Медия без
политическа реклама

ГЕРБ даряват щедро срещу епидемията, но с държавни пари

25 Март 2020ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
ГЕРБ имат огромен брой симпатизанти, сред които могат да организират дарителска кампания, но ползват държавни пари.

Управляващите от ГЕРБ продължават да лъскат публичния си имидж с дарения от името на партията с държавни пари. Разликата е, че преди обект на щедростта им бяха църкви и детски градини, а сега – здравният сектор, заради епидемията.

Днес Изпълнителната комисия – най-висшият оперативен орган на партията, се похвали, че по предложение на лидера Бойко Борисов, ще дари сумата от 100 000 лв. на здравното министерство. Вместо да организират дарителска кампания сред хилядите си сподвижници, както би следвало да се направи, ГЕРБ ще осигурят парите от милионите левове, които бюджетът изплаща на формацията на Борисов всяка година.

“Средствата са от държавната субсидия на партията и ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на болниците в България, както и за осигуряването на необходимите им консумативи и оборудване”, откровено си казаха от партията.

Очевидно става въпрос за целенасочена пиар кампания, тъй като малко по-рано днес правителствената пресслужба съобщи, че Борисов и министрите му са събрали 20 000 лв. от заплатите си в помощ на социално слаби семейства – тоест по около хиляда лева от член на кабинета. А предния ден парламентарната група на ГЕРБ обяви, че прави дарение от 100 000 лв. в полза на здравното министерство – отново по около 1000 лв. от заплатите на 95-те депутати на партията.

По същата схема действат и местни структури на ГЕРБ. Например във вторник членовете на общинското ръководство на формацията в Костенец съобщиха, че ще отделят от месечните си възнаграждения за борбата срещу коронавируса.

ПАРТНЬОРИТЕ СЪЩО ДАРЯВАТ

От НФСБ – партията на Валери Симеонов, която е в коалиция с ГЕРБ, също се захванаха с дарителство – с лични средства закупили апарат за обдишване, който ще предадат на столичната болница „Проф. Иван Киров”. Хората на Симеонов призоваха колегите си в парламента да последват примера им и дори пресметнаха, че с общи усилия всички депутати могат да закупят 30 такива апарата.

НФСБ е сред партиите, които още не са върнали надвзетите суми от държавната им субсидия, според данните, публикувани на сайта на финансовото министерство. В суматохата покрай приемането на закона за извънредното положение от ГЕРБ прокараха текст, с който дадоха малка отсрочка на политически сили, които още дължат пари на хазната.

ДАРЕНИЕ ОТ МАГИСТРАТИ

Прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 000 лв. в подкрепа на лекарите, медицинските специалисти и доброволците от лечебните заведения, ангажирани с борбата срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 у нас, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Оттам посочват, че по-голямата част от дарените средства са от полагащия се фонд СБКО на магистратите и съдебните служители.

Прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура са дарили 50 000 лв., от Софийската градска прокуратура - 60 000 лв., от Специализираната прокуратура -13 000 лв., от Апелативна прокуратура в София - 8250 лв., а от Районната прокуратура в Бургас са взели решение да дарят сумата от 19 076 лв. от фонд СБКО на УМБАЛ - Бургас.

Лични средства в размер на 2550 лв. са дарили 10 магистрати и 17 съдебни служители от Военно-окръжна прокуратура в Сливен за нуждите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в града. 440 лева лични средства за „Н.И.Пирогов“ са дарени от Районна прокуратура в Гоце Делчев. Лични средства за болницата в гр. Разлог са дарени от магистратите и служителите от Районната прокуратура в града.