Медия без
политическа реклама

Съдебният съвет шикалкави за наемите си

Архив СЕГА

Висшият съдебен съвет (ВСС) вече месец не отговаря на въпросите на "Сега", свързани с настаняването на членовете му в хотели и апартаменти под наем.

Въпросите бяха зададени по Закона за достъп до обществена информация на 5 юли. Попитахме кои членове на съвета и на инспектората към него е осигурено настаняване във ведомствено жилище, на свободен наем или в хотел. Колко се плаща за нощувка в хотела, какъв е наемът, кога е сключен договорът за него, каква е площта на апартамента, дали човекът живее там сам или със семейството си. Както и кой е наемодателят, ако става въпрос за свободен наем. 

Срокът за отговор по принцип е 14 дни. В последния възможен момент обаче от съвета го удължиха с максималните допустими 10 дни. Оправданието беше, че поисканата информация се съдържа в различни документи и регистри, освен това е в голямо количество и затова трябва допълнително време за нейната подготовка. След още седмица обаче съветът използва друга законова възможност, за да протака - изведнъж установи, че част от изисканите данни се отнасяли до трети лица. Затова те трябвало да бъдат попитани изрично дали са съгласни. Така срокът за отговор нарасна с още 14 дни, отново максимумът, който законът позволява. Писмата от съвета са подписани от главния му секретар Силвия Илиева.

Адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация" коментира, че такова двойно удължаване на срока е оправдано по изключение. Защото обикновено още в самото начало е ясно, ако са засегнати трети лица. Затова и поведението на съвета в случая прилича на изчакване и тупкане на топката, за да се бави отговорът, смята той. Колкото до третите лица, според него това биха могли да бъдат единствено частните лица, които са наемодатели. Защото хотелите са фирми, а за членовете на семействата на съвета не се иска лична информация.

 

ПРОМЕНИ
В началото на юли съветът вдигна наемите, а максималният срок за ползването им беше намален на 5 г. Отмени и решението си от миналия ноември, че за свободен наем се отпускат до 1000 лв. месечно. Според справка от съвета, предоставена преди време на "Сега", 53-ма магистрати и служители в съдебната система живеят във ведомствени жилища.