Медия без
политическа реклама

По-леките случаи на коронавирус ще се лекуват вкъщи

Парламентът отмени командировките на депутатите в чужбина

09 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

Мобилизацията на властите за посрещане на повече заразени с новия коронавирус продължава тепърва да набира скорост. В момента например се обсъжда как по-бързо да се доказва заболяването при потенциално заболелите. Едва днес, на сутрешното заседание на националния кризисен щаб са били обсъдени възможности за откриване на нови лаборатории.

„Смятам, че трябва да поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, където работят особено тестовете за Хепатит С, защото по принцип методите на установяване е същият. Да организираме кратко обучение към тези колеги и да започнат тестуването. Това ще даде възможност за обхващане на по-голям потенциален поток от пациенти“, посочи шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява и щаба.

Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани първи - това са най-пряко контактувалите със доказаните случаи - един старчески дом в Габрово. Там е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана като здрава в старческия дом. Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да има бързи резултати, добави Мутафчийски. Именно след като на 3 март щабът взе решение да тества извънредно 150 до 200 пациенти с атипична пневмония в инфекциозните отделения у нас бяха открити първите случаи на коронавирус. 27-годишният мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово вече бяха в стабилно състояние, когато бяха изследвани и потвърдени за коронавирус.

Повсеместно тестване обаче отново няма да има, стана ясно от обясненията на щаба. "Диагноза чрез pcr може да се постави само на човек, който има клинични прояви на заболяването. Това са най-малкото хремата, най-малко гърлобола, а вече двойната бронхопневмония е критерий за изследване. При здрав човек е много малко вероятно да докажеш в него вируса", обясни шефът на института по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. На 10 вирусоносители, може да се докаже в един, затова не може да хабим ресурса и да изследваме масово здрави хора, заяви още той.

Тепърва ще се разработва и механизъм леко болните с коронавирус да се лекуват в домашни условия под наблюдение. "Не може бъде прехвърлена тежестта от карантинирането, върху наблюдението първо на потенциалните болни, за лечебните заведения. Огромен процент от заразените са леко болни", обясни ген. Мутафчийски.

Здравният министър Кирил Ананиев продължава да се държи неадекватно на ситуацията и обикаля страната в безсмислени акции. След като вчера напук на карантината ходи на живо да се запознае със състоянието на първите двама пациенти с коронавирус в Габрово и Плевен, днес Ананиев ще ходи на границата да посреща пратка с маски от Турция. Тепърва се водят и разговори с партньори от ЕС, "за да можем и оттам да осигурим допълнителни количества. Водим разговори и с трети страни с доказан сертификат за качество на произведените предпазни средства", обясни министърът.

Няколко часа след като плевенската болница осъмна обсадена от паникьосани пациенти, министърът благоволи да даде разяснения как да процедират здравните заведения. Той ги набеди, че не разбрали правилно заповедта му, свързана с мерките, ограничаващи разпространението на коронавируса. "Няма как да се отказва на хора, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчелечение, ТЕЛК - това са спешни случаи, които трябва да продължат да функционират", обясни министърът. Той помолил болничните шефове "да излязат пред средствата за масова информация и да информират за нашия разговор". "Няма да допусна оттук нататък такива неща. Силно бях разочарован", заяви Ананиев и изрази недоумение как се е случило "това с грешното тълкуване на моята заповед". Министърът подчерта, че е разпоредил спиране само на детските и майчински консултации, плановите операции, както и посещенията при болните.

ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ

Със закъснение в общата мобилизация се включи и социалният министър Деница Сачева. Тя докладва, че в Габрово и Плевен, където има случаи на заразени, е създадена допълнителна организация в пощите, където много възрастни хора продължават да получават пенсии. Изплащането на пенсиите започна днес и от сутринта възрастните се тълпят пред гишета в пощи, банки и пунктове за плащане на сметки, без да подозират за взетите допълнителни "мерки". 

"Взимат се допълнителни мерки, за да не се образуват опашки и така да се предпазят възрастните хора, които са и една от най-рисковите групи", обясни министърът. По думите й в двете области с извънредни мерки ще има съдействие от страна на полицията, която ще помага да няма струпване на опашки, ще се създава организация, те да стоят на разстояние един от друг и да не се струпват в определени часове. "Транспортният министър Росен Желязков е издал инструкции към Български пощи, така че да изплащат пенсиите без да има застрашаващи ситуации по отношение на възрастните хора, които са една от най-рисковите групи“, каза Сачева.

