facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата атакува лекари за “всяване на паника”

19 716
 БГНЕС архив

Прокуратурата на практика демонстрира как може да се изопачи закона, за да се сплашат хора, които се опитват да алармират за някое безумие на управляващите.

Пловдивската районна прокуратура разследва двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На прицела на държавното обвинение са докторите Румен Стоилов и Цветан Деведжиев, съобщава “24 часа Пловдив.”

Досъдебното производство е образувано за това, че на 17 март в Пловдив чрез средствата за масово осведомяване лекарите са предали заблуждаващи знаци на тревога. Досъдебното производство е дадено за работа на икономическа полиция, която веднага призовала лекарите. Двамата са предупредени с протокол по закона за МВР. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели.

Всъщност лекарите са обвинени, че са алармирали обществото, че болницата, в която работят, няма готовност да приема болни от коронавирус.

Миналата седмица областният кризисен щаб в Пловдив разпореди "Св.Мина" да стане временна Инфекциозна клиника, която да поеме болните от коронавирус в случай, че се изчерпи капацитетът на другите болници. Завеждащият кардиологичното отделение Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов излязоха с открито писмо, в което разкритикуваха решението на щаба. Те се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина.

"Г-жа Каназирева (областен упраител на Пловдив), дано не ви се наложи да бъде приета при нас със съмнения за коронавирус при сегашната ни ситуация и защо не минете да видите каква е болницата, която е с лека ръка определяте за база за приемане на болни при запълване на Инфекциозна болница", написаха лекарите в откритото писмо

"СЕГА"  припомня:

Само преди дни депутати от ГЕРБ предложиха да има до 5 г. затвор за невярна информация за разпространяване на заразителна болест и до 50 000 лв глоба. Тяхната идея дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев призова за "своевременна, бърза и адекватна промяна на българското законодателство" по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. "Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков и текстовете са морално остарели. Сега берем плодовете на това", обяви Гешев. 

Това не попречи на прокуратурата да използва именно текста от времето на Живков, за да подгони пловдивските лекари. 

Депутатите предложиха и в НК да има специален текст за наказване на лекари, които не се притекат на помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те искаха да има пробация до 1 година или до 1000 лв глоба. След обществен отпор, депутатите от ГЕРБ се отказаха от този текст.

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

7966 33
Соня Йончева избра 26-годишен тенор да й партнира в Пловдив

11.08.2020

254 1
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2270 13

Коментари

Страници

Conviction
снимка на Conviction

Подкрепям!

 

Най виновните за това ,че сте 1 ви по смъртност!

Aniki

От коментарът ти не става ясно кого подкрепяш. Кои са тези от които ти се изключваш?

Курти влезе

Самият главен прокурор всява паника с изявленията си.

Чичо Гошо

В нормална държава, ушатият плешо би всявал само присмех и погнуса.

6veik
снимка на 6veik
Какво си позволяват тия доктори-моктори ? Къде се намират ?? Писали , моля ви се , открити писма ! Нямали, представяш ли си ,някакви маски , респиратори , тампони /какви са тия тампони , те с Властта ли се подиграват ?/ , нямали ръкавици ... лигавщини ! И до уважаемата областна управителка се обърнали , сякаш тя не е изпечен експерт по биологичните оръжия от младостта си ? Та тия трябва да й обясняват туйца-онуйца... Но това - да критикуват ЩАБА !!? Е това вече преминава всичко ! Как смеят да критикуват ЩАБА , и то в едно "почти военно" положение ! Държавна измяна ! Предатели ! Раз-стре-лять -лять-лять !!! 💀
Каубой
снимка на Каубой

Демокрацията преди всичко е задължение, а после права. Другото е цинизЪм. понимайш?

Желязко Желев

        Не знам дали е за паника,но лятото ще има много голямо търсене на лекари в Италия.Най ценени ще са пумолози и кардиолози.Медицинските сестри с опит ще са безценни.

      До лятото ще сме унищожили част от лекарите и то жертвоготовните.

     Няама се плашите коопелета.Нъл тъй са пееше.

