Quantcast
Италия постави нов мрачен рекорд: 793 жертви за ден взе COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Италия постави нов мрачен рекорд: 793 жертви за ден взе COVID-19

Драстично се увеличава и броят на новозаразените
Обновена
44 506
 EПА/БГНЕС

- Италия постави пореден мрачен рекорд днес - 793-ма починаха в рамките на един ден от коронавируса. Жертвите там вече са над 4500 души. Общият брой на заразените в страната е 53 578, като според представените днес данни новите случаи са 6557. Най-много хора от заразата са починали в северната област Ломбардия, където болниците са препълнени и има остър недостиг на респиратори. В Италия от коронавируса са се излекували 6072- ма, сред които и жена на 95 години от град Модена, област Емилия-Романя. Тя е първият пациент на такава възраст, оздравял напълно не само в Модена и област Емилия-Романя, но и в цяла Италия.

Сериозно се влошава и ситуацията в Испания, където само за ден заразените с COVID-19 се увеличиха с 3803-ма за денонощие и общият им брой вече е 25 374. Смъртните случаи също бързо се увеличават - днес те са 285, като жертвите от началото на пандемията са 1378. Излекуваните са 2125. Властите превърнаха в полева болница конгресен център в столицата Мадрид. В конгресния център IFEMA ще бъдат разположени 5500 легла. Мярката се налага, тъй като в местните болници няма достатъчно място за огромния брой заразени с COVID-19. Заболелите в цялата страна са на 21 500 души, като Мадрид е сред най-засегнатите. Недостиг има също на медицински персонал и на материали. "Изживяваме най-мрачните си дни са пред нас", съобщи директорът на Спешната служба Фернандо Симон. Преди това и два хотела бяха превърнати в болници за лечение на пациенти с коронавирус.

Ръст на заболелите има и в САЩ , където те са 22 220, а жертвите са 283. Излекуваните са 171.

В Китай заразените с коронавируса са 81 008, а жертвите 3255. Оздравелите са 71 740.

Броят на заразените по целия свят е 297 642, жертвите са 12 831. Излекувани са 94 625

- Извънредното положение в Унгария да се удължи до края на 2020 година, поиска в проектозакон, изпратен до парламента, правосъдният министър на страната Юдит Варга. Мерките включват още разпускане на парламента, управление чрез укази, забрана за провеждане на избори/референдуми в периода, а наказанието за разпространяване на фалшиви новини и слухове е до 5 години затвор. 140 ключови предприятия се поставят под контрол на армията, военни излизат да патрулират по улиците, съобщиха австрийски медии.

- Властите в Германия се готвят още да затегнат ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. В последните дни броят на заболелите от COVID-19 драстично се увеличи и те вече са 21 854. Новите случаи днес са над 2000. "Тази събота е особено важен ден", заяви Хелге Браун, началник на кабинета на канцлерката Ангела Меркел. "Ще наблюдаваме поведението на населението този уикенд", обяви политикът от ХДС пред сп. "Шпигел". Той е и лекар. "Традиционно хората се събират в събота, защото тогава не работят. Но за съжаление, в момента подобни събирания не са възможни", каза Браун. Според него на тези срещи и излизания трябва да се сложи край. "Ако хората не се съобразят с тази препоръка, ще се наложи да бъдат въведени по-строги мерки, въпреки че ни се искаше да избегнем подобно нещо."

Утре канцлерката Ангела Меркел ще проведе телефонна конференция с министър-председателите на федералните провинции. Тя ще обсъди с тях необходимостта от въвеждането на забрани за излизане. Хелге Браун подчерта, че забраната за излизане в никакъв случай не е цел на правителството. "Първо се надяваме ,че гражданите ще разберат защо е нужно да ограничат социалните си контакти, както и че ще го сторят."

В момента в Германия забрани за напускане на дома  има само на отделни места, като най-строги са мерките в провинция Бавария. От днес жителите на Бавария могат да напускат жилищата си само ако имат основателни причини – отиване на работа, пазаруване, посещения при лекар и аптеката, оказване на помощ за други хора, спорт и разходка на чист въздух. Последните са допустими само ако са самостоятелни или в компанията на хора, с които съжителствате. Премиерът на германската провинция Маркус Зьодер обяви, че ограниченията ще бъдат в сила в продължение на две седмици. Според него по улиците все още има твърде много хора, които се движат на групи. Зьодер подчерта, че в последните дни е направено много срещу разпространяването на вируса, но е необходимо още повече. Той каза, че за нарушителите са предвидени сериозни глоби. Бавария е сред най-засегнатите от заразата германски провинции. Провинциите Баден-Вюртемберг, Бремен, Долна Саксония, Хесе и Райнланд-Палатинат също обявиха, че затварят ресторантите. В Хесе се забраняват събирания на повече от 5 души, а в Баден-Вюртемберг- на повече от 3-ма. Управата на провинцията Саарланд, която граничи с Франция, решава дали да не наложи карантина. 

- Сърбия спира от тази вечер обществения транспорт и забранява събиранията в парковете в опит да ограничи разпространението на коронавируса.  Всички граждани, които не могат да работят от вкъщи по време на извънредно положение, ще бъдат извозвани до работните си места с организиран транспорт. Забранено е да работят всички магазини и в търговските центрове, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки. Правителството за пореден път призова всички граждани да спазват стриктно всички предприети мерки, "за да излязат победители от тази битка, всички заедно". В Сърбия днес са регистрирани но 14 случая на коронавирус, с което общият брой на заразените става 149.

- Русия отчита ръст на броя на оздравелите от коронавируса. Още осем души, възстановили се напълно от COVID-19, са изписани от болниците в Москва тази сутрин, предаде РИА Новости. Така общият брой на оздравелите в Русия достига 20 души. Броят на заразените в страната е 253-ма, има и една жертва.

- Куба затваря границите си за чужденци от вторник. Мярката ще важи за срок от 30 дни и цели да ограничи разпространението на коронавируса. На остров ще се допускат само кубински граждани. Повечето от хотелите ще затворят врати. В момента на острова се намират около 60 хиляди туристи, които трябва да си тръгнат до вторник. Потвърдените случаи на COVID-19 в Куба са 21, а един италиански турист вече почина.

- В Турция вече е забранено на хората над 65-годишна възраст да излизат навън. По-рано днес всеки гражданин получи телефонно обаждане на запис лично от президента Реджеп Тайип Ердоган с инструкции как да се предпази от заразата. Според официални данни, оповестени от министъра на здравеопазването Фахреттин Коча, броят на заразените с коронавирус достигна 670 души, а за деветима изходът от болестта е бил летален.

- В Гърция жертвите вече са 13, а потвърдените случаи в страната са близо 500. Ежедневно властите налагат нови мерки, за да ограничат пътуванията извън населените места, а към островите вече имат право да пътуват само постоянно живеещи там. Билет за ферибот се издава само след проверка на данъчна декларация на лицето. 

 

Още

Германия се престраши да прати танкове в Украйна

25.01.2023

Обновена

2538
Германия трябва да се засрами
Германия се извъртя за танковете "Леопард-2"

23.01.2023

Обновена

12536