В същото време няма никаква организация пред кабинетите на личните лекари, където се вият опашки от чакащи за заверка на рецепти и пр. - много хроничноболни хора са принудени заради излишна бумащина да се излагат на риск от зараза не само с коронавирус, а и с грип, за да получат лекарствата си. 

 

На 12-и на училище! Поне засега...

В момента в национална грипна ваканция до 11 март включително са всички близо 2400 училища в страната. Изключение правят единствено градовете Плевен и Габрово, в които бяха установени първите случаи на коронавирус у нас - учебните заведения там са затворени до второ нареждане. Всички останали ученици трябва да са на училище на 12 март, четвъртък.

Вече обаче се появяват слухове, че е възможно грипната ваканция да се удължи навсякъде заради затягането на мерките срещу коронавируса. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов например написа в своя фейсбук профил, че би било добър ход "разумно удължаване на грипната ваканция с още няколко дни (най-вече заради създадената паника и да не се събират на едно място големи групи хора". Засега от МОН обаче предпочитат да не обсъждат такива предложения, нито да правят хипотези какво би станало "ако".

Преди часове и лично премиерът Бойко Борисов препоръча училищата да започнат учебни занятия след края на грипната ваканция, т.е. в четвъртък. Той настоя експертите в кризисния щаб да помислят върху тази негова идея, а детски градини да не се затварят заради новия коронавирус, както не се затварят и заради грипа. Преди да направи предложението си, Борисов беше в конферентна връзка със свои колеги и попита премиера на Израел Бенямин Натаняху дали при тях има затворени учебни заведения и детски градини. Беше му отговорено, че такива ограничения няма, защото новият вирус не е опасен за децата.

Според главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев пикът на грипа е достигнат миналата седмица и тази седмица случаите започват да намаляват. Изключение е София, където миналата седмица болните са били по-малко, а след това са се увеличили. Според Кунчев ще излезем от епидемичните нива в края на тази седмица и би следвало грипната епидемия да не се удължава.

още за грипната ваканция и училищата - в "Просвета"

 

Парламентът отмени командировките на депутатите в чужбина

Междувременно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че въвежда редица мерки в парламента срещу разпространяването на респираторни заболявания и остри респираторни инфекции, включително и коронавируса.

На първо място, забранява се командироването на депутати и парламентарни служители в чужбина, а вече разрешените командировки се отменят. Няма да се провеждат мероприятия и събития в сградите на парламента, включително изложби и други културни прояви, семинари, кръгли маси, дискусии, както и организирани посещения на външни лица.

За парламентарните служители, които контактуват с външни посетители и служители на други институции, ще бъдат осигурени предпазни средства, а помещенията в сградите на НС ще бъдат подложени на допълнително хигиенизиране и дезинфектиране.

 

Съдиите ще решават за отлагане с 1 месец на съдебните заседания

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания за един месец заради коронавируса. Такова предложение на членове на ВСС ще бъде обсъдено на утрешното заседание на кадровия орган, съобщава „Лекс“.

Предвижда се през този период да има дежурни състави и те да се разглеждат някои спешни въпроси, като мерките за неотклонение.

Ограничението се налага, за да се предпазят от заразяване магистратите и страните по делата. Препоръката е за цялата страна, защото хората се придвижват от едно населено място в друго и няма как ограничението да е само за Плевен и Габрово, обясниха запознати.

В Габрово делата вече са отложени. Председателят на окръжния съд Веселина Топалова била издала заповед, с която от днес до второ нареждане са отменени насрочените съдебни заседания. Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени по надлежния ред при последващо насрочване на открити съдебни заседания, става ясно от заповедта.

 

 

Сутринта пред плевенската университетска болница беше дошъл и мъж, пристигнал от Милано, който се смеси с другите чакащи хора. Той беше препратен към Спешното отделение. Дали си е тръгнал, или е бил приет, не се разбра. "Идвам от Милано, нося си и билета. Искам да се прегледам доброволно. Пътувах с автобус. Моето семейство се страхува", каза мъжът.

Ключови думи:

Плевен, коронавирус

Още по темата