Медия без
политическа реклама

Италия постави нов мрачен рекорд: 793 жертви за ден взе COVID-19

Драстично се увеличава и броят на новозаразените

21 Март 2020Обновена
EПА/БГНЕС

- Италия постави пореден мрачен рекорд днес - 793-ма починаха в рамките на един ден от коронавируса. Жертвите там вече са над 4500 души. Общият брой на заразените в страната е 53 578, като според представените днес данни новите случаи са 6557. Най-много хора от заразата са починали в северната област Ломбардия, където болниците са препълнени и има остър недостиг на респиратори. В Италия от коронавируса са се излекували 6072- ма, сред които и жена на 95 години от град Модена, област Емилия-Романя. Тя е първият пациент на такава възраст, оздравял напълно не само в Модена и област Емилия-Романя, но и в цяла Италия.

Сериозно се влошава и ситуацията в Испания, където само за ден заразените с COVID-19 се увеличиха с 3803-ма за денонощие и общият им брой вече е 25 374. Смъртните случаи също бързо се увеличават - днес те са 285, като жертвите от началото на пандемията са 1378. Излекуваните са 2125. Властите превърнаха в полева болница конгресен център в столицата Мадрид. В конгресния център IFEMA ще бъдат разположени 5500 легла. Мярката се налага, тъй като в местните болници няма достатъчно място за огромния брой заразени с COVID-19. Заболелите в цялата страна са на 21 500 души, като Мадрид е сред най-засегнатите. Недостиг има също на медицински персонал и на материали. "Изживяваме най-мрачните си дни са пред нас", съобщи директорът на Спешната служба Фернандо Симон. Преди това и два хотела бяха превърнати в болници за лечение на пациенти с коронавирус.

Ръст на заболелите има и в САЩ , където те са 22 220, а жертвите са 283. Излекуваните са 171.

В Китай заразените с коронавируса са 81 008, а жертвите 3255. Оздравелите са 71 740.

Броят на заразените по целия свят е 297 642, жертвите са 12 831. Излекувани са 94 625

- Извънредното положение в Унгария да се удължи до края на 2020 година, поиска в проектозакон, изпратен до парламента, правосъдният министър на страната Юдит Варга. Мерките включват още разпускане на парламента, управление чрез укази, забрана за провеждане на избори/референдуми в периода, а наказанието за разпространяване на фалшиви новини и слухове е до 5 години затвор. 140 ключови предприятия се поставят под контрол на армията, военни излизат да патрулират по улиците, съобщиха австрийски медии.

- Властите в Германия се готвят още да затегнат ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. В последните дни броят на заболелите от COVID-19 драстично се увеличи и те вече са 21 854. Новите случаи днес са над 2000. "Тази събота е особено важен ден", заяви Хелге Браун, началник на кабинета на канцлерката Ангела Меркел. "Ще наблюдаваме поведението на населението този уикенд", обяви политикът от ХДС пред сп. "Шпигел". Той е и лекар. "Традиционно хората се събират в събота, защото тогава не работят. Но за съжаление, в момента подобни събирания не са възможни", каза Браун. Според него на тези срещи и излизания трябва да се сложи край. "Ако хората не се съобразят с тази препоръка, ще се наложи да бъдат въведени по-строги мерки, въпреки че ни се искаше да избегнем подобно нещо."

Утре канцлерката Ангела Меркел ще проведе телефонна конференция с министър-председателите на федералните провинции. Тя ще обсъди с тях необходимостта от въвеждането на забрани за излизане. Хелге Браун подчерта, че забраната за излизане в никакъв случай не е цел на правителството. "Първо се надяваме ,че гражданите ще разберат защо е нужно да ограничат социалните си контакти, както и че ще го сторят."

В момента в Германия забрани за напускане на дома  има само на отделни места, като най-строги са мерките в провинция Бавария. От днес жителите на Бавария могат да напускат жилищата си само ако имат основателни причини – отиване на работа, пазаруване, посещения при лекар и аптеката, оказване на помощ за други хора, спорт и разходка на чист въздух. Последните са допустими само ако са самостоятелни или в компанията на хора, с които съжителствате. Премиерът на германската провинция Маркус Зьодер обяви, че ограниченията ще бъдат в сила в продължение на две седмици. Според него по улиците все още има твърде много хора, които се движат на групи. Зьодер подчерта, че в последните дни е направено много срещу разпространяването на вируса, но е необходимо още повече. Той каза, че за нарушителите са предвидени сериозни глоби. Бавария е сред най-засегнатите от заразата германски провинции. Провинциите Баден-Вюртемберг, Бремен, Долна Саксония, Хесе и Райнланд-Палатинат също обявиха, че затварят ресторантите. В Хесе се забраняват събирания на повече от 5 души, а в Баден-Вюртемберг- на повече от 3-ма. Управата на провинцията Саарланд, която граничи с Франция, решава дали да не наложи карантина. 

- Сърбия спира от тази вечер обществения транспорт и забранява събиранията в парковете в опит да ограничи разпространението на коронавируса.  Всички граждани, които не могат да работят от вкъщи по време на извънредно положение, ще бъдат извозвани до работните си места с организиран транспорт. Забранено е да работят всички магазини и в търговските центрове, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки. Правителството за пореден път призова всички граждани да спазват стриктно всички предприети мерки, "за да излязат победители от тази битка, всички заедно". В Сърбия днес са регистрирани но 14 случая на коронавирус, с което общият брой на заразените става 149.

- Русия отчита ръст на броя на оздравелите от коронавируса. Още осем души, възстановили се напълно от COVID-19, са изписани от болниците в Москва тази сутрин, предаде РИА Новости. Така общият брой на оздравелите в Русия достига 20 души. Броят на заразените в страната е 253-ма, има и една жертва.

- Куба затваря границите си за чужденци от вторник. Мярката ще важи за срок от 30 дни и цели да ограничи разпространението на коронавируса. На остров ще се допускат само кубински граждани. Повечето от хотелите ще затворят врати. В момента на острова се намират около 60 хиляди туристи, които трябва да си тръгнат до вторник. Потвърдените случаи на COVID-19 в Куба са 21, а един италиански турист вече почина.

- В Турция вече е забранено на хората над 65-годишна възраст да излизат навън. По-рано днес всеки гражданин получи телефонно обаждане на запис лично от президента Реджеп Тайип Ердоган с инструкции как да се предпази от заразата. Според официални данни, оповестени от министъра на здравеопазването Фахреттин Коча, броят на заразените с коронавирус достигна 670 души, а за деветима изходът от болестта е бил летален.

- В Гърция жертвите вече са 13, а потвърдените случаи в страната са близо 500. Ежедневно властите налагат нови мерки, за да ограничат пътуванията извън населените места, а към островите вече имат право да пътуват само постоянно живеещи там. Билет за ферибот се издава само след проверка на данъчна декларация на лицето. 

 

Още по темата