Медия без
политическа реклама

Как ще се отрази дългата грипна ваканция на учениците?

Според директори тъкмо сега е подходящо да започне дебат за изтегляне на учебната година с 2 седмици по-рано

Илияна Кирилова

Как ще се отрази евентуално разпространение на коронавируса в България на системата на образованието? Как ще се преструктурира учебният материал, ако сегашната грипна ваканция, която е до 11 март включително, се удължи? Има ли варианти тя да "отнеме" дни от пролетната ваканция на учениците, или пък учебната година да се удължи? Изпитите и матурите остават ли на същите дати, кога ще се проведат отменените към момента олимпиади и състезания? Готови ли са родните училища да учат дистанционно своите ученици? Категорични отговори на тези въпроси към момента не могат да се дадат. От просветното министерство коментират, че обстановката е динамична, следи се постоянно и ще се преценява в движение как точно ще се действа с оглед новите обстоятелства. И все пак, какво е ясно към момента и какво може да се направи, докато чакаме "изхода от кризата"?


Как ще се отучва? На ход са учителите...

В понеделник сутринта пред БНТ зам.-просветният министър Таня Михайлова коментира, че на този етап системата за образованието може да поеме дните, в които децата са в грипна ваканция. "Ако част от материала не бъде усвоен, ще бъде преподаден в началото на следващата година. Материал, който не е усвоен качествено, няма да влиза във външно оценяване и матури", заяви тя. Въпросът е как точно ще се прецени коя тема е преподадена и усвоена добре, при положение, че училищата са различни и всяко работи със свои темпове. "1700 училища са с електронен дневник, оттам може да видим кой докъде е стигнал. Ще се прецени на експертно ниво", заяви тя по повод опцията определен материал да бъде изключен от изпитите. Относно преструктурирането на учебния материал от МОН отговориха, че както винаги при грипни ваканции, как точно ще става това, ще преценяват учителите. "Те знаят как се преструктурира учебен материал, те могат най-добре да преценят съобразно нивото на своите ученици кои уроци да слеят, кои да премахнат и как точно да преподадат учебния материал", коментираха от ведомството. Зам.-министър Михайлова посочи още, че за момента няма да се сменят датите за НВО-то в края на 7-и клас и за матурите. "Не сме в тази хипотеза", отговори тя и на въпрос дали е възможно учениците да се окажат с удължен втори срок.

Към момента все още няма решение дали децата ще се върнат в училище тази седмица и дали ще се компенсира отсъствието с дни от пролетната ваканция. (Към момента е ясно, че в Пловдив ваканцията ще продължи до края на седмицата, в Плеввен и Габрово - до второ нареждане). Според председателя на съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов (който е и директор на 119-о СУ в София) тя вече е излишна - целта й по принцип е учениците да отдъхнат от напрегнатото учене, което се случва точно в момента. Според него е резонно обмислянето на промяна в планираната пролетна ваканция и използването на времето от нея за учебни дни - така със сигурност ще може да бъде наваксан изпуснатия учебен материал.

Стаматов също смята, че към момента системата има резерв за обмислено преструктуриране на учебното съдържание, така че да се ползва само практичното и стойностното. Само в много краен случай според него може да се стигне до промени в датите на изпитите в 7-и и 12-и клас, както и само в краен случай да се удължи учебното време от втори учебен срок с разумно намаляване на част от лятната ваканция. Стаматов обаче смята, че е смислено точно в момента да се отвори широк обществен дебат за промени в началото и края на учебната година и създаване на възможности за по-голяма гъвкавост на времето за ваканции - например да се обмисли краят на учебната година да стане по-гъвкав според специфичните условия през годината и учебните занятия да започват на 1 септември, а не на 15-и септември. Различни експерти също периодично препоръчват изтегляне на учебната година с 2 седмици по-рано, тъй като историческите причини тя да започва по това време вече не са налице. Родители и учители обаче по правило веднага скачат върху пипане на "заветната дата" 15-ти септември.

 

Готови ли са училищата за дистанционно обучение?

Със завръщането у нас на първите ни ученици от страни, в които върлува коронавирусът, и поставянето им под карантина, стана актуален въпросът за дистанционното обучение. В момента никой не би могъл да каже колко училища могат да преподават по този начин и колко дълго. Ясно е, че не са кой знае колко много. Според Стаматов е удачно точно сега да започне подготовката за дистанционното преподаване, като училищата започнат вътрешно-училищни квалификации за своите преподаватели. Той препоръчва отделяне на ресурс за "създаване на простички, но приложими електронни платформи за дистанционно обучение, като се даде свобода на училищата да се ползват най-удобните за всяко заведение, без да се чака уеднаквяване на системите за цялата страна". 40 от 120-те учители в 119-то училище, на което той е директор, могат още сега да започнат да работят по платформата google class room, която позволява целият клас да "комуникира", учениците да гледат видеа едновременно, да получав домашни и т.н. Школата, които разполагат с облачни технологии, също биха могли да организират дистанционно обучение за своите възпитаници.

 

Карантина за учениците, за децата - не

Открай време у нас битува практиката грипната ваканция да важи за учениците, но не и за децата в детските градини. Така се стига до куриози учебни заведения, предлагащи и детска градина, и училище, да затворят вратите за 7-годишните, но да ги оставят отворени за 4-годишните. Обяснението "това е положението от години" не върши работа, тъй като ако ще се пресичат някакви зарази, то това следва да стане от най-малките, които са и най-големите разпространители на вируси заради това, че постоянно пипат и лапат всичко наоколо. Малък ефект има и от опцията, която се дава на родителите на малките деца - да изберат дали да ги пускат на градина, като за времето, в което те не посещават забавачка, няма да им се пишат отсъствия. Засега само в Плевен и Габрово категорично е затворен приемът на деца в детските градини. Дали не е време грипните епидемии да започнат да важат навсякъде? Мотивът, че няма кой да гледа малките, а учениците могат да се гледат сами, не е състоятелен, защото от 1-ви до 4-и клас е рядкост някой да остави само детето си цял ден вкъщи.

 

Мерки

МОН е изпратило писмо до директорите, с което образователните институции се задължават да вземат мерки още преди началото на грипната епидемия. Те включват ежедневно почистване с препарати за дезинфекция, през и след междучасията - почистване на коридорите, стаите, повърхността на чиновете. Училищата са длъжни да осигурят сапун. С децата трябва да се говори, че трябва да мият много често ръцете си, препоръчват от МОН. И още - да си носят храна от дома, да не споделят храна и напитки със съучениците си, а бутилките им за многократна употреба да бъдат стерилизирани.

Още по темата