6veik
снимка на 6veik
Аз пък мисля ,че най-ценени ще са спешна-медицина и реаниматори. Щото те лекуват тежките случаи.
Michael
снимка на Michael

Тоя каскет ще предизвика лавина, която няма да отнесе само него. Много е интереснo защо толкова хора от герб са обсебени от омраза към лекарите...

н16
снимка на н16

Самият главен прокурор всява паника с изявленията си.

 

А то може и точно това да е целта. Да се всява паника, с всички възможни средства и по всички канали.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Депутатите предложиха и в НК да има специален текст за наказване на лекари, които не се притекат на помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те искаха да има пробация до 1 година или до 1000 лв глоба. След обществен отпор, депутатите от ГЕРБ се отказаха от този текст.

Това не е вярно.

 

В проектозакона, публикуван на сайта на парламента, §3 от преходните и заключителни разпоредби включва именно този текст.

KTP

Те се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина.

 

Само преди дни депутати от ГЕРБ предложиха да има до 5 г. затвор за невярна информация за разпространяване на заразителна болест и до 50 000 лв глоба. Тяхната идея дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев призова за

 Значи тази информация дето са я казали двамата лекари не само НЕ се отнася за разпространението на заразна болест /те коментират липсата на оборудване и средства за защита, както и лошото управление/ но на всичкото отгоре е ВЯРНА! Не разбирам прокуратурата в какво точно ги обвинява?!? Че са казали истината?!? Каскетът надмина себе си направо... 

Weed361

Лошото управление, липсата на защитни  средства и оборудване  не е попада ли под ударите на  

 

Чл. 355. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Weed361

Защо искат да ползват остарели, амортизирани общински болници? Отделения с една тоалетна на етаж, стаи с по 4 до 6 легла, подове от напукана мозайка?  В София и Пловдив е пълно с модерни частни болници,  стаите са с 1 или 2 легла, със собствен санитарен възел, подови и стенни покрития, които позволяват лесна дезинфекция. 

След като по силата на извънредното положение затвориха частни търговски центрове, хотели и ресторанти, значи могат да преобразуват частните болници в инфекциозни.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Отначало ми се стори много разумно изведено, а на втори прочит:

не е ли по-добре да поканим китайци да ни построят на голи площадки от техните инфекциозни болници -- за по седмица всяка? В близост до големите ни болници, за да имат ресурси и специалисти от различни области.

 

Експроприацията не е единственият способ за прогрес, всъщност вреди на джоба, морала и здравето -- не само на експроприираните.

Weed361

Испанските здравни власти поемат контрола над частните болници, задължават производители и търговци да декларират всички налични препарати и средства за предпазване и дезинфекция.

 

Това е от The Guardian:

 

In Spain, where the coronavirus toll climbed to 309 on Monday with 9,191 confirmed cases, the government announced sweeping measures allowing it to take over private healthcare providers and requisition materials such as face masks and Covid-19 tests.

The health minister, Salvador Illa, said private healthcare facilities would be requisitioned for coronavirus patients, and manufacturers and suppliers of healthcare equipment must notify the government within 48 hours.

Conviction
снимка на Conviction

Не могат много е скъпо ,чатниците само пари прибират нямат инфекциознимреанимаци ии ред други дейности но се водят болници и усвояват огромен ресурс противоконституционно,  изплзват социалният ресурс/здравни вноски/ за формиране на Печалба...

.Отнемане лиценза на частни полници и  бързо Закриване!

Sine_metu

На 19. Що не си... в Щатите, ами напираш да ни оставиш без болници?

Знаеш ли какво представляваш? Ще премълча, но ти можеш сам да си изброиш. Брой дълго, изчерпателно и без да се стесняваш в изразите

segal

Ще има хора и за частните болници, но може би ще трябва да се плащат после, когато ги върнат на частниците. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Прави са докторите.

Едно е да няма.

Хептен друго е да не дават.

И не, не иде реч за ония 1000 кинта.

Sine_metu

Четв., 19/03/2020 - 04:54 (нов)

Weed361

Испанските здравни власти поемат контрола над частните болници, задължават производители и търговци да декларират всички налични препарати и средства за предпазване и дезинфекция.

 

Да, но и предоставят 200 милиарда евро държавно финансиране.

