facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

По-евтиният ток се отлага за юли

Столичното парно се съгласи на 25% спад на цената от 1 април
1 563
 Илияна Кирилова

КЕВР реши цената на електроенергията да не се променя, а това да стане от 1 юли. Причината са допълнителните разходи на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Фондът има допълнителен разход от 96 млн. лв., които ще плати на НЕК за ТЕЦ „Марица-изток 2“, която е доставяла ток за регулирания пазар по заповед на министъра на енергетиката. Това се разбра на днешното обществено обсъждане на цените на природния газ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На заседанието бяха допуснати единствено представители на дружествата от сектора Топлоенергетика заради мерките срещу разпространението на COVID-19. Заседанието беше предавано онлайн на страницата на КЕВР. 

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу отказа за своевременна корекция на цената. "По-рано днес се разбра, че цената на газа допълнително ще поевтинява при вече обявено намаление от 40,495. На този фон отказът да се намали цената на тока е трудно обясним, особено ако се отчете и извънредната ситуация", коментира Ковачева в скайп връзка.  

Още от април пада цената на парното и топлата вода в редица градове. С 25,14% ще намалее цената, на която работи "Топлофикация София". Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Александър Александров, който се включи по Skype, каза, че не възразява относно предложението на регулатора цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%. По думите му от столичното топлофикационно дружество единствено смятат, че цената на електроенергията няма да бъде релевантна през следващите три месеца.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Бургас" Християн Илиев също заяви, че няма възражения срещу предложението цената на топлинната енергия в Бургас от 1 април да бъде понижена с 16.4%. Михаил Ковачев, който е изпълнителен директор на "Топлофикация-Разград", също няма забележки срещу предложеното понижение с 16%.

Както стана ясно КЕВР предложи от 1 април цените на парното и топлата вода да се понижат с между 8% и 25% в различните градове на страната. Предложенията са топлинната енергия в София да поевтинее с 25.14%, в Пловдив с 14.8%, в Бургас с 16.4%, във Варна със 7.8%, във Враца с 21.3%, във Велико Търново – с 16.6%, в Разград – с 16%..

Намалените на цените на парното и топлата вода са резултат от предоговорените условия за доставката на природен газ с руската компания „Газпром експорт“. На 3 март тя обяви, че намалява цената на синьото гориво за България с 40.3%, като промяната влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г. Предстои КЕВР да преизчисли цената на парното и топлата вода със 7 месеца назад. Засега обаче регулаторът не може да го направи, защото Законът за енергетиката все още не е променен. Очаква се законовите промени да бъдат гласувани в Народното събрание след края на извънредното положение, тъй като депутатите се разпуснаха от днес. 

Природният газ може да поевтинее с 2-3 процентни пункта повече от предвижданите от април 40%. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на общественото обсъждане КЕВР. Причината е спадът на цените на петрола и на дериватите му - мазут и газьол, както и цените на газа на хъбовете в Европа в последните 20 дни.

„Отчитайки динамиката на пазарите на петрола, на петролните продукти и спада на цената на ликвидните континентални хъбове - отчитайки тези спадове, ако „Булгаргаз“ на 31 март направи калкулации и предложи на КЕВР цена, със сигурност тя би била по-ниска от предложената. И това ще бъде в полза на пазара и на потребителите на природен газ в страната“, обясни Павлов.

 

Ключови думи:

КЕВР, цени, парно, природен газ
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция намали с 11% ДДС за транспортните услуги

22.05.2020

375 2
Концесиите за добив на подземни богатства ще стигат до 60 години

21.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

853 4
КЕВР проверява плащат ли варненци за чистота насред фекалиите

20.05.2020

Обновена

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

4336 37

Коментари

Хулиган

Първи април е хубава дата...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vka...

Талибан

Че то няма и причина. Работа бол, заплатите високи... КВО ПОВЕЧЕ ДА ИСКА ЧОВЕК!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×