Медия без
политическа реклама

Театър от дивана: "Три сестри" в памет на Азарян

Варненският театър разказва приказки онлайн на децата

Снимка: БГНЕС
Крикор Азарян

Театралното предложение за тази вечер в условията на социална изолация е "Три сестри" по Антон Чехов. На 15 март се навършват 86 години от рождението на големия ни режисьор и театрален педагог Крикор Азарян (1934-2009). Младежкият театър ще отбележи годишнината с телевизионна адаптация на един от неговите майсторски спектакли. "Три сестри" ще бъде излъчен онлайн в две части на Фейсбук страницата на театъра

Азарян бе един от най-колоритните творци на театралната сцена и любим професор на поколения в НАТФИЗ, пишат от театъра. "На 14 декември 2009 г. Коко – както го наричаха малки и големи, изгуби битката с болестта и с „този убиец, времето...“ Като всеки мъдър човек той знаеше, че това е битка с предизвестен финал. Ала като малцина други, има куража, да се сражава докрай – буквално до последния си дъх Коко Азарян бе на сцената, за да завърши брилянтната си трилогия по Чехов – "Чайка", "Три сестри" и "Вишнева градина" в три големи столични театъра".

"Три сестри" е от последните постановки на Азарян, премиерата на сцена бе през 2008 г. именно на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Спектакълът е заснет от БНТ с режисьор на телевизионната адаптация Дамян Петров и именно тази версия ще гледаме онлайн тази вечер. В ролите са Станка Калчева, Койна Русева, Яна Титова, Цветан Даскалов, Силвия Лулчева, Малин Кръстев, Владимир Люцканов и др. 

"Вярваме, че в преломни дни като тези, които живеем, изкуството е упование", пишат от театъра. 

Линкът към видеото ще бъде активен на 15 март в 14 ч. и ще бъде достъпен 48 часа. Но за да се почувстват "като на театър", зрителите могат да си го пуснат точно в 19 ч., когато обичайно започват спектаклите в София. Eто и видеото с втората част.

Продължава онлайн програмата и на други културни институти в страната. След като по-рано тази седмица актьорите от столичния театър "Възраждане" първи излязоха пред празна зала и изиграха "Вуйчо Ваньо" от Чехов за публика, която бе в домовете си пред компютъра или смартфона, в събота вечер те направиха това и със спектакъла "Ало, ало!"

"Ало, ало!" е комична история за френската съпротива в малко градче по време на Втората световна война. Малцина обаче знаят, че пиесата "Ало, ало!" на Джеръми Лойд и Дейвид Крофт е създадена преди сценария на популярния тв филм, който според някои класации е най-продаваният сериал в света. Преводът е на Златна Костова, а режисьор на спектакъла - Роберт Янакиев. Участват Ивет Радулова, Свежен Младенова, Донка Аврамова-Бочева, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич и др. 

"На живо" за най-малките и Държавен куклен театър - Варна. Всяка събота и неделя, точно в 11 часа, когато започват обичайно представленията на деца, актьорите ще представят във Фейсбук страницата на театъра по едно "Приказка за теб". Първата приказка е разказана от актьора Боян Стоянов и може да се гледа колкото пъти и какъвто час пожелаете онлайн.

Здравейте, деца! Здравейте, всички! Настъпи моментът, в който всяка събота и неделя се срещаме! Този път, за съжаление, не на живо в театъра, Държавен куклен театър - Варна/Varna State Puppet Theatre. Но, ще дойде отново и този миг! А дотогава, всяка събота и неделя, точно в 11.00 ч., когато започват представленията ни за деца, ще се срещаме тук, във фейсбук страницата на театъра с "Приказка за теб"! Сега се насладете на първата приказка, разказана от актьора Боян Стоянов, Boyan Stoyanov. Можете да я гледате, колкото пъти искате! А после ни пишете, коя е Вашата любима приказка. Ще очакваме предложенията Ви до понеделник вечерта, а тези две, които са най-желани от Вас, ще Ви разкажем следващата събота и неделя. Утре в 11.00 ч. очаквайте нова приказка! Доскоро и бъдете здрави всички!

Posted by Държавен куклен театър - Варна/Varna State Puppet Theatre on Friday, March 13, 2020

Зрителите могат да дават свои предложения за любими приказки, които да бъдат разказани следващата събота и неделя, до понеделник вечер.

Своите излъчвания онлайн по време на коронавируса продължава и Софийската филхармония. Националният оркестър обаче не свири на живо в зала "България", макар и без публика, а предаваните концерти са запис от последните му изяви на сцена през февруари. Вчера любителите на класиката можаха да се насладят на изпълнения на Петата симфония и Първия концерт на Бетовен със солиста Георги Черкин и диригент Саша Гьотцел. Записите се движат по програмата на провалените от коронавируса концерти в зала "България", т.е. следващата порция класическа музика можем да очакваме на 16 март, понеделник.

Обещание за онлайн култура срещу вирусната заплаха дава и Театрално-музикален продуцентски център - Варна, който обединява Драматичния театър и операта в града. На 19 март от ТМПЦ обещават да се състои планираната премиера на операта "Хубавата Елена", която артистите и музикантите ще изиграят през публика, а публиката им ще може да се наслади на изпълненията онлайн. 

За 21 март е предвидено театралното представление "Телефонът на мъртвеца", а на 27-и, Световния ден на театъра, онлайн ще може да се гледа комедията от Дарио Фо "Само за жени".

Още по темата

ОЩЕ ОТ КУЛТУРА

Джон Малкович проведе кастинг в Народния за пиеса, осмиваща българите

18 Апр. 2024

Духовете на изчезналите кина на София витаят в изложба

15 Апр. 2024

Иван Добчев поставя Иван Вирипаев в Театър 199

15 Апр. 2024

Синовете на Ленън и Маккартни записаха обща песен

17 Апр. 2024

Дан Саладино: Човечеството е пред риска да загине от глад

14 Апр. 2024