Quantcast

Медия без
политическа реклама

Независими артисти искат компенсация от държавата

С писмо до културния министър те настояват да бъдат обезщетени за периода на затворени зали и салони

18 Март 2020
Pixabay
Затворените за неограничено време напред сцени със сигурност ще доведат много хора до банкрут.

Държавата да компенсира и независимите артисти и продуценти, които създават културен продукт без да ползват делегирани бюджети, искат те самите в писмо, адресирано до министъра на културата Боил Банов, с копия до Томислав Дончев, Владислав Горанов и Цвета Караянчева.

„Във връзка с наложената забрана за провеждане на културни събития, настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културни организации и творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Много от нас остават без доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а Ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури. Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Министерство на културата за всички, работещи професионално в сферата на културата”, гласи текстът на писмото.

Обръщението е подписано от хората зад „София филм фест“, „Дерида денс център“, фондация „ЕДНО за култура изкуства“, организираща „One Dance Week”, “Българска музикална асоциация“, „ACT Асоциация за свободен театър“ и много други по-малки театрални компании, продуценти и независими артисти.

Всички те искат министерството да определи „месечна безвъзмездна финансова компенсация за независими културни институции и организации, активно работещи към настоящия момент, както и за ощетените от ситуацията творци на свободна практика, считано от 8 март 2020 за периода на забрана за провеждане на културни събития”.

“Смятаме за наложително да се направи анализ на прогнозните загуби на независимия културен сектор в България до края на първото полугодие на 2020 г., за да се обхване размера на претърпените щети от сектора. Културата е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено”, твърдят творците. Последното е вярно, но едва ли при предстоящия колапс на икономиката някой ще се трогне точно от техните вълнения. 

Още по темата