Медия без
политическа реклама

НОИ отваря гореща линия за оставащи без работа

От два дни заявленията за обезщетения за безработица се подават на хартиен носител само в бюрата по труда

26 Март 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Националният осигурителен институт открива временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. На номер 02 926 19 96 осигурените лица ще могат да отправят запитвания относно действащото в у нас законодателство, актуалните промени в нормативната уредба и техните осигурителни права при безработица.

Всяко едно от териториалните поделения на НОИ също осигурява телефони, на които гражданите могат да бъдат консултирани по въпроси за безработицата. Списъкът с номерата е достъпен на официалната интернет страница на НОИ в рубрика За потребителя/ Полезна информация. Линиите ще бъдат отворени за обаждания всеки работен ден от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на гражданите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.

Почти 7000 души загубиха работата си в първата седмица на извънредното положение, като в бюрата по труда се регистрират и много хора, които се връщат от чужбина. От вторник НОИ спря да приема заявления за обезщетения за безработица на хартиен носител - хартиени документи се подават само в бюрата по труда, които и без това са първа задължителна спирка в процедурата по регистрация на безработен. Целта е да се облекчат гражданите, тъй като бюра по труда има и в по-малки населени места, докато териториалните поделения на НОИ са само в областните центрове. Промяната обаче натовари допълнително служителите на бюрата и в последните дни те са обсадени от опашки.

Заявления за безработица и други осигурителни рискове могат да се подадат и по пощата - до териториалното поделение на НОИ, както и по електронен път - с ПИК, а също и с електронен подпис, какъвто обаче едва ли много от оставащите без работа имат. НОИ преустанови и приема на документи за преизчисление на пенсията на работещите пенсионери, като ще ги преизчисли по служебен път. Въпреки това и днес пред централното поделение на института в София се вие дълга опашка.

УЛЕСНЕНИЕ

Държавна агенция "Електронно управление" и Агенцията по заетостта въведоха допълнителни мерки за обслужване на клиентите на бюрата по труда, като осигуриха регистрация на търсещи работа лица да става по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), съобщиха от агенцията.

Всеки гражданин подал заявление за търсене на работа може да провери статуса си чрез новата електронна услуга „Предоставяне на достъп на физически лица до информация свързана с тях и съхранявана в регистри на първични администратори“.

Услугата e достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване - edelivery.egov.bg, поддържана от ДАЕУ. Чрез достъп до регистъра гражданите могат да направят справка за историята на своята регистрация, да проследят своя статус, сключения договор между Агенцията по заетостта и безработното лице, както и обучения и насочвания за всеки регистрирал се безработен.

Още по темата