са имали непрекъснат контакт с хора, доставчици, ресторантьори. После ще се пристъпи към учителите, ако децата бъдат върнати в класните стаи и има налични тестове.

 

ТЕХНОЛОГИЯТА

Публикация в социалните мрежи на кмета на Ивайловград Диана Овчарова от преди няколко дни, адресирана до населението, дава информация как точно се осъществява един тест: 

"Вземането на кръвната проба ще се прави в отделен кабинет, при всички мерки за безопасност. Обслужването ще става поединично като преди това, ще се попълва документ за информирано съгласие. Лаборантът ще бъде с предпазни средства – престилка, маска, очила, ръкавици, шлем, шапка. След всеки пациент ще се извършва дезинфекция и проветряване на манипулационната! Резултатът ще се отчита след 15 минути, а тестът ще даде отговор дали е наличен вируса, на какъв етап от развитие и дали лицето има изградени антитела след прекарана инфекция. (...) Две седмици след този първи тест ще направим повторен, но с други нови лица, от същата рискова група".

Още по темата