Частните болници са най-новите, най-оборудваните и нито трябва, нито искат да „стоят настрана“. Контролът не е никакъв проблем. Лекар си, знаеш нормите и задължителното им действие за всички. Какво още си представяш? Да назначат временни прокуристи? Да им пратят комисари с тужурки и нагани?

Проблемът е липсата на регламент за допълнителните разходи. Засега се финансират само противоепидемични отделения в държавните

Weed361

"Да назначат временни прокуристи? Да им пратят комисари с тужурки и нагани?"   Няма проблем стига да влезе в закона за извънредното положение. Предполагам собствениците на частни болници не горят от желание да се озоват на мястото на Божков, Банев и др.

 

Държавата ще поеме разходите за лечението на тези болни. Ще има обаче значителни финансови загуби, поради това, че силно ще се ограничи приема на други пациенти, няма как да има доплащане и т.н.   

Кой ще покрие загубите на собствениците на авиокомпании, туроператори, молове и ресторанти?

Sine_metu

Прощавай, не искам да ти прозвучи назидателно. „Знаем“ се отдавна и заслужаваш всякакво уважение, но погледни как променя схващания отровата в обществената среда.

Божков? Банев? Какво общо имат тези... с хора, които без съмнение се грижат и за материалния интерес на акционерите - длъжни са, не е трудно за разбиране, - но преди всичко предоставят по-добър избор за всички?

 

А какво точно значи „Държавата ще поеме разходите за лечението на тези болни.“? Първо, защо „ще“? Защо още няма регламент? Кое е по-първостепенното при епидемия? Да се реши въпрос на здравеопазването или на молове и ресторанти? После, защо да плаща само държавата? Няма ли услуги, например изследване по собствено, подчертавам по собствено желание, които да си платят желаещите?

 

 

Sine_metu

Четв., 19/03/2020 - 04:54 (нов)

Weed361

 

Хипотеза:

частна болница оборудва допълнително звено за ковид. Прави го без някой да я кара, просто като добра практика за пациентите, за персонала...

Какво става, ако предостави обслужването като всеобщо предлагана услуга?

Justinian2
снимка на Justinian2

Колега , виждаме , че постоянно напъвате разни розови идеи , ама не сте много в час на проблемите в реалния живот. Коя частна болница в БГ без заповед отгоре , ще тръгне доброволно да прави отделение за ковид 19 ? Вие на кой свят живеете ? Да не би човешките болести да се излкуваха всички останали , и да остана само ковид 19 ? Тези болници са търговски дружества. От пациенто-потока им зависи печалбата. Никоя частна болница в момента няма да си разгони пациентите като открие ковид 19 отделение.

Sine_metu

Колега, идеите ми ти изглеждат цветни заради собствените очила. Отбележи колко меко се изразявам вместо „предразсъдъци“ :)

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Това да не е опит на Главния Каскетьор да докаже на Радев, че държавата наистина работи?

Дежурния

Крайно време е да осъзнаем в какво положение сме. Ако нещата вървят както сега, всички болници ще трябва да бъдат мобилизирани и държавни и частни, а и няма да са само болници. Освен в инфекциозните отделения и военните, и то сигурно далеч не навсякъде, едва ли има много защитни костюми, маски и прочие атрибути. Тези неща ще трябва да се осигуряват и доставят. Откритите писма и фейсбук плаченето бяха за вчера. Днес трябва да се прави каквото трябва. Не трябва да се допуска медици в контакт с болни да са без защитни средства, но и паниката е лошо нещо. Дано не стигнем до времена, когато в такива ситуации няма да се води следствие, а присъдите вече ще са произнесени и изпълнени.

В тази ситуация за всички засегнати трябва да е ясно, кой трябва да осигури защитните средства, а осигуряващият трябва ясно да каже в какъв срок ще ги осигури. В тази кратка верига няма открити писма и фейсбук излияния.

Гордост или срам

До 6-Michael:

Защото лекарите преди всичко са грамотни,образовани и с висок интелект.

Изключенията са в парламента.

Освен това  в Симеоново няма такъв профил образование.

Талибан

Крайно време е да осъзнаем в какво положение сме.

Споко, ще осъзнаем...

 

https://www.youtube.com/watch?v=rfkbv_WQtn0

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш