Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата атакува лекари за “всяване на паника”

19 Март 2020
БГНЕС архив

Прокуратурата на практика демонстрира как може да се изопачи закона, за да се сплашат хора, които се опитват да алармират за някое безумие на управляващите.

Пловдивската районна прокуратура разследва двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На прицела на държавното обвинение са докторите Румен Стоилов и Цветан Деведжиев, съобщава “24 часа Пловдив.”

Досъдебното производство е образувано за това, че на 17 март в Пловдив чрез средствата за масово осведомяване лекарите са предали заблуждаващи знаци на тревога. Досъдебното производство е дадено за работа на икономическа полиция, която веднага призовала лекарите. Двамата са предупредени с протокол по закона за МВР. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели.

Всъщност лекарите са обвинени, че са алармирали обществото, че болницата, в която работят, няма готовност да приема болни от коронавирус.

Миналата седмица областният кризисен щаб в Пловдив разпореди "Св.Мина" да стане временна Инфекциозна клиника, която да поеме болните от коронавирус в случай, че се изчерпи капацитетът на другите болници. Завеждащият кардиологичното отделение Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов излязоха с открито писмо, в което разкритикуваха решението на щаба. Те се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина.

"Г-жа Каназирева (областен упраител на Пловдив), дано не ви се наложи да бъде приета при нас със съмнения за коронавирус при сегашната ни ситуация и защо не минете да видите каква е болницата, която е с лека ръка определяте за база за приемане на болни при запълване на Инфекциозна болница", написаха лекарите в откритото писмо

"СЕГА"  припомня:

Само преди дни депутати от ГЕРБ предложиха да има до 5 г. затвор за невярна информация за разпространяване на заразителна болест и до 50 000 лв глоба. Тяхната идея дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев призова за "своевременна, бърза и адекватна промяна на българското законодателство" по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. "Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков и текстовете са морално остарели. Сега берем плодовете на това", обяви Гешев. 

Това не попречи на прокуратурата да използва именно текста от времето на Живков, за да подгони пловдивските лекари. 

Депутатите предложиха и в НК да има специален текст за наказване на лекари, които не се притекат на помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те искаха да има пробация до 1 година или до 1000 лв глоба. След обществен отпор, депутатите от ГЕРБ се отказаха от този текст.

Още по темата