facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Александровска болница върна дарението на "Уолтопия"

Собственикът на фирмата поиска служителите му да се лекуват с предимство
3 859
 Илияна Кирилова

Александровска болница реши да върне дарението за 222 000 лв. от фирма "Уолтопия" за покупка на респираторни апарати, необходими при лечението на най-тежко болните от коронавируса, съобщиха от лечебното заведение. Причината е, че дарението беше направено под условие. Собственикът на известната компания за производство на стени за катерене Ивайло Пенчев заяви, че дава въпросната сума, само ако неговите служители получат предимство при оказване на медицинска помощ. От столичната Александровска болница обаче са категорични, че това би нарушило Хипократовата клетва, полагана от лекарите.

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага.
Болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са от полза за всички нуждаещи се!", написа в личния си профил във Фейсбук директорът на лечебното заведение Костадин Ангелов.

От "Уолтопия" все пак защитиха дарението с аргумента, че "всички губят": 

"През последните дни нашето желание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и подходът ни към дарението бяха многократно тълкувани и критикувани в общественото пространство. Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключеният договор, отхвърли нашето дарение.Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано", заявяват от компанията, цитирана от "Офнюз"

Собственикън на "Уолтопия" също оправда действията си. "Дарение под условие е допустимо в правния мир. Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас", аргументира се Пенчев във Фейбсук.

Озадачаващо е, че само ден преди това Пенчев изразява мнение, че "пандемиите убиват съчувствието и карат хората да регресират до състояние, в което инстинктът за самосъхранение разрушава морала, такъв какъвто го познаваме в цивилизованите общества".

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дареният труд от IT сектора за е-здравеопазване се оказа нежелан
България е пратила на Бейрут дарени от ОАЕ дезинфектанти

18.08.2020

2254 13
Ген. Мутафчийски излезе от нелегалност за получаването на линейки

13.08.2020

Обновена

13377 32

Коментари

9101

Собственика на фирма "Уолтопия" има доста изкривен морал. Въпреки че иска да се представи за нещо друго. И в предишни медийни изяви го забелязах. 

Това относно морала му. 

Относно бизнеса му - евала, прави бизнес. 

Nikolay Nachev

Моралът му е като "моралът" на "изключителните" дето вадят пари, за да купят немската фирма, разработваща ваксина и след това да я патентоват. Неокупираните държави след това ще ги оставят да умрат, благородно и със "ценности" разбира се...

Sine_metu

Вт., 17/03/2020 - 14:50 (нов)

9101

Собственика на фирма "Уолтопия" има доста изкривен морал.

 

Как измери кривината на нещо, дето го няма?

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Прост бизнесмен.

ловkия

Не съм учуден, нестандартен е най-мекото определение за тоя простак.

Ivan Mirchev Nikolov
снимка на Ivan Mirchev Nikolov

"Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключеният договор, отхвърли нашето дарение."

Изобщо не е разбрал защо са върнали дарението. Няма как да му се обясни, че това, което иска е абсурдно:

 

"Потърсихме бизнесмена за разясняване - дали това означава, че ако болен човек вече е поставен на един от респираторите, той ще бъде прехвърлен на негов служител при нужда. 

"Да, точно така", потвърди Пенчев.

На въпрос дали счита това за редно, той отбеляза: "Аз ги купувам тези апарати. Грижа се за моите хора на първо място. За всички други на второ място. Но поне се грижа.""

Дежурния

Педрото знае, че пари има, но апарати няма и си прави реклама на гърба на кризата. Лайно.

Stern

Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е.

Правилно, но дали ще разсъждават така, ако пациентът е депутат или министър?

За Карапекинската пратиха самолет заради една счупена ключица.

Sine_metu

О, да, лекарите! Те бе, те пратиха самолета, лично го и пилотираха

Conviction
снимка на Conviction

Морал дълг в лекарското съсловие са мръсни епитети.Смятам само за 10% лекари читави и то от по възрастните.Младите хем нагли хем некадърни..постояно щъкат някакви разносвачи на  лекарства от скъпите и лекарите спират прегледи за да "лапнат" изгоден процент от предписани ,често не действащи субстанции но за тов аскъпи.

Васик

С изключение на Пенчев, останалите новобогаташи избягват да казват нещата в прав текст. Това е единствената разлика, иначе манталитетът им е един и същ.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Берлускони дарява 10 милиона за болницата в панаира

 

https://www.ilgiornale.it/news/politica/coronavirus-berlusconi-dona-10-milioni-regione-lombardia-1842064.html

Скрудж

Задачка - закачка:

В болница "Х" има един вентилатор. В един и същи момент се приемат двама пациенти които имат нужда от този апарат. Единият е в по-тежко състояние, но другия пациент е близък роднина на началник отделението.

На кой от двамата пациенти ще му бъде оказана помощ с ПРЕДИМСТВО?

 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Браво на директора . Достойно поведение, показа на всички какво е да си положил хипократова клетва
Evasion

дарението беше направено под условие. Собственикът на известната компания за производство на стени за катерене Ивайло Пенчев заяви, че дава въпросната сума, само ако неговите служители получат предимство при оказване на медицинска помощ. 

Добре... дарител наистина има право да прави дарение под условие... но тук става дума за нещо съвсем различно - дарителят дава само част от необходимото за лечението на един пациент, като настоява срещу тази част да получи пълно предимство при лечението (на практика няма как иначе да се стигне до момента, в който ще е нужен кислороден апарат). Ако иска да получи такова пълно предмство, следва да дари сграда, пълно оборудване и съответният медицински песонал, които да са общодостъпни, а посочени от дарителя групи пациенти да се лекуват с предимство. Друг начин няма.

Johnny2965

Поставяте въпроси стари като света! И чиито отговори и днес са обект на дискусии.

Единствената разлика между Ивайло Пенчев и критикуващите го е в това, че той е направил дарение. Ако имах възможностите на Пенчев не бих спорил с ръководството на болницата. И бих направил  две неща едновременно:

1. Оттеглям условието си, но оставям половината от дарението;

2. Сключвам договор с частна болница, която да ползва другата половина от оборудването при заявеното условие.

Evasion

Частните болници не изгарят от желание да лекуват пациенти с усложнения в следствие от коронавируса...

Желязко Желев

             Работниците на Пенчев са в краен риск.То не само неговите.Но производството му отдавна да беше закрито в бяла държава.Не случайно там се приемаха хора под 40г. Ако епидемията се разрасне неговите работници ще го понесат много тежко.Преди месец два има и починал работник от двустрана пневмония в Плевенска болница.Белият му дроб е бил смит.

            Така,че той наистина има за какво да се безпокои.Не го съдя,в България е пълно с такива производства.

Дали от глад или болест избора не е голям.Във времена когато нямаше работа той разкри много работни места

и добри заплати.

Sine_metu

Вт., 17/03/2020 - 16:05 (нов)

Evasion

Частните болници не изгарят от желание да лекуват пациенти с усложнения в следствие от коронавируса...

 

В друга тема разясних какво предвижда НК за обида и за набедяване.

Продължавам да се чудя - търпението ми ли е по-голямо или устите ви?

Evasion

Кой и с какво съм набедил? 

Em Em

Докато им мерим моралите, нека да си представим една, напълно измислена, история.
Директорът на болницата в града Х., Ангел Костадинов получава в плик 11000 лева от фирма Топуолия и 111000 лева за болницата. Условия няма, но се подразбира. Даже Ангел пита - само за Вас ли, г-н Пенчо, или и за служителите?

 

Какво се случва:

 

А - възмутен, Ангел вика Гешев;

Б - благодарен, Ангел дава интервю с дитирамби към Пенчо Ивайлов.

 

За А гласувайте с +, за Морала.

За Б гласувайте с -, за Реализма.

 

 

Force

Назаем от дру форум:
"Това е същото, като да дариш пари на МВР за бензин, но с условието патрулката да обикаля складовете ти"

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Има начин да получи това, което иска и той е следният:

Отива при директора на болницата и казва: "Искам да направя дарение от 5 апарата за обдишване, обаче имам едно условие. Подарявам ви и шести апарат,  като от Ваша страна очаквам следното: Не държа да ми благодарите публично, но ако ви докарат мой човек и той се нуждае от обдишване, то за него да има свободен апарат. Имаме ли сделка?

Звън®
снимка на Звън®

Много сложно сте го измислили, уважаеми! Пенчев има пари да си направи една "микроболница" на площ 200-300 кв.м. Там туря два апарата за обдишване, наема една сестра за обдухване, а при нужда води и лекар. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Прав сте драги, Звън. Сега като си прочетох писанието виждам, че разни амеби не биха го разбрали. Просто мисленето им, доколкото го има, е в съвсем друга посока. Бъдете здрав и "без корона."

аиг3

Производителят на катерушки май не е много наясно. Ако знае какво е дереджето на Александровска и наистина милее за служителите си ще дари парите на ВМА или белодробната.

pro_hard

https://petel.bg/m/index.php?action=view&id=356267&opinion=

 

Aко Домусчиев си купи набързо 2-3 болници, дали ще блокират за него един етаж или ще го върнат, защото има възрастни пациенти в тежко състояние.

А Уолтопия има 600 заети със средна възраст 40 г. Едва ли единици ще имат нужда от обслужване с апаратура за обдишване...

Вова

Боклукът,собственик на Уолтопия,за пореден път се опозорява публично.

Заводите му в Летница са ,чиста проба,химически бомби. Неслучайно неговият съдружник англичанин Чарлз-Данчо , организира това производство не в родната си Англия,а у нас.

Johnny2965

Не само в Англия! И в други страни не биха допуснали подобно производство. А България се хвали с това!

Conviction
снимка на Conviction

тоя дето имал някаква таратайка на последния етаж у офиса  з а да и се кефел и дето е съден за  неизпълнение на договори...

Влез или се регистрирай за да коментираш