Медия без
политическа реклама

Гратисният срок за въвеждане на тол-системата се удължава до 13 април

26 Март 2020
Илияна Кирилова

Извънредното положение заради коронавируса ще удължи гратисния период за въвеждането на тол-системата до 13 април. Това съобщиха от Националното тол управление (НТУ).

Тол системата стартира от 1 март, но заради забавена организация в доставките и оборудването с проследяващи устройства, бе даден срок до 27 март, през който тежкотоварните автомобили да се движат без бордови устройства и GPS тракери за таксуване. Изминатото разстояние трябваше да се отчита само чрез маршрутни карти.

До момена 28 430 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и се таксуват чрез тях при преминаването по платените пътища, съобщиха от ведомството. Това е доста нисък процент от общия брой на превозните средства, за които превозвачите трябва да плащат тол-такси от началото на март - близо 120 000.

От старта на тола на 1 март въпреки намаления тежкотоварен трафик заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса, са купени 342 646 маршрутни карти, посочват от НТУ.  От 13 март до днес са регистрирани 9540 бордови машинки.

"Разговорите с всички участници в процеса показват, че е нужно допълнително време в условията на извънредно положение, за да приключи в цялост оборудването на автопарка над 3,5 тона. Затова, отчитайки и затрудненията, които браншът изпитва, до края на извънредното положение – 13 април, се удължава времето за оборудване на тежкотоварните превозни средства", съобщават от НТУ.

В този период ще продължи правоприлагането на терен от мобилните екипи на тол контрола. Нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани как да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също така ще проверяват дали правилно се използват вече активните и монтирани машинки за отчет на тол такси. Основната цел на контролните органи във времето на извънредното положение ще бъде за всяко превозно средство над 3,5 тона да бъде платена дължимата пътна такса според изминатия маршрут, категория и емисионен клас.

Според постъпилата в Националното тол управление информация от националните доставчици на услуги, в процес на монтиране и активиране са близо 10 000 бордови устройства. А през април предстои доставката на още 10 000.

От данните на НТУ става ясно, че сериозно изостава сключването на договори за използането на GPS тракери - другата алтернатива за отчитане на изминатото разстояние. Пет дружества, вписани в списъка на АПИ като Доставчици на декларирани данни, имат влезли в сила договори с Национални доставчици на услуги и могат да предоставят данни от GPS тракерите за целите на тол таксуването. По предварителни заявки те трябва да осигуряват автоматичното таксуване на повече от 60 000 пътни превозни средства. До момента са подписани договори за едва 1500 тежкотоварни автомобила.

Анализ на приходите от тол такси ще бъде направен след приключването на поне един месец от въвеждането им.

Още